hoće titulu - neće titulu

Posle svega – PRINC Arči i PRINCEZA Lilibet: Zašto su princ Hari i Megan Markl ipak odlučili da im deca dobiju titule?

0

Prvi put od kada su rođena, princ Hari i Megan Markl su svoju decu nazvali princom i princezom.
 

Princ Hari i Megan Markl
Princ Hari i Megan Marklfoto: EPA / Nigel Roddis

Prvi put, Megan Markl i princ Hari su javno spomenuli kraljevske titule svoje dece. Potvrđujući vest o Lilibetinom nedavnom krštenju, portparol vojvode i vojvotkinje od Saseksa u izjavi za magazin "People" upotrebio je reč "princeza".

 

- Mogu da potvrdim da je princezu Lilibet u petak, 3. marta, krstio episkop u Episkopskoj eparhiji Los Anđelesa, prečasni Džon Tejlor - bile su reči portparola.

Nakon smrti kraljice Elizabete u septembru, Harijev otac je postao kralj Čarls - a kao unuci monarha, trogodišnji Arči i jednogodišnja Lili dobili su titule princa i princeze. Strani mediji pretpostavljaju da će se naslovi koristiti u formalnom okruženju, a ne u svakodnevnoj upotrebi.

 

- Titule dece su pravo po rođenju otkako je njihov deda postao monarh. Ova stvar je već neko vreme rešena sa Bakingemskom palatom - rekao je portparol vojvode i vojvotkinje od Saseksa za Magazin "People".

 

 

Pravilo je uspostavio kralj Džordž V 1917. godine

 

- Unuci sinova bilo kog vladara u direktnoj muškoj liniji imaće titulu koju uživaju deca vojvoda ovog našeg kraljevstva - pisalo je u njegovom proglasu pre više od 100 godina.


Princ Arči i princeza Lilibet nisu dobili titule kada su se rodili jer su bili praunuci monarha. Umesto toga, bili su stilizovani, kako Englezi to tačnu kažu, kao  "Master Archie Mountbatten-Vindsor" i "Miss Lilibet Mountbatten-Vindsor".

 

 

Njihove titule princa i princeze nisu bile odmah prikazane na zvaničnom sajtu kraljevske porodice, ali to su uradili jako brzo.
 

S druge strane, njihovi rođaci - troje dece princa Vilijama i Kejt Midlton, princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luis - dobili su titule kao deca najstarijeg sina (sada bivšeg) princa od Velsa.

 

Kada su se princ Hari (38) i Megan (41) venčali u maju 2018, kraljica Elizabeta im je dala titule vojvode i vojvotkinje od Saseksa. Arči je po rođenju imao pravo na Titulu grofa od Dambartona, ali je nije dobio.
 

 

Neki članovi kraljevske porodice odbili su titule za svoju decu. Jedina ćerka kraljice Elizabete, princeza Ana, odbila je titule za svoje dvoje dece, Petra i Zaru.

 

- Zara uvek kaže da je tako zadovoljna što nije dobila titulu. To što nemaju titule omogućilo je Zari i bratu da žive svoje sopstvene živote - rekao je ranije Fil Tindal, otac njenog supruga Majka Tindala za Sandej tajms.


Slično, princ Edvard i Sofi, grofica od Veseksa, odlučili su da svojoj deci, ledi Luiz i Džejmsu, koji ima tituu Vikonta Severna, ne daju titule princa i princeze.

 


- Pokušavamo da ih vaspitamo u duhu toga da će najverovatnije morati da rade za život. Zbog toga smo doneli odluku da ne koristimo kraljevske titule. Oni ih imaju i mogu da odluče da ih koriste sa 18 godina, ali mislim da je to malo verovatno - rekla je Sofi za londonski Tajms.

Tokom intervjua Megan i princa Harija sa Oprom Vinfri u martu 2021., vojvotkinja od Saseksa je rekla da je bilo razgovora o titulama uoči Arčijevog rođenja.

- Govorili su da ne žele da on bude princ, iako to nije po protokolu, i da neće dobiti obezbeđenje. To je trajalo poslednjih nekoliko meseci moje trudnoće. Ali to nije naša odluka da donesemo. To je njihovo pravo po rođenju, da oni sami donesu odluku - rekla je Megan tada.

 



 

makonda-tracker