jedinstvena

Nije se uzbuđivala kad vidi svoju nagu fotografiju: Nudistkinja iz "Lepote poroka" postigla je veliki uspeh, pa NESTALA

0

Iako je zabeležila samo jednu ulogu, ona je toliko kultna da je ova lepotica ostala zauvek upamćena

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Film "Lepota poroka" Živka Nikolića i danas ume da šokira, a 1988. godine napravio je pravu pometnju. Čulno, uzbudljivo, ostvarenje koje ruši tabue predstavilo je spoj modernog i tradicionalnog i sudar potpune slobode sa zatočenošću u okvire normi i zastarelih običaja.


"Lepota poroka", kojoj Nikolić potpisuje i režio i scenario, priča je o paru iz zaostale crnogorske sredine koji odlazi na primorje da proba da zaradi novac tokom sezone, kada Jaglika (Mira Furlan) upoznaje dvoje stranih turista i prepušta se strastima s njima.

 

Među kultnim scenama ovog filma su one u kojima se junakinja upoznaje s ovim nudističkih parom, koje su odigrali Alen Nuri i Ines Popović Kotman.
Alen Nuri, francuski glumac koji je igrao u više jugoslovenskih filmova i serija, manje-više je poznat regionalnoj javnosti, ali njegova partnerka u "Lepoti poroka" bila je još povučenija.

 

Ines Popović Kotman, Ines Kotman, Lepota poroka
foto: Youtube Printscreen

Prelepa Ines Popović Kotman bila je uspešan foto-model, dok joj je uloga u ostvarenju Živka Nikolića jedina na filmu — ipak, toliko upečatljiva da je njeno ime zauvek upisano u istoriji srpskog i jugoslovenskog filma. Nije poznato mnogo o njenoj kasnijoj karijeri, a i sama je nakon "Lepote poroka" rekla da joj je film "samo trenutna preokupacija" dok o pozorištu nije ni razmišljala jer nije odgovarao njenom senzibilitetu.


Kako je u jednom intervjuu istakla, iako je rasla u sredini koja nije preterano liberalna, ona je to postala.

 

Odgovor bih najradije potkrepila stihom iz pesme Grace Jones, onim koji je meni posebno vrlo drag i koji često spominjem. On glasi: "Doing what I'm doing, feeling out of place", ili slobodnije prevedeno: "Radim ono što volim, a živim iznad i izvan sredine koja me okružuje" — rekla je pre mnogo godina za Yugopapir. — To mi je životno geslo koje mi barem prividno omogućava intimnu izolaciju od beskrupuloznosti određenih ljudi, od pojedinih toliko neugodnih, ali nažalost čestih, svakodnevnih životnih situacija, kojima je žena što se bavi ovim poslom, u sredini kakva je naša, neminovno izložena. Možda je to samo privremen i irealan beg iz surove stvarnosti, ali meni se učinio delotvornim, tako da uporno sledim taj svoj princip.

 

Ines Popović Kotman, Ines Kotman, Lepota poroka
foto: Youtube Printscreen

Ona je tada priznala da nije uvek bila takva i da kao devojčica nije uspevala da izgradi mehanizam odbrane, ali je vremenom i to naučila.


Kako je tada objasnila, sebe smatra "potpunim egzibicionistom".


Meni su snimanja i objavljivanja mojih fotografija nešto posve normalno i ne osećam nikakve promene. To je sastavni deo života koji živim, a budući da sam već rekla da živim intenzivno prema spolja, ne uzbuđujem se kad vidim svoju obnaženu fotografiju - kojeg li glupog izraza! - na naslovnoj stranici nekog časopisa — istakla je Ines.


Ona je postigla velike uspehe, pa su tako francuski magazin Zoom i italijanski Europeo objavili njene fotografije koje je snimio čuveni Stiven Lupino.


Nikad se nisam hvalila da sve znam, a to je osnovna boljka svih mlađih modela. Lupino je jaka autorska ličnost i on gotovo svaku ženu uspeva privoleti na poziranje. Njegov princip, taj toliko puta spominjani šok tela, jedini je koji mi odgovara — rekla je tada.

 

 

makonda-tracker