na sve je bila spremna zbog njega

Zbog njega su je zvali izdajicom, volela ga je 35 godina: Koji poznati Srbin je bio najveća ljubav Mire Furlan?

0

Ljubavna priča legendarne glumice bila je jača od bilo kog rata 

LJUBAVNA PRIČA MIRE FURLAN
LJUBAVNA PRIČA MIRE FURLAN foto: Markus Wissmann / Alamy / Alamy / Profimedia

Glumica Mira Furlan ostavila je dubok trag u domaćoj kinematografiji, ali je njeno ime dobro poznato i van granica Srbije i Hrvatske. Kao mlada Mira je zavolela Srbina, Gorana Gajića, s kojim je uplovila u romansu, a kasnije i brak.

 

Ratne godine nisu donele dobro ovom paru, koji je zbog svoje ljubavi često bio na meti tadašnje vlasti.

 

1986. godine Mira je upoznala srpskog režisera i tada počinje njihova ljubavna priča. Od tada je živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Zbog osuda javnosti Mira je počela da se oseća veoma loše, pa je tražila i stručnu pomoć psihijatra.

 

Sve je kulminiralo kad je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu i kad joj je oduzet stan koji je nasledila od bake, a često je dobijala i pretnje smrću.

 

Glumica odlučuje da se sa svojim izabranikom 1991. godine preseli u Beograd, a onda i u Ameriku, gde je njen talenat bio i te kako cenjen. Odigrala je veliki broj uloga i stvorila karijeru vrednu divljenja.

MIRA JE ZA ŽIVOTA VOLELA SAMO SVOG GORANA
MIRA JE ZA ŽIVOTA VOLELA SAMO SVOG GORANA foto: Dragana Udovičić

Sina Marka Lava su dobili 1998. godine i tada su doneli odluku da se venčaju. Reklo bi se da nisu mnogo toga balkanskog poneli sa sobom, pa je njihovo venčanje bilo konvencionalno.

 

- Goran i ja nismo imali tradicionalno venčanje, sve smo to prezreli u to doba kao malograđanštinu, ali neki put mi je ipak malo žao što sam, eto, u svom životu propustila venčanicu - iskrena je bila Mira.

 

U velikoj ispovesti, koja je objavljena nakon njene smrti, a pod nazivom „Voli me više od svega na svijetu“, Mira je opisala čime ju je Goran osvojio.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FC Lost (@lost.fandom_2004)

- Povjerenje. Apsolutno, totalno povjerenje. Mogli smo jedno drugom reći sve, s osjećajem sigurnosti da ćemo jedno drugo razumjeti. Prvi put u životu ne slušam optužbe kako sam prežestoka, preteška, previše posesivna, da previše gušim. Moj intenzitet poklapao se s njegovim. Moja ljubav bila je dobrodošla. Primio me je raskriljenih ruku, punim srcem. Nisam trebala cenzurirati svoje osjećaje. Nisam trebala biti oprezna ili ostavljati dojam da sam na sigurnoj distanci. Nikad nisam osjetila ništa slično. Gdje je kvaka, neprestano sam se pitala. Ispalo je: nema kvake. Ovaj čovjek želio je moju ljubav, trebao ju je, upravo onu vrstu i količinu ljubavi koju sam samo ja mogla pružiti. Nije ju htio zauzdavati, ograničavati, dijeliti. Bila sam toliko naviknuta na muškarce koji su me htjeli samo u malim dozama, kao da bi veća količina naštetila njihovu zdravlju. Ovog puta konačno sam mogla obasuti svojom ljubavlju muškarca koji je zauzvrat svom svojom silnom ljubavlju obasipao mene.

 

Mira je preminula u 65. godini života od posledica Virusa zapadnog Nila.

 

- Mira je poslednji put udahnula 21. januara 2021, u našem vrtu. Držala je za ruku svog sina i mene, svog muža - piše na kraju njene biografije.

 

Bonus video:

Komemoracija Miri Furlan 

 

 

makonda-tracker