potresno

"Iznenada me neko hvata za ramena": Jeziva ispovest Mire Furlan o zlostavljanju koje je doživela

1

Detalji iz autobiografije legendarne glumice od kojih podilazi jeza

POTRESNA ISPOVEST MIRE FURLAN
POTRESNA ISPOVEST MIRE FURLANfoto: Profimedia

Glumica Mira Furlan podelila je u svojoj autobiografiji "Voli me više od svega na svjetu" potresne ispovesti iz mladosti, a među njima najviše pažnje privukle su one koje se tiču njene mladosti.

 

U nekima od njih Mira je do tančina otkrila kako je bila seksualnog zlostavljanja, nekada nepoznatih ljudi, ali i jedne poznate ličnosti čiji identitet nije želela da otkrije.

 

- … Jedne zimske noći tuširam se u Citeovoj zajedničkom kupatilu. Puštam da voda pada po meni nakon celog dana hodanja po ulicama i kontempliranja o mom samotnom, životu bez luke. Oči su mi zatvorene. Uživam u toploj vodi na koži - pisala je Mira.

 

Svedočanstvima tu nije bio kraj. Glumica je otvorila srce i ispričala detalje koji su toliko potresni da je od njih mnoge podilazila jeza.

 

- Iznenada me neko hvata za ramena. Otvaram oči, do mene u tušu je veliki, goli muškarac. Vrištim i guram ga napolje. Pokušava da me savladati, ali moji ga krici oteraju i on me pušta. Bežim iz tuša. Trčim na ulicu pokušavajući prekriti svoje golo, mokro telo malim peškirom koji sam uspela u zadnji čas zgrabiti u tušu. Čujem kako muškarac viče za mnom: "Tu es une raciste!" – rečenicu identičnu onoj koju je neki crnac vikao za mnom u Amijenu, na jednom od mojih solo putovanja po Evropi - glasile su reči glumice, koje su potresne:

 

MIRA FURLAN ISPOVEST O SEKSUALNIM NAPADIMA
MIRA FURLAN ISPOVEST O SEKSUALNIM NAPADIMAfoto: Iris Edinger / Zuma Press / Profimedia

- Takođe, kao i pre, imam jak poriv da potrčim za čovekom, zaustavim ga i objasnim mu da moj beg nije rezultat mog rasizma, nego nedostatka interesa za je*anje s posve nepoznatim tipom pod tušem u zajedničkom kupatilu univerzitetskog doma. Prilično zanimljivo, ali ovaj incident nije me posebno povredio, skršio ili ponizio. Umesto toga smatrala sam ga još jednom avanturom, još jednom opasnom situacijom koju sam vrlo spretno uspela izbeći.

 

Bonus video:

Komemoracija Miri Furlan

 

makonda-tracker