20 godina ju je zamišljala

Priča o tome kako je slavna Ruskinja pronašla SESTRU: Ubedila majku da je da na usvajanje, pa ju je tražila 20 godina

0

Nakon što je porodica morala da se odrekne Maše zbog siromaštva, najstarija od sestara postala je živa legenda modelinga i posvetila svaki sekund svog života potrazi za davno izgubljenom sestrom

foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Dženifer Berns, poznatija kao Džena, tada devojka od 22 godine, u julu 2021. godine, dobila je mejl koji će joj zauvek promeniti život. Dok je sedela na parkingu ispred Volmarta u Južnoj Karolini, dobila je poruku od sajta koji povezuje krvne srodnike čijem uzorku DNK ima pristup dobila. Jedan "DNK rođak" želi da kontaktira s njom, stajalo je u obaveštenju.


Počela sam da šizim u tom trenutku – priznala je Džena, svesna da bi to moglo da znači da je konačno pronašla svoju biološku porodicu.

 

Džena je rođena kao Marija Mašinka u Nižnjem Novgorodu, u ruskoj Niožegorodskoj oblasti. Kao beba, data je na usvajanje, a došla je do doma mlade Amerikanke Meribet, koja se uvek moliti da će jednog dana usvojiti dete s druge strane Gvozdene zavese, piše Vogue.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by art8amby (@art8amby)

 

Njen suprug Kris i ona su 2000. godine dobili priliku da usvoje dvoje dece u Rusiji iako su planirali samo jedno. Na kraju su postali roditelji dečaka i devojčice, kojima su dali imena Itan i Dženifer. Oni su rasli u Južnoj Karolini maltene kao blizanci, koliko se Džena seća, u tipičnoj američkoj monotoniji i idili predgrađa.


Budući da je bila jedina devojčica u komšiluku, odrasla je igrajući se s dečacima, mnogo vremena je provela u prirodi i prioživela srećno i spokojno detinjstvo.

 

Međutim, sve vreme se pitala ko je ona. Odakle potiče? Ko su njeni roditelji? Ima li braću i sestre? Zato se kao tinejdžerka registrovala na sajtu koji pruža usluge povezivanja ljudi koji dele povezanost putem DNK.


Nikad nisam mislila da postoji mogućnost da upoznam svoju biološku porodicu, pa sam mislila zašto bih se uopšte trudila. Na neki način sam štitila samu sebe. A imala sam neke nesigurnosti, što je često kod usvojene dece – priznala je Džena.

 


Međutim, ruski zakoni o usvajanju učinili su skoro nemogućim da se porodica poveže s decom datom na usvajanje koja su završila u Americi. Međutim, 2019. godine, Džena je dobila obaveštenje da ima polusestru koja je vrlo poznata ličnost. Preko sajta joj je poslala poruku, predstavila joj se.


U principu sam rekla: "Ja sam dobro, nadam se da si i ti dobro. Ne moraš da mi odgovoriš na poruku" – prisetila se Džena.


Odgovora zaista nije bilo.


Za to vreme, Natalija Vodijanova postala je jedna od najvećih zvezda modelinga.

 

Natalija Vodijanova, Natalija Vodjanova
foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Rođena u Nižnjem Novgorodu, karijeru je započela sa 16 godina, nakon što ju je dečko odeo u lokalnu manekensku školu. Skauti su bili oduševljeni Natalijinom lepotom i rekli joj da, ako nauči engleski za tri meseca, može da ode u Pariz i proba da izgradi karijeru. Odlučna da se spase siromaštva i rada za majčinom tezgom za prodaju voća i povrća, Natalija se potrudila i zaista uspela.

 

Kada je stigla u Pariz, započela je njena životna bajka. Uspesi su se nizali jedni za drugim i uskoro je bilo jasno da je zvezda rođena. Uskoro se udala za umetnika Džastina Portmana, pripadnika aristokratske britanske dinastije, a sa 19 godina dobila sina Lukasa, a kasnije i ćerku Nevu i sina Viktora. Vrlo mlada sklopila je ugovor s kompanijom Calvin Klein i uspeh se maltene magnetski kačio za nju. Nataliji je bilo najvažnije to što može da omogući normalan život svojoj sestri Oksani, koja živi s autizmom, i majci Larisi.


Ona je moja beba – rekla je Natalija o svojoj majci. – Želim da je razmazim, da budem sigurna da je srećna. Imala je tako težak život.

 

1 / 5 Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON


Kako je Natalija ispričala, njena porodica bila je vrlo siromašna. Ona je kao dete od 11 godina nosila gajbice s voćem teške po 30 kilograma, ne obazirući se na to koliko je teško jer – to je moralo da se uradi.


Larisa je imala težak život, a u ljubavi joj je bilo posebno komplikovano. Zato je Natalija rasla gledajući majčine emotivne krahove, između ostalog je bila svedok njene najveće ljubavi, Oksaninog oca, zatim njene veze s nasilnim muškarcem kog je upoznala tokom odmora u Ukrajini... Sa Oksaninim ocem Larisa je dobila i ćerku Kristinu kada je Natalija imala 14 godina.


Ljubav je luda, luda stvar – kaže Natalija kad se seti svega.

 

Međutim, muškarac kog je ona pamtila kao majčinog princa za belom konju ispostavio se ne tako odanim. Bio je nežan, insistirao da ga Natalija zove "tata", bio je šarmantan, galantan i – imao probleme s lokalnom mafijom baš u trenutku kada je Larisa ponovo bila trudna i čekala četvrto dete.


Kad je ušla u deveti mesec, morali smo da vodimo težak razgovor. Rekla sam joj: "Apsolutno ne možeš da imaš dete u ovakvoj situaciji".

 

Natalija Vodijanova
foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Porodica je odlučila da devojčicu – koju su želeli da nazovu Maša – da na usvajanje.


Uvek sam preuzimala odgovornost za tu odluku, možda i više nego što bih priznala sebi – istakla je Natalija, koja je tada imala 16 godina.


Kad se Maša rodila, bilo je jasno da je odluka prava, kaže ona.


Malo nakon usvajanja, Natalija je počela da gradi karijeru i vrlo brzo se vratila u Rusiju tražeći sestru. Uzalud.


Angažovala sam i privatnog detektiva. Niko nam ništa nije govorio – seća se Vodijanova.

 


Naredne godine su bile vrlo teške jer se stalno pitala kako li Maša živi. Da li je vole? Ima li srećan život?


Negd 2016. godine, čula je za sajtove koji povezuju ljude na osnovu DNK i rešila je da se prijavi iz zabave, bez mnogo nade. Međutim, vremeno je potpuno odustala i prestala da čita mejlove. Zbog toga je 2019. godine propustila Dženinu – Mašinu – poruku.


Međutim, njihova sestra Kristina se i sama prijavila za ovaj sajt i pronašla njihovu davno izgubljenu sestru. Kontaktirala je s njom i uskoro su se povezale, a Natalija i Kristina su svakodnevno komunicirale sa Dženom.


Tražim te oduvek – napisala je Natalija sestri.


Džena se danas često seća trenutka na parkingu kada je pročitala poruku.

 


Bila sam srećna, očigledno, ali sam bila u stanju šoka – iskrena je ona.


Neko vreme su komunicirale putem video-poziva, a potom se sastale u Parizu. Danas su "prave" sestre – neprestano ui kontaktu. 


Osećala sam da je ona oduvek bila deo mog života, čak i ako je nisam poznavala. Ali uvek sam se na jako bolan način pitala da li je dobro. Samo osećam da jako brzo sve nadoknađujemo i osećamo se kao porodica. Ima nečeg lepog u genetici i našim genima. Ljubav dolazi veoma prirodno. I hvala Bogu na tehnologiji jer se nikada ne bismo našle – istakla je Natalija.


Sestre su se zajedno fotografisale za Vogue i dale zajednički intervju, a sledeći plan je da Natalija upozna Dženine roditelje.

 

Kako je Džena istakla, planira da sestri pokaže sve svoje uspomene iz detinjstva i poručuje joj da će plakati, a Natalija na to kaže:


Za suze radosnice sam spremna.

 

 

 

 

makonda-tracker