svi su bili zapanjeni

Čarls i kraljica su mogli samo da GUTAJU KNEDLE: Kako je Dajana zbog JEDNE REČI promenila istoriju i pokazala zube

0

Da Dajana od Velsa neće biti samo još jedna princeza i žena koja se ćutke osmehuje s tijarom na glavi bilo je jasno već na njenom venčanju, iako je imala tek 20 godina

Princeza Dajana i Čarls bili su bili u braku od 1981. godine
Princeza Dajana i Čarls bili su bili u braku od 1981. godinefoto: Obertreis / AFP / Profimedia

Da se sve drugačije odigralo, današnji britanski kralj Čarls III i njegova pokojna bivša supruga princeza Dajana proslavili bi 29. jula 42 godine braka.


Najvoljenija žena u savremenoj britanskoj kraljevskoj porodici i aktuelni monarh, međutim, nisu opstali, a njihov brak do danas je poznat kao jedan od najnesrećnijih u svetu poznatih.


Preljube, laži, ignorisanje... sve je to dovelo njihovog zvaničnog razvoda 1996. godine, a narednog leta princeza Dajana preminula je od povreda zadobijenih u saobraćajnoj nesreći.

 

Međutim, na dan kada su jedno drugom rekli "da" i zakleli se na večitu ljubav, sve je delovalo idilično i bajkovito. Oči čitavog sveta bile su uprte u kraljevsko venčanje, a ceremoniju u Katedrali Svetog Pavla putem televizije je pratilo 750 miliona ljudi, dok je na ulicama Londona tog dana bilo oko 600.000 znatiželjnih.

 

Princeza Dajana i Čarls venčali su se 29. jula 1981. godine
Princeza Dajana i Čarls venčali su se 29. jula 1981. godinefoto: Anwar Hussein / Avalon / Profimedia

I baš tada, dok je stajala u veličanstvenoj venčanici, držeći pod ruku budućeg kralja i pred očima planete, Dajana je rešila da prekrši tradiciju i poruči da neće biti još jedna lepotica s tijarom na glavi.


Naime, u zavetima koje mladenci izgovaraju postoji deo u kome mlada kaže da će slušati svog supruga, odnosno podrediti mu se, što nevesta tadašnjeg princa Čarlsa nije želela da izgovori.

 

Kako stoji u anglikanskoj "Knjizi zajedničkih molitvi" iz 1662. godine, mlada prilikom ceremonije treba da kaže da će "voleti, ceniti i povinovati se dok ih smrt ne rastavi" (eng. to love, cherish and to obey till death us do part).

 

Dajana je pak rešila da isključi iz svojih zaveta ovo poslednje, te se zaklela da će Čarlsa "voleti, tešiti, poštovati i čuvati u bolesti i zdravlju".

 

Princeza Dajana i Čarls venčali su se 29. jula 1981. godine u Katedrali Svetog Pavla
Princeza Dajana i Čarls venčali su se 29. jula 1981. godine u Katedrali Svetog Pavlafoto: Quadrillion Publishing / Avalon / Profimedia

Koliko je ovaj potez bio kontroverzan najbolje govori to što je čak i kraljica Elizabeta II na svom venčanju izgovorila da će se povinovati svom mužu princu Filipu. Isto su učinile i njene druge snahe Sara Ferguson, sada bivša supruga princa Endrua, i Sofi Ris-Džouns, koja je udata za princa Edvarda.


Dajana je to, međutim, odbila i time prekršila viševekovnu tradiciju, što je podstaklo prve negativne komentare javnosti na račun miljenice monarhista. Zanimljivo, isto su u svojim zavetima učinile i supruge njenih sinova Kejt Midlton i Megan Markl.

 

 

BONUS VIDEO Šta je kralj Čarls III donirao Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

 

 

makonda-tracker