iza osmeh krila je bol

LAŽLJIVI LJUBAVNIK, ČARLSOV BES I MNOGO, MNOGO PONIŽENJA: 5 zaboravljenih tužnih priča iz života princeze Dajane

0

Dok ju je svet znao po osmehu, princeza od Velsa je iza zatvorenih vrata obično bila tužna, a neke od ovih priča su i njeni najbliži potisnuli i zaboravili

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Da se te tople avgustovske večeri 1997. godine nije našla u tunelu, da je bila vezana u automobilu, da vozač nije bio pod uticajem alkohola, da nije ispunjena bar jedna od brojnih stavki koje su dovele do saobraćajne nesreće u Parizu, princeza Dajana danas bi bila živa. I baš danas bi slavila 60. rođendan okružena sinovima Vilijamom i Harijem i brojnim unucima.

 

Ipak, umesto velikog porodičnog slavlja, prinčevi će se danas sećati svoje majke s pomešanim osećanjima ― ponosom, tugom, besom, nostalgijom, kada budu prisustvovali otkrivanju spomenika pokojnoj ledi Di u Kensingtonskoj palati.


Brojne okolnosti dovele su do toga da princeza Dajana te večeri bude u Parizu i na meti paparaca, a deo zasluga svakako pripada godinama tuge koja je uvek bila nadvijena nad njom tokom života u kraljevskoj porodici. Ispričane su mnoge priče o tome kako je izgledao život princeze koju je svet obožavao dok su je oni koji su joj bili najbliži zanemarivali, omalovažavali i odbacivali. Ipak, mi smo se prisetili nekih o kojima se ne govori često, a pretile su da slome Dajanin duh.

 

  • Kada je želela Čarlsu da priredi rođendansko iznenađenje, a zauzvrat dobila ― bes


Davne 1985. godine, dok se još nadala da njen brak može da se spase, princeza Dajana odlučila je da priredi Čarlsu od Velsa romantično iznenađenje kakvo nije ni slutio da će ikad dobiti. Ona se obratila Vejnu Slipu, igraču Kraljevskog baleta, i zamolila ga da s njom pleše za princa! Nekoliko dana nakon Čarlsovog rođendana, par je prisustvovao humanitarnoj predstavi u Kraljevskoj operi, kada je ledi Di rekla suprugu da ide do toaleta. Nekoliko minuta kasnije, ona se ― na iznenađenje Čarlsa i publike ― pojavila na bini i odigrala koreografiju uz pesmu Uptown girl Bilija Džoela. Čarls nije bio oduševljen, a više o tome možete pročitati u članku koji sledi.

 

  • Kada se u četvrtom mesecu trudnoće bacila niz stepenice


U svojim čuvenim audio-zapisima koje je predala Endruu Mortonu kako bi napisao knjigu "Dajana: Njena prava priča" princeza je ispričala mnogo toga potresnog o svom životu u kraljevskoj porodici. Jedna od najšokantnijih priča bila je ona o tome kako je ledi Di umalo sebi oduzela život, i to dok je bila u drugom stanju.


Kad sam bila u četvrtom mesecu trudnoće i nosila Vilijama, baciila sam se niz stepenice u pokušaju da privučem pažnju svog muža, kako bi me saslušao — počela je Dajana svoju uznemirujuću ispovest, a na sledećem linku pročitajte kako je došlo do toga i kako su kraljica Elizabeta i princ Čarls reagovali kada su shvatili šta se dogodilo.

 

  • Kad su joj oduzeli titulu, a mali Vilijam odlučio da joj je vrati


Princeza Dajana i princ Čarls rastali su se 1992. godine, a zvanični razvod usledio je tek četiri godine kasnije. vaj razvod podrazumevao je borbu oko mnogo novca i moći, a najbolnija tačka bila je — Dajanina titula. Budući da je ona bila majka princ Vilijama, dakle budućeg kralja Ujedinjenog kraljevstva, čak je i kraljica Elizabeta želela da Dajana ostane Njeno kraljevsko visočanstvo. Čarls je, međutim, bio neumoljiv i insistirao je da se Dajani oduzme titula.
 

Kako je na to reagovao princ Vilijam, tada četrnaestogodišnjak, pročitajte u priči koja sledi.

 

  • Kada ju je ljubavnik "prodao" zbog slave i novca


Jedan od muškaraca koji su obeležili život princeze Dajane bio je major Džejms Hjuit, s kojim je pet godina bila u vezi dok je još uvek bila udata za Čarlsa. U pitanju je riđokosi oficir za kog mnogi veruju da je otac princa Harija iako i on sam to negira.


Ipak, nakon što je usledio kraj veze, major je pokušavao da "unovči" njihovu ljubavnu priču — za detalje koje je podelio s Anom Pasternak, koja je potom objavila knjigu "Zaljubljena princeza", dobio je 300.000 funti, a za intervju koji je dao tabloidu News od the World navodno je primio milion funti, a pokušavao je da proda pisma koja mu je slala.


Kako je počela i izgledala njihova ljubav, saznajte u sledećem članku.

 

Kad je ka oltaru išla gledajući Kamilu Parker-Bouls


I pre nego što je u Vestminsterskoj opatiji rekla "da" princu Čarlsu, Dajani je bilo jasno da s njim neće biti srećna. Već tad znala je za njegovu burnu i strastvenu vezu s Kamilom, koja je bila prisutna čak i na njihovom venčanju.
U intervjuu koji je ledi Dajana dala 1991, deset godina kasnije, ona je istakla da je bila svesna toga da će u Katedrali videti Kamilu i da ju je, štaviše, sama tražila u gužvi.


Naravno, znala sam da je bila tu. Tražila sam je pogledom. Dok sam hodala ka oltaru, spazila sam Kamilu sa svetlosivim šeširom s velom. Videla sam sve, njenog sina Toma kako stoji na stolici. Do danas, znate, imam to živo sećanje — prisetila se Dajana.


Kao da sve to nije bilo dovoljno, Kamila je odlučila da tog dana nosi — belu odeću...

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

makonda-tracker