odrastanje tada nije bilo bezbrižno

"OCA SU MI STRELJALI": Tozovac se prisetio policijskog časa iz dana nacističke okupacije i svog teškog detinjstva

1

Legendarni pevač se priseća najtežih situacija u svom životu — okupacije, stradanja i bolesti koja ga plaši

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

 

Slavni pevač Predrag Živković Tozovac (84) nalazi se u samoizolaciji sa suprugom Emilijom, odakle poručuje svima "da slušaju struku".

 

Ko se nadao da će ovaj virus biti ovoliko rasprostranjen? To nije samo u lokalu, zahvatilo je ceo svet. Ovo je neko novo zlo! Imali smo variola veru, kugu, sve smo to preživeli, a ko se nadao da će ovako nešto da nas snađe sada — rekao je Tozovac za Pink.rs.

 

 

Pevač je rekao da od prvog dana poštuje pravila vanrednog stanja, ali i prisetio najtežih situacija koje je preživeo

 

Prošao sam dosta toga. Ovo jeste strašna stvar koja nas je zadesila, ali bilo je i gorih koje ne mogu da se porede. Okupacija 41. godine, zlo nad zlim. Niste smeli na ulicu da provirite, policijski čas. Rođen sam u Kraljevu 1936. godine, a taj grad je bio najveće srpsko stradalište. Ja sam jedno od tih siročića koji su preživeli. Oca su mi streljali, kuma koji je imao 12 godina. Strašna su to sećanja.

 

foto: Dragan Kadić

Tozovac je imao i poruku za građane Srbije, pogotovo one koji ne poštuju zabrane izrečene nakon uvođenja vanrednog stanja:

 

Ljudi, ovo nije nikakva šala! Strogo svi trebaju da se pridržavaju onoga šta ljudi iz struke kažu. Dakle, disciplinovano ponašanje pre svega! Molite se Bogu da ovo što pre prođe.

 

***

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

Eksperti su objasnili i treba li dezinfikovati namirnice, kako sprečiti magljenje naočara za vid dok nosimo masku, ima li poente nositi pamučnu masku, na kom mestu u domu se najbrže prenose virusi, kako pravilno rukovati sredstvima za dezinfekciju i izbeći trovanje, ko su superkliconoše i još mnogo toga što nam može pomoći u borbi protiv virusa korona,a pronaći ćete OVDE.

 

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker