daleko od kamera je još zanimljivija!

EVROPA JE OBOŽAVA, RUSIJA — NE BAŠ: Kontroverzna Maniža oduševila nas je na Evroviziji, a iznenadiće vas njena priča

0

Maniža Dalerovna Sangin, koja se u prvoj polufinalnoj večeri Evrovizije predstavila pesmom Russian woman, odmah je privukla pažnju Starog kontintenta.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Devojka čiji nastup nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojski se potrudila da bude među najzapaženijima na ovogodišnjoj Evroviziji: nastup počinje u ogromnoj haljini napravljenoj od različitih materijala iz cele Rusije, a potom bukvalno izlazi iz nje i peva u crvenom kombinezonu, što je omaž radničkoj klasi, s velikom mašnom na glavi. Ona peva na ruskom i na engleskom, pleše i poručuje šta svaka "Ruskinja treba da zna".

 

Lepotica koja je očarala Evropu ipak nije toliko omiljena u svojoj zemlji, a jedna od prvih stvari koje joj zameraju je tekst pesme jer ona sama nije Ruskinja — rođena je u Dušanbeu, u Tadžikistanu, 1991. godine. Od malena je želela da se bavi muzikom, a od svog oca Nadžiba Usmanova, inače uglednog psihologa, nije imala podršku jer je smatrao da karijera pevačice nije dobar izbor za jednu muslimanku. Inače, Manižina porodica je vrlo ugledna u Tadžikistanu, pa tako njen deka Todži Usmon, cenjeni pisac i novinar, ima spomenik podignut u njegovu čast u Hučandu. Njena prabaka bila je jedna od prvih Tadžikistanki koje su prestale da se pokrivaju u javnosti i bile nezavisne.
S obzirom na to da joj je najveća podrška u izgradnji muzičke karijere bila baka, Maniža je rešila da promeni prezime u čast njoj i stoga se danas predstavlja kao Maniža Sangin.

 

Maniža
foto: Profimedia

Kada je imala samo tri godine, tokom građanskog rata u Tadžikistanu, Maniža se s porodicom preselila u Moskvu, gde je odrasla i pohađala muzičku školu, odsek za klavir. Ipak, kasnije se preorijentisala na pevanje, a izvesno vreme je studirala psihologiju na jednom moskovskom univerzitetu.


Počela je nastupa već kao dete — prvi put sa svega 12 godina, a godinama je bila deo bendova. Ipak, 2016. godine započela je solo karijeru i istakla se već debi albumom Manuscript, a uspeh se nastavio i s albumom ЯIAM. U martu ove godine izabrana je na nacionalnom takmičenju za rusku predstavnicu na Evroviziji nakon što je osvojila 39,7 procenata glasova publike, ali su reakcije na njeno pojavljivanje na Eurosongu i dalje podeljene u njenoj zemlji.

 


Maniža je poznata i kao vatrena aktivistkinja za prava žena i LGBT populacije, što nema najbolji prijem u Rusiji. Učestvovala je u brojnim kampanjama za prava osoba, a jednom prilikom se osvrnula to što, kako kaže, "pola Tadžikistana" misli da je lezbijka.

 

Maniža
foto: Profimedia

Misle da si gej ako podržavaš LGBT+ zajednicu. Ali to nije istina. Ja samo volim ljude i obožavam gej zajednicu, mislim da je kul podržati ih — kaže ona.


Jedan od njenih najvatrenijih kritizera je Jurij Kotenok, koji je više puta pisao o Manižinom uspehu, ocenio ja je nedavno kao "uvredu" i "pljuvanje u lice" Rusiji. Štaviše, nazvao je Manižu "migrantkinjom koja je izgradila karijeru na LGBT+ agendi", a takvi komentari konzervativaca nisu retki ni na društvenim mrežama.

 

U svakom slučaju, Maniža je u ovom trenutku 12. favorit za pobedu na Evroviziji, ali njene šanse rastu iz dana u dan, a jedno je sigurno — fanovi Evrovizije su sinoć posle nekoliko godina ponovo oduševljeno dočekali predstavnika Rusije!

 

Maniža
foto: Profimedia

 

makonda-tracker