šest godina od smrti prve dame Jugoslavije

"ONI NE ŽELE DA ŽIVIM, ALI JA ŽELIM": Jovanka Broz bila je hrabrija od većine muškaraca, a volja za životom nije je napuštala ni u najtežim trenucima

11

Na današnji dan pre šest godina preminula je Jovanka Broz.

foto: Profimedia

U julu 1980. godine, konfiskovana je sva njena imovina, a ona je stavljena u kućni pritvor. Jovanka se tada iz javnog života skroz povukla i živela je u potpunom siromaštvu. Posle Titove smrti prva dama je zatražila sudskim putem njegovo nasledstvo ali iz nekog razloga ga nije dobila.Takođe Jovanka dugo nije imala ni lične dokumente, koja je konačno dobila 2009. godine. Koliko je poznato, kontakte je održavala samo s najužom rodbinom i nekoliko bliskih prijatelja, ali ne i sa potomcima Josipa Broza Tita. Poslednjih godina života Jovanka se borila sa bolešću . Njena bratanica Jovanka Čolak se jednom prilikom posle Jovankine smrti prisetila koliko puta je svoju rođaku u protekloj deceniji našla kako u zimu u vunenim čarapama, ogrnuta ćebetom, sedi u hladnoj vili u Bulevaru mira:

 

- Pod nogama joj dve flaše vruće vode, a osmeh, onaj njen osmeh, nije joj silazio s lica. Umela je čak i da se našali – pričala je Čolak. 

 

Takođe je isticala kako je njena tetka uvek bila hrabra i imala neverovatnu volju za životom:

 

- Nije se uplašila ni kada su joj provaljivali u vilu. Kada su je pljačkali. Bila je kao čelik. Svesna svega, ovako je govorila: "Oni ne žele da živim, ali ja želim! I pravo da ti kažem: inat me drži da učinim nepravdu koja mi je učinjena. Oni mogu sve da mi uzmu, ali ono što pamtim - ne mogu. Taj kompjuter u mojoj glavi, ne mogu da uzmu - prenosila je kako joj je tetka pričala.

 

Kada je osetila da joj se bliži kraj života, Jovanka nije želela nikako da priča o tome:

 

- O bolesti nije govorila, meni barem nije,verujem da nikog nije želela time da optereti - rekla je bratanica.

 

Prisetimo se Jovanka Broz je u avgustu 2013. godine prevežena u Urgentni centru u veoma teškom stanju. Doktori su prvo mislili da ima početak sepse,ali su na kraju ustanovili da ima rak kože.

 

Životna priča: Jovanka Broz - Misterija nedokazane krivice

 

Čolak kaže da se sa tetkom Jovankom videla više puta posle prijema u Urgentni centar. Poslednji put - četiri dana pred smrt. Odnela joj je papuče, beli ogrtač i neke sitnice.

 

- Pitala sam je: šta ti još treba? Kazala je: ništa, šta mi treba. Uvek je volela lep ruž, lak za nokte, poseban šampon kojim je negovala kosu. Ali, nikada ništa nije tražila. U danu, kada smo se videle i rastale, lepo je izgledala. Verovala sam da će poživeti - rekla je ona.

 

Prva dama je preminula 20. oktobra 2013. godine,a sahranjena je u Kući cveća uz taktove pesme “Ćao bela“ .

 

 

makonda-tracker