bilo je suđeno

"To je LJUBAV. SHVATI NAS!" Čuvena glumica godinama je ljubila Ljubu Tadića — a onda je naišao Đuza Stojiljković

0

Da su u vreme ovog ljubavnog trougla postojali tabloidi, ne bi bilo krupnije priče od njega.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Proslavljena jugoslovenska i srpska glumica Olga Stanisavljević izgradila je veliku karijeru, kako na filmu, tako i na televiziji i u pozorištu.


Rođena Kruševljanka pripadala je slavnoj generaciji velikih kruševačkih glumaca, među kojima su bili Radmila Savićević, Miodrag Petrović Čkalja, Taško Načić...

 

Nakon preseljenja u Beograd, postala je članica Beogradskog dramskog pozorišta, kom je bila odana do kraja kerijere, a publika je najviše pamti po ulogama u serijama "Ljubav na seoski način", "Više od igre" i "Pozorište u kući".


Poznato je da je Olga bila prva supruga čuvenog Vlastimira Đuze Stojiljkovića, a malo je poznato da je pre toga bila u vezi s jednako slavnim Ljubomirom Ljubom Tadićem. Štaviše, toliko je ta ljubav bila ozbiljna da su se Ljuba i Olga umalo venčali.

 

Olga Stanisavljević, Olgica Stanisavljević
foto: Youtube Printscreen

Par je bio veren, ali glumica se potom zaljubila u Đuzu Stojiljkovića i stupila s njim u vezu. Navodno se Đuza pravdao kolegi i prijatelju rečima:


To je ljubav, shvati nas, Ljubo.


Šuškalo se da je Tadić za sve saznao dok je bio u bolnici, a u glumačkim krugovima se pričalo da je glumac mirno prihvatio ovu ljubav.

 

Ljuba Tadić
foto: Youtube Printscreen

Nenad Stojiljković, Đuzin brat, svojevremeno je potvrdio da ima istine u ovoj staroj glasini, ali nije bio siguran da li je Ljubina i Olgina veza bila toliko ozbiljna.


Nikad Ðuzu nisam pitao za tu priču da li je bila baš Ljubina verenica. Znam da je Olgica bila devojka Tadića. Ako to glumci pričaju, onda je tačno — istakao je on.

 

Olga i Đuza ostali su se potom venčali i zajedno do njene smrti, 1987. godine, kada je sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
Ona je svojevremeno u intervjuu za Yugopapir priznala da Đuzin i njen brak nije uvek bio skladan, ali je isticala da je njen životni saputnik izvanredan.

 

Vlastimir Đuza Stojiljković
foto: Marina Lopačić Za Kurir

Svađa dođe kao lek. Da se nismo svađuckali, zar bi smo izdržali toliko godina zajedno? Đuza je, inače, izvanredan suprug, a ja sam od onih žena koje shvataju da muškarac mora i treba da bude prvi u kući. Žena za nijansu niže. Taman toliko da ima sreće. Neko je jednom rekao: "Mudra je ona žena koja se ponekad napravi da je glupa" — tvrdila je Olga.


Đuza i Ljuba nastavili su, uprkos svemu, da održavaju prijateljske odnose, a navodno je upravo Tadić bio taj koji je ubeđivao slomljenog Đuzu da, nakon što je ostao udovac, potraži novu suprugu.


Slušaj, Ðuzo, nema ništa gore nego kad se vratiš iz kafane da te niko ne čeka kod kuće — navodno je rekao Ljuba svom prijatelju.


Stojiljković se potom oženio Dušankom Stojiljković, prijateljicom Svetlane Cece Bojković i Mucija Draškića, koji su je zamolili da pripazi na Đuzu, budući da je već bio u godinama. Dušanka i Đuza poznavali su se godinama i njoj tih dana, kada joj je bilo četrdeset godina, nije bilo do udaje.

 

Vlastimir Đuza Stojiljković
foto: Marina Lopačić Za Kurir

Ipak, kada sam jedne večeri, godinu dana posle smrti njegove žene, otišla kod njega, bio je uporan da ostanem. I malo-pomalo počela je naša druga faza. Ni jedno od nas nije htelo brak, već da uvek budemo tu jedno za drugo. Tako smo živeli skoro godinu i po dana, a pošto sam bila njegova vanbračna žena, suočili smo se s administrativnim problemima, pa smo rešili da se venčamo — ispričala je Dušanka jednom prilikom.


Par se venčao 1990. godine, a u poslednjim godinama bolesti, ona je pazila na glumca. Navodno nije dozvoljavala prijateljima da ga obilaze, ali glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević bio je neumoljiv i ipak posećivao prijatelja.

 

Obilazio sam ga. Dušanka je zabranila svima da ga posećuju, ali meni nije mogla. Rekao sam onom upravniku: "Nemojte da se šalite, ko meni može da zabrani da vidim Đuzu". Kaže on da su se oni tako sporazumeli s familijom — ispričao je Vlasta jednom.

 

Vlasta Velisavljević
foto: Damir Dervišagić

Ona je skrivala čak i mesto na kom je Đuza sahranjen, ali je misterija glumčevog groba otkrivena posle nekog vremena.


Niko nije znao gde je sahranjen, ali saznalo se. Jedan električar iz Ateljea pratio je Dušanku kad mu je davala 40 dana. Sedeo je pred njenom kućom i čekao da ona krene na groblje. Sad znamo gde je i mogu da odem da mu upalim sveću — rekao je Vlasta Velisavljević pre nekoliko godina za Kurir.


Što se tiče Ljube Tadića, on se zaljubio u udatu glumicu Snežanu Nikšić i bio odlučan da je osvoji i oženi.

Znao sam da je bila udata, ali me nije interesovalo. Koliko sam bio obuzet njome najbolje će vam pokazati sledeća priča. Dosađivao sam joj posle probe da se vidimo. Ona je brzo koračala hodnicima "Ateljea 212" i kasnije ulicom u nadi da ću odustati. "Ja sam udata žena", ponavljala mi je. Kad je ušla u svoj spaček i pokrenula ga, nisam odustao. Trčao sam Ulicom Lole Ribara za njom. Nije me bilo sram. Zaljubio sam se, a zaljubljeni čovek nema čega da se stidi, pod uslovom da je pristojan — ispričao je svojevremeno Ljuba Tadić.

 

 

makonda-tracker