ŽIVOTNA PRIČA

Presto u senci skandala: Pikantni detalji burne biografije Kraljice Elizabete Druge

0

Iako je uveliko zakoračila u desetu deceniju života, najdugovečnija britanska vladarka ne prestaje da intrigira javnost, koja se pita mora li kraljica da skriva svoje bogatstvo u tajnim poreskim rajevima

foto: Profimedia

Ljubav u izbeglištvu
Zbog ugrožene bezbednosti u Drugom svetskom ratu, kraljica je živela u izbeglištvu, gde je kao četrnaestogodišnjakinja upoznala četiri godine starijeg princa Filipa, budućeg supruga i člana grčke kraljevske porodice. Oboje su učestvovali u ratu. Filip je pristupio Kraljevskoj mornarici, dok je Elizabeta 1945. godine, naučivši da vozi, postala vozač i mehaničar u pomoćnim teritorijalnim snagama. Venčali su se 1947. godine, a princ je morao da se odrekne prezimena, grčkih plemićkih titula i vere.

 

Danas je veliki dan za nju, ali ovaj datum ipak nikad ne slavi: Evo zašto kraljica Elizabeta nikada neće proslavljati godišnjice svoje vladavine!

 

Za novo prezime odabrao je britansku verziju majčinog devojačkog - Mauntbaten. Dobio je titulu vojvode od Edinburga, a venčanju nije smeo da prisustvuje niko od njegovih rođaka iz Nemačke, osim njegove majke. Elizabeta je zadržala svoje, kraljevsko prezime Vindzor, s idejom da se njeni i Filipovi naslednici prezivaju Vindzor-Mauntbaten. Godinu dana posle venčanja dobili su prvo dete, princa Čarlsa, koji je imao 12 meseci kada su otišli na Maltu, gde su živeli do 1951. godine, ali je Elizabeta drugo dete, princezu Anu, rodila u Londonu. Deceniju posle toga, dobili su princa Endrua, a četiri godine kasnije i princa Edvarda.

foto: Profimedia

Povratak ugleda krune
Početkom osamdesetih godina određene mere premijerke Margaret Tačer zaustavile su loše tendencije u Engleskoj, pa su utihnule i kritike stanovništva na račun britanske krune. U to vreme i princeza Dajana već je opčinila ne samo Britance već i ceo svet, pa je kraljevskoj porodici Vindzor neverovatnom brzinom ponovo počeo da raste ugled. Tokom vladavine, Elizabeta se trudila da obiđe što više država i da često posećuje zemlje Komonvelta, čija je takođe kraljica. Broj ovih zemalja se od početka njene vladavine do danas menjao zbog toga što su neke sticale nezavisnost, a druge rešile da priznaju britansku krunu kao svoju. Elizabeta je kao šef države posetila najviše zemalja sveta, ukupno 116. Nizom svečanosti, dijamantski jubilej proslavila je 2012, kada se navršilo 60 godina njene vladavine. Inače, u savremenoj istoriji čovečanstva do sada su, osim Elizabete, još samo tri monarha u svetu proslavila taj jubilej: kralj Bumibol iz Tajlanda, sultan Johora (današnji deo Malezije) i japanski car Hirohito.

 

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

makonda-tracker