život nije bio nežan prema njoj

Posao joj je doneo nervni slom i odneo dete: Vivijen Li bila je među najlepšim i najnadarenijim — ali i najtužnija diva

0

U borbi za ulogu Skarlet O'Hare nadmašila je čak 1.400 kandidatkinja, ali onoliko koliko je uspeha postizala u karijeri – toliko je čudena Vivijen bila nesrećna u privatnom životu

Klark Gejbl i Vivijen Li u filmu 'Prohujalo s vihorom'
Klark Gejbl i Vivijen Li u filmu "Prohujalo s vihorom"foto: MGM / AFP / Profimedia

Engleska pozorišna i filmska glumica rođena je kao Vivijen Meri Hartli u indijskom Dardžilingu davne 1913. godine, a tada niko nije ni pomišljao da bi mogla da izraste u jednu od najpoznatijih žena u istoriji čovečanstva.

 

Vivijen Li postala je, ispostavilo se, jedna od najvećih umetnica u istoriji svetske kinematografije i odigrala je glavne ženske uloge u nekim od kultnih filmova svog doba.

 

Najšira publika uglavnom je zna kao Skarlet O'Haru u filmu "Prohujalo s vihorom" i kao Anu Karenjinu, a u njenoj biografiji su još "Tramvaj zvani želja", "Most Vaterlo", "Cezar i Kleopatra", "Požar na Engleskom", "Brog ludaka"...

 

 

Pored toga, ova dvostruka oskarovka ostvarila se i kao pozorišna glumica, i to izvanredna, pa je igrala Šekspirove komade, kao i brojne savremene, a osvojila je i prestižnu nagradu Toni.


Na dan kada obeležavamo godišjnjicu njene prerane smrti, prisećamo se nekih detalja o njenom životu koje možda niste znali i koji otkrivaju kakva je čudesna Vivijen bila kad se kamere isključe.

 

  • Oduvek je znala – biće glumica


Kada je imala svega tri godine, britanska lepotica recitovala je u pozorišnoj trupi svoje majke pesmu Little Bo Peep i odmah je bila očarana scenom, a njeni prijatelji kasnije su pričali o njenoj beskrajnoj ljubavi prema glumi, koja se javila veoma rano.


Vivijen je oduvek želela da postane glumica. Oduvek je bila usmerena isključivo ka tome. Jedina je u svom odeljenju, recimo, igrala balet. Igrala je sama, jedina! Mislila sam kako je to vrlo hrabro od nje – izjavila je jednom prilikom glumica Morin O'Salivan.

 

  • Imala je fotografsko pamćenje


Kako bi razvila njenu moć pamćenja, Vivijenina majka je, dok je glumica bila devojčica, igrala s njom igru iz romana "Kim" Radjarda Kiplinga koja je izgledala ovako: stavila bi različite predmete na poslužavnik, pustila Vivijen da ih posmatra i zapamti kako su bili postavljeni, a potom ih sklonila i dala budućnoj divi zadatak da sve vrati u pređašnji položaj.

 

Veruje se da je to razlog što je ova Britanka imala fotografsko pamćenje i znala svoj tekst nakon samo jednog ili dva čitanja.

 

 

  • Verovala je da je uloga Blanše kriva za njene mentalne probleme


"Tramvaj zvani želja" do danas je jedno od najvrednijih holivudskih ostvarenja, ali Vivijen je verovala da je cena bila njeno zdravlje. Kako je isticala, to što se identifikovala s nekim tako narušenog mentalnog zdravlja nije joj lako palo i dugo nije mogla da se oslobodi mraka u koji je upala dok je radila na ovom liku.


Ona je tragična figura i ja je razumem, ali igranje nje me je odvelo u ludilo – izjavila je jednom prilikom.

 

  • Bila je u strastvenoj ljubavi s Lorensom Olivijeom


Kralj britanskog pozorišta ser Lorens Olivije i glumica upoznali su 1936. godine, kada je on bio oženjen, a ona udata. Vivijen je gledala njegovu predstavu i tokom nje rekla svojoj prijateljici:

"Ovo je čovek za kojeg ću se udati".

 

Potom je otišla u šminkernicu i navodno ga poljubila u vrat.

 

Njihova veza počela je kad su zajedno snimali film "Požar nad Engleskom", a 1940. godine zvanično su se razveli od svojih supružnika i venčali. Zato je od 1947. godine počela da se predstavlja kao ledi Olivije.

 

  • Nakon pada na poslu izgubila je bebu i doživela nervni slom


Dok je snimala film "Cezar i Kleopatra", Vivijen je saznala da je u drugom stanju, a nedugo potom je prilikom snimanja scene trčanja pala i doživela spontani pobačaj. Kako su mediji pisali, Lijeva je to teško podnela i kasnije doživela nervni slom, nakon kojeg više nikad nije bila ista.

 

 

Upala je u depresiju, imala epizode neobjašnjice hiperaktivnosti, često se bunila bez razloga i pokazivala znakove bipolarnog poremećaja, što se kasnije i potvrdilo kao njena dijagnoza.

 


 

makonda-tracker