DA LI STE ZNALI?

BELGIJSKA KRALJEVSKA PORODICA JE NAVIKLA NA SKANDALE: Trošenje državnog novca, ugovoreni brak i vanbračno dete!

0

Iako se godina piše isključivo o engleskoj kraljevskoj porodici, blegijanci su ipak zanimljiviji!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Belgijska kraljevska porodica je rodbinski povezana s engleskom kraljevskom porodicom. Tako je prvi kralj Belgije, Leopold I, bio ujedno ujak britanske kraljice Viktorije, i u braku s britanskom prestolonaslednicom, princezom Šarlot, koja je preminula tokom porođaja.

 

Nakon njene smrti Leopoldu je 1831. godine ponuđeno da postane prvi belgijski kralj, ali i dalje je ostao izuzetno blizak s engleskim dvorom, pa je čak bio i savetnik kraljici Viktoriji nakon njenog krunisanja.

 

Kada je na tron došao kralj Filip, Belgija je imala čak tri žive kraljice - suprugu kraljevog brata, kraljicu Fabiolu, tada aktuelnu kraljicu Paolu, kao i novu kraljicu Matildu, ali i dva kralja - Alberta II i Filipa. Naime, ovo je jedina zemlja s kraljevskom porodicom čiji članovi, nakon odlaska s dužnosti, ne gube svoju titulu.

 

Ipak, ono po čemu je ova kraljevska porodica uvelik nalik ostalima u Evropi su skandali koji se vežu uz njih. Jedan od zasigurno zanimljivijih dogodio se 2012. godine, kada je svetlost dana ugledala knjiga "Royal Questions" belgijskog novinara Frederika Deborsua.

 

Izlaskom knjige podigla se poprilična prašina, a kraljevski dvor nije dugo ćutao, nego je izjašnjavanje etičkog komisije zbog lažnih objava. Naime, novinar je u knjizi otkrio poprilično zanimljive detalje o kralju Filipu. Između ostalog, napisao je da je on zapravo nateran na brak s groficom Matildom 1999. godine, ali i da su njegova deca začeta veštačkom oplodnjom. Celog njegovog života Belgijanci su ga smatrali pomalo čudakom, pa su bili uvereni da će biti večiti neženja.

 

Nastavak na sledećoj strani!

makonda-tracker