pažljivo

BEZBEDNA KUPOVINA JE GLAVNI CILJ: Stručnjaci objašnjavaju da li treba dezinfikovati namirnice!

0

Ako možete, držite se udaljenosti od najmanje dva metra od ostalih kupaca (naravno, tamo gde je moguće od gužvi).

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Da li Covid-19 može da živi na ambalaži za hranu? Koliko dugo? Stručnjaci savetuju kako očistiti namirnice od klica tokom pandemije, piše Gardijan.

 

Smatra se da se virus korona u velikoj meri širi kontaktom sa drugom osobom, ali može da živi i na površinama, uključujući pakovanja hrane, i do nekoliko dana. Dok neki videozapisi i članici sa uputstvima ohrabruju ljude da dezifinkuju pakovanja hrane, poštu i druge pakete koji ulaze u dom, stručnjaci kažu da je to verovatno preterano. Evo detaljnih saveta stručnjaka o tome kako nabaviti ono što vam treba iz prodavnice i ograničiti se izloženosti virusu što je više moguće.

 

Stručnjaci savetuju da ograničite odlazak po namirnice na jednom nedeljno ili u dve nedelje, ako je to moguće. To može da znači da ćete morati da nakupujete više smrznute, konzervirane hrane, konzerviranog voća i povrća ili osušenog.

 

Ako možete, držite se udaljenosti od najmanje dva metra od ostalih kupaca (naravno, tamo gde je moguće od gužvi). Ako ste stariji od 65 godina, kupujte u vreme kada je za to određeno. Planirajte i zapišite šta vam treba pre odlaska u prodavnicu, da se što manje zadržavate u supermarketu.

 

“Čim stignete tamo, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku i dodirujte samo ono što vam je potrebno. Obrišite ručke kolica, a zatim ponovo upotrebite sredstvo za dezinfekciju ruku”, kaže Elizabet Ekstrom, profesorka i šefica gerijatrije na Univerzitetu Oregon.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker