in memoriam

„KUVAO SAM U SEBI I ČEKAO“: Evo kako je Desimir Stanojević dobio ulogu Vukašina Golubovića u seriji „Srećni ljudi“

0

Čuveni Nišlija koji je danas preminuo u Beogradu u 69. godini zauvek je ostavio trag u srpskoj kulturi i srcima gledalaca, a njegova najpopularnija uloga bila je ona u seriji „Srećni ljudi“.

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Televizijska publika zauvek će se sećati Desimira Stanojevića kao Vukašina Golubovića, dobrodušnog čoveka koji sticajem okolnosti upozno i iznova zapada u nevolje.

 

Čuvena serija reprizivana je više od deset puta na RTS-u i svaki put je gledana gotovo kao prvi put kada je emitovana. Jedan od omiljenih junaka svakako je Vukašin Golubović, kojeg je maestralno odigrao pokojni Desimir Stanojević.

 

 

Kada sam iz Niškog pozorišta, igrajući mjuzikle kao što su "Ivkova slava" i"Violinista na krovu", došao u Beograd, čuo sam da treba da se radi neka velika serija u režiji Aleksandra Đorđevića, kog znam iz niškog pozorišta. On je režirao tako da su te predstave koje mnogo dugo idu i koje publika voli — ispričao je glumac jednom prilikom za Telegraf.

 

On je pozvao Đorđevića kako bi s njim razgovarao o nekoj predstavi za koju je čuo da se traži glumac s južnjačkim akcentom, ali mu je on predložio nešto drugo.

 

foto: Youtube Printscreen

Prošlo je desetak dana, kuvao sam se u sebi i čekao. Tada sam čuo da ima kasting za seriju i otišao sam — prisetio se Stanojević.

 

Kastingu su prisustvovali i Đorđević i Slobodan Šuljagić, kao i pisac Siniša Pavić i kamermani.

 

Tada su me pitali šta sam spremio. Rekao sam: "Ništa ja nisam spremio, ali moja žena Nada je spremila dobar pasulj kući, pa ako hoćete, pođite svi tamo. Manite me ovoga!" i oni su rekli: "U redu, Desimire. Dovoljno je. Okrenite jedan profil, drugi“ i to je bilo to — pričao je on.

 

Prošlo je nekoliko dana i Aca mi kaže: "U redu je, igraćeš ti to! Ne znam šta je, samo znam da je mnogo veliko."

 

On je istakao da se serija godinama snimala istim tempom i da je to bila velika promena za njega, s obzirom na to da se svom ocu — šefu računovodstva — stalno čudio kako svaki dan ide na posao.

 

Desimir Stanojević izgradio je veliku karijeru u pozorištu, gde je zabeležio niz nezaboravnih uloga.

 

 

makonda-tracker