vredno pažnje

Igračica i kurtizana, pa motiv za filmove i muziku: Ko je bila Mata Hari, žena koja je obeležila svetsku istoriju?

Bila je igračica i kurtizana, kružile su glasine i da je i nemačka špijunka, zbog čega je oktobra 1917. streljana

0
1 / 7 Foto: Profimedia

Margarete Gertruda Zele poznatija pod imenom Mata Hari bila je holandska igračica i kurtizana. U toku Prvog svetskog rata streljana je kao nemačka špijunka. Mnogi ljudi i dalje veruju da je ona bila nevina, ali da je streljala jer je u prethodnim misijama francuska tajna služba imala dosta obaveštajnih grešaka. 

 

Mata Hari se udala za škotskog oficira u holandskoj vojsci. Sa njim je živela na Javi i Sumari, pa se vratila u Evropu kada se i razvela. Imala je dvoje dece koji su umrli u ranoj mladosti. 

 

Za vreme svog života, putovala je po Engleskoj, Francuskoj, Holandiji i Španiji, pri čemu je bila ljubavnica mnogih oficira. Ples je učila odmalena, bila je vešta u indijskim plesovima, pri čemu je nastupala vrlo oskudno odevena. 

 

Ubrzo su se pročule glasine da radi kao špijunka, nakon čega je uhapšena u februaru 1917. godine u Parizu, da bi oktobra iste godine bila streljana. Pored mnogih žena koje su obeležile vremena iza nas i ona je ostavila trag u svetskoj istoriji, pošto su njen lik i delo poslužili kao inspiracija za mnoge filmove i numere. Tako je ovogodišnji naziv pesme koju izvodi Samira Efendi, predstavnica Azerbejdžana na Evroviziji, bio upravo po njenom imenu- "Mata Hari". 

 

 

makonda-tracker