naježićete se

ODMAH JE ZNAO — SPOJILA IH JE NEKA NEVIDLJIVA RUKA: Filmska priča o tome kako je Bora Stanković upoznao svoju suprugu

0

Dvadeset i pet godine — do njegove prerane smrti — trajala je jedna od najlepših ljubavnih priča, lepša od svega što je Bora mogao da zamisli i napiše...

foto: Wikipedia
foto: Wikipedia

Jedan od najcenjenijih srpskih pisaca i realista rođen je, kako je dobro poznato, u Vranju, ali ga je ljubav njegovog života čekala malo dalje, u Beogradu.


Dok se o delima Borisava Bore Stankovića, koja na čelu s "Nečistom krvi" i "Koštanom" spadaju u najveće bisere domaćeg stvaralaštva, zna gotovo sve, njegov privatni život nije bio mnogo poznat javnosti. Ipak, neka svedočenja su sačuvana, a među njima i ono o tome kako je čuveni pisac upoznao suprugu Angelinu Milutinović, koju je od milošte zvao Gina.

 

Stanković je navodno bio izuzetno sujeveran čovek i verovao je u to da svaki čovekom upravlja neka nevidljiva ruka. Možda ga je baš ona odvela pred izlog jedne fotogradske radnje u Beogradu, gde su bile izložene fotografije nekih uglednih građana povodom predstojećeg maskenbala. Među brojnim fotografijama, jedna mu je privukla posebnu pažnju — na noj se nalazila lepa devojka odevena u mornarsku uniformu. Ovaj prizor ostavio je takav utisak na pisca da je više puta prošao pored izloga samo kako bi video lepoticu na fotografiji.

 


Upravo te večeri, Bora je s prijateljima pošao na maskenbal, ne preterano raspoložen za zabavu, a tamo je ugledao: lepoticu maskiranu u mornara.
Stanković je navodno odmah shvatio da je sudbina umešala prste kako bi ih spojila i najpre se uplašio od iznenađenja, a potom se pribrao i prišao da joj se predstavi. Lepoj Angelini Miutinović dopao se ovaj Vranjanac, pa su se viđali sve češće i 1902. godine se jedno drugom zakleli na večnu ljubav.


Dobili su tri ćerke: Desanku, Stanku i Ružicu i proveli zajedno prelepe godine. Po završetku Prvog svetskog rata, poželeo je da se s porodicom preseli u rodno Vranje, a od opštine je dobio imanje na kojem je započeo gradnju kuće. Smrt je, međutim, bila brža — 22. oktobra 1927. godine preminuo je u Beogradu, a a Angelina je navodno celog života čuvala kao najveću amajliju Borinu poslednju i nedovršenu cigaretu...

 

 

makonda-tracker