sećanje

"MNOGO ŽENA SAM ŽELEO, A SAMO DVE SAM ODVEO KOD MATIČARA": Minimaksa su obožavale GENERACIJE, a pojedini detalji iz njegovog života MALO SU POZNATI javnosti

0

Milovan Ilić Minimaks rođen je na današnji dan, 5. novembra 1938. godine.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Milovan Ilić poznatiji pod nadimkom Minimaks, zasigurno je obeležio period Jugoslavije. Najpoznatiji po svojoj autorskoj radio emisiji „Minimax“, koja je bila jedna od prvih emisija u kojoj je bilo dosta zabavne muzike, a njegova krilatica iz najave emisije je bila „minimum govora maksimum muzike“. Ugostio je nebrojeno muzičara, a neki su čak i postali popularni zahvaljući toj emisiji, ali i prvenstveno njemu.

 

Zanimljiv podatak o ovoj emisiji je i taj da je sa sagovornicima uvek bio na ti, što nije bilo uobičajeno za ono vreme. I pored abnormalnog uspeha i popularnosti, emisija je nažalost ukinuta posle pet godina i proglašena za šund i kič! Ali za vrhunskog novinara nema prepreka, pa je tako Minimaks odmah pokrenuo novu emisiju koja se emitovala nedeljom u podne. Bio je to čuveni “Tup-tup”, koji je potrajao pune 22 godine!

 

Beskrajno šarmantan, oštrouman, brze i britke misli, pored tolikih radio i TV emisija, stigao je i da objavi sedam knjiga aforizama i dve knjige poezije.

Koliko mu je karijera bila burna i uspešna, toliko i u privatnom životu mu je bilo lepo. Prvi put se oženio u 22. godini i u tom braku dobio je sina Igora.

 

- Bili smo ludi, mladi i nezreli, brak nam je pukao posle 12 godina - rekao je jednom prilikom.

 

Drugu suprugu Biljanu upoznao je kad je ona kao stjuardesa, zaposlena u JAT-u, došla da podeli nagrade slušaocima njegove emsije.

 

- Bilo je mnogo žena koje sam želeo, ali samo dve sam poveo kod matičara - priznao je jednom prilikom voditelj koji je posedovao vrlo šarmantan način za udvaranje tako što isprati devojku na autobusku stanicu i pošalje je na more, a on sedne u prvi avion i sačeka nju, zabezeknutu, na odredištu sa buketom cveća.

 

Poljubio je sijaset žena, ali Biljana se, posle dvadeset i više godina bračnog staža, ne nije plašila nijedne. Imaju kćerku Anu i sina Vladimira, koji se devedesetih godina proslavio u muzičkom svetu pod umetničkim imenom Ila.

 

Krajem 2004. Minimaks se podvrgao operaciji presađivanja jetre na Univerzitetskoj klinici u Padovi. Mnoge kolege i prijatelji su mu pomagali kada se razboleo, a Kemal Monteno i Arsen Dedić su se pobrinuli da mu obezbede mesto u bolnici u Padovi, ali Minimaksu nažalost nije bilo spasa.

 

Preminuo je u Padovi 9. februara 2005. godine.

 

 

makonda-tracker