icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

šest godina od smrti prve dame Jugoslavije

"ONI NE ŽELE DA ŽIVIM, ALI JA ŽELIM": Jovanka Broz bila je hrabrija od većine muškaraca, a volja za životom nije je napuštala ni u najtežim trenucima

Na današnji dan pre šest godina preminula je Jovanka Broz.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jovanka Broz - prva dama Jugoslavije i „pepeljuga komunizma“ –kako su je nazivali za vreme svog života od ličkog “čobančeta” i partizanske bolničarke postala je kraljica iz bajke kojoj je ceo svet bio pod nogama.

 

Jovanka Budisavljević Broz bila je supruga i udovica Josipa Broza Tita, predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Rođena je u selu Pećani 7. decembra 1924. godine u Lici. Jovankinu porodicu su činili roditelji Mića i Milica, braća Petar i Maksim i sestre Zora i Nada. Sa samo 17. godina postala je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Njen otac Mića Budisavljević bio je na radu u Americi i pred rat se vratio kući.

 

Otac i majka su joj umrli tokom rata. U Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije učestvovala su joj dva brata, od kojih je jedan poginuo 1943. godine. Za vreme Drugog svetskog rata je otišla u partizane. Žena koja je bila hrabrija od većine muškaraca u to vreme, dva puta je ranjavana i a jednom je čak zamalo umrla od tifusa.

 

Jovanka Broz: Tragičan život prve dame
 

Odlikovana je Ordenom za hrabrost i imala je čin potpukovnika. Studirala je svetsku književnost na Filološkom fakultetu, ali je zbog obaveza prekinula studije. 1944. godine je upoznala trideset i dve godine starijeg Josipa Broza Tita,

 

Postoji više pretpostavki, a na osnovu jedne od njih, Jovanka je prvobitno bila Titova higijeničarka, a potom je postala i njegova sekretarica i na kraju njegova supruga. U aprilu 1952. godine, u Iloku, u vili Dunavka Jovanka i Tito skriveno od javnosti su se venčali. Udajom za Tita ona je dobila priliku da upozna bolji i novi svet. Jovanka je poslata u Rim gde je učila da se lepo ponaša. Za nju je počela da radi prva jugoslovenska modna dizajnerka, Žuži Jelinek. Jovanka smatrana prethodnicom Džeki Kenedi, toliko je bila lepa i otmena da je očarala sve zapadnjačke novinare i strane državnike.

 

Jovanka Broz: Smrt kao spasenje od života
 

Sedamdesetih godina Titov i Jovankin brak bio je u velikoj krizi zbog poslovnih nesuglasnica, mešanja i razmirica. U jednom momentu čak je tako Tito naredio 1974. godine Savezu komunista Jugoslavije da osnuje komisiju koja će se baviti „slučajem drugarice Jovanke“. Narednih 14 godina na 59 sastanaka su o njoj raspravljali, a posle toga se Josip preselio na Beli dvor. Iako više nisu živeli zajedno, nije poznato da je Tito ikada izgovorio išta što bi moglo biti protumačeno kao ružno ili loše prema njoj. Nakon toga 1977. godine prva dama je uhapšena, Tita nije videla dok je bio živ i samo se na kratko pojavila na njegovoj sahrani.

 

Nastavak na sledećoj strani...