DA LI STE ZNALI?

BELGIJSKA KRALJEVSKA PORODICA JE NAVIKLA NA SKANDALE: Trošenje državnog novca, ugovoreni brak i vanbračno dete!

0

Iako se godina piše isključivo o engleskoj kraljevskoj porodici, blegijanci su ipak zanimljiviji!

 

foto: Profimedia

Ništa bolje nije prošao ni njegov otac, kralj Albert II, kog je belgijska umetnica Delfin Boel javno prozvala govoreći kako je zapravo on njen otac i kako je imao aferu s njenom majkom Sibil. Kada je to izašlo u javnost, isprva se spekulisalo da ona to radi zbog slave i novca, ali njen advokat je ubrzo sve demantovao rekavši da njoj nikakav novac nije potreban jer je naslednica jedne od najbogatijih belgijskih porodica, čiji se imetak procenjuje na milijardu dolara.

 

"Kada bi svi članovi kraljevske porodice poginuli u avionskoj nesreći ili bi ih sve poubijao neki ludak, Delfin bi mogla da postane nova kraljica. Ali njene ambicije ne sežu toliko daleko. Ona samo želi da se reši te stigme", izjavio je za medije njen advokat Alen De Žong i dodao: "Nada se da je više neće etiketirati kao vanbračnu ćerku."

 

Čovek koji je većinu života proveo u uverenju da joj je on otac, Žak Boel, podvrgao se DNK testu koji je pokazao da joj on zaista nije otac. Zbog sramote koju je doživeo pred očima javnosti, Boel je svoju ćerku lišio nasledstva.

 

Sem toga, o kralju Albertu II pisalo se i kada se žalio, nakon što je abdicirao, da mu novac koji dobija, a reč je o gotovo milion evra godišnje, nije dovoljan za život, kao i da traži od poreskih obveznika da plaćaju gorivo za njegovu 27-metarsku jahtu ALPA kako bi njom mogao da krstari.

 

I Filipov brat, princ Loran, našao se u različitim skandalima u vezi sa porezima, ali i kaznama za prebrzu vožnju. Ali, najveća afera u vezi sa njim bila je ona s belgijskom mornaricom. Naime, 2007. godine princa su optužili da je koristio novac namenjen za mornaricu kako bi renovirao svoju raskošnu vikendicu Klementin.

 

foto: Profimedia

Princ je na kraju priznao da je dobro znao odakle je uzimao novac, ali nije mislio da je to neki veliki problem jer je vila, kao i sve ostale rezidencije, u vlasništvu države. Kako bi se iskupio, Loran je obećao da će vratiti sve do poslednjeg pozajmljenog novčića.

 

Kralj Filip je u braku s kraljicom Matildom dobio četvoro dece - Elizabet, Gabrijelu, Emanuela i Eleonoru - a upravo je najstarija od njih, 16-godišnja Elizabet, očeva naslednica trona.

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker