teško detinjstvo

„BRIGA I TUGA OBELEŽILI SU MOJ ŽIVOT“: Slavni Popara stigao je u Srbiju bežeći od zla Drugog svetskog rata, a evo kako je kao dete shvatio da je gluma njegov poziv

0

Srbija tuguje nakon što su mediji preneli da je glumac Zoran Rankić preminuo u 84. godini nakon duže i teške bolesti.

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Zoran Rankić, dugogodišnji glumac Beogradskog dramskog pozorišta, reditelj, pisac, pesnik i aforističar, rođen je u Derventi davne 1935. godine, a školu glume završio je 1955. u Sarajevu.

 

Decenijama je živeo i radio u Beogradu, ali ipak nije zaboravljao svoje korene niti tugu koju je uvek nosio sa sobom. Sve je počelo u njegovom najranijem detinjstvu koje je obuhvatio ratni vihor.

 

 

Tako je jednom prilikom na pitanje novinara šta je obeležilo njegov život odgovorio jednostavno — Drugi svetski rat.

 

foto: Youtube Printscreen

 

Doduše, imao sam tada samo šest godina. U Srbiju su me doveli kao izbeglicu iz Bosne kod dede po majci u Gornji Milanovac. Bio sam tada isuviše mali da bih osetio miris rata, ali briga i tuga svih oko mene obeležili su i moj život — iskren je bio Rankić.

 

Kako je on objasnio, u glumu ga je, uslovno rečeno, uveo profesor matematike.

 

Gotovo svake godine sam padao na popravnom iz matematike. Kad mi se to dogodilo u četvrtom razredu stajao sam ispred table ne znajući odakle da krenem s računanjem i glasno sam, bez ikakvog povoda, rekao: Ali ja ću biti glumac! I profesor mi je poklonio ocenu, a ja sam se posle toga, bez pravog plana i posebne želje, upisao u školu glume. Ali, kao glumac, potpuno sam se predao toj umetnosti — ispričao je on.

 

 

makonda-tracker