TRENUTAK RADOSTI

Osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću: Sa ovim emotivnim rečima je Tito ZAPROSIO Jovanku Broz! (FOTO)

0

"Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena."

foto: Profimedia

Jovanka je Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamenila Davorjanku Paunović Zdenku na mestu sekretarice u njegovoj kancelariji, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno venčao u aprilu 1952. godine.

Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina.

 

Titov lični doktor Aleksandar Matunović u svojoj je knjizi “Jovanka Broz Titova suvladarka” opisao Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htela da nasledi Tita. Njemu je opisala i svoje osećaje nakon što ju je Tito zaprosio.

 

foto: Profimedia

– Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila devojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam – neće biti neskromno da to kažem – dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača – rekla mu je Jovanka.

 

Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću – ovo su reči kojima je Tito zaprosio Ličanku Jovanku Budisavljević. Do tog trenutka par je bio u vezi pet godina, ali je Jovanka priznala je da je svejedno ostala zatečena.

 

Iako joj je 32 godine razlika u godinama isprva predstavljala veliku prepreku, priznaje da se kasnije s tim pomirila.

 

- Razlika u godinama je bila velika, ali ja je nisam osetila. Tito je bio pun energije, vitalan – rekla je.

 

 

makonda-tracker