za ceo život

Kako je počela Bekimova i Brankina ljubav? Bata Stojković mu je opsovao "šiptarsku majku", a ona ga "pogledala krvnički"

0

Na početku ništa nije nagoveštavalo da bi Bekim Fehmiju i Branka Petrić mogli da postanu prijatelji, a kamoli da će zajedno provesti decenije, zasnovati porodicu i voleti se do poslednjeg daha

Bekim Fehmiju u filmu 'Avanturisti' (1970) Luisa Gilberta
Bekim Fehmiju u filmu "Avanturisti" (1970) Luisa Gilbertafoto: Everett Collection / Everett / Profimedia

Na današnji dan, 15. juna 2010. godine, jedan od najpoznatijih i najcenjenijih glumaca regiona Bekim Fehmiju oduzeo je sebi život.


Toliko je iznenađujuća bila ova tragična vest da je i njegova dugogodišnja supruga i čuvena glumica Branka Petrić kasnije ispričala da nije mogla ni da nasluti da je Bekimova depresija otišla tako daleko.


– Ne. Jer da jesam, sigurno bih na sve moguće načine pokušala da ga sprečim. Tih poslednjih dana Bekim je bio isti i ništa nije nagoveštavalo da je tragedija na pomolu. Dan ranije igrala sam predstavu "Tako je moralo biti" u kojoj glavni lik sebi život oduzima hicem iz pištolja. Kakve li ironije! – ispričala je.

Kako su se upoznali Bekim Fehmiju i Branka Petrić?


Kako su oboje bili uspešni glumci, spojila ih je, očekivano, gluma, a putevi su im se ukrstili tokom studija. Prvi put su se sreli krajem pedesetih godina 20. veka na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, a tada nisu mogli ni da sanjaju da će zajedno provesti život.

Bekim, sin albanskog imama Ibrahima Fehmijua poreklom s Kosova i Metohije, iz Đakovice, i Branka, ćerka riječkog katolika i raške Srpkinje, nisu se zavoleli na prvi pogled.


Najpre su se sretali na časovima i na vežbama, a najviše pažnje Bekim je Branki privlačio na časovima plesa, gde su bili partneri na insistiranje profesorke Sonje Dojčinović. Ona je ubeđivala Fehmijua da pređe u baletske igrače i poručivala mu: "Verujte, prevazišli biste Nurejeva" kada bi Bekim zaigrao s "vitkom, dugonogom, tamnosmeđom Brankom", kako ju je opisivao.


Međutim, kao što se nisu zaljubili već prvog susreta, tako nisu odmah postali ni prijatelji – štaviše, vrlo lako su mogli da odu u drugu krajnost i nikada ne postanu bliski. Brankin najbolji prijatelj Danilo Bata Stojković opsovao je Fehmijuu "šiptarsku majku", nakon čega mu se Branka više nije ni javljala i, kako je kasnije pisao u svojim memoarima "Blistavo i strašno", pogledala ga "krvnički".

 


Putevi su im se, međutim, ukršali i vremenom su se sprijateljili i Bata i Bekim, kao i Bekim i Branka.

 

Prve simpatije


U međuvremenu, glumac se zaljubio i pitao Branku da bude njegova devojka, a ona je to odbijala.


Doduše, i pre toga, dok smo radili "Jaje", Bekim me je nekoliko puta pitao hoću li da budem njegova devojka. Nisam htela.... Bio je suviše mlad... – prisetila se jednom prilikom glumica.

Iako mu nije bila devojka, dopisivali su se dok je Bekim bio u vojsci, a ova pisma bila su nežna, topla, puna ljubavi. On je nju nazivao svojim "anđelom", a ona njega – "moj vitez".

 


U poslednjem pismu koje je Branka tih dana poslala Fehmijuu, pozvala ga je da je poseti u Novom Vinodolskom, gde je živela njena porodica, a on je pristao. Baš tamo su osetili kako se između njih rađa velika ljubav, o čemu je kasnije glumac pisao u svojoj knjizi.


Noć je topla i puna svitaca. Lahor donosi miris mora. Čuju se cvrčci i udaljeni zvuci harmonike. Zapalili smo cigarete. Čini mi se da sanjam divan san. Pod zvezdanim ljubičastim nebom našlo se dvoje mladih, čije su iskre međusobnih svesno ili nesvesno potiskivanih simpatija počele da varniče još od prvog viđenja… Ta topla noć u avgustu "doći će mi glave" — pisao je Bekim Fehmiju.

 

Dug put do spoznaje ljubavi za ceo život


Posle godinu dana veze, Brankin otac Vinko želeo je da zna šta Bekim namerava s njegovom ćerkom i dobio odgovor kakav nije očekivao.


Pitajte vašu ćerku, kakve su njene namere sa mnom – odgovorio je on.

 

Bekim Fehmiju izgradio je međunarodnu karijeru
Bekim Fehmiju izgradio je međunarodnu karijerufoto: Everett Collection / Everett / Profimedia

Glumac je verovao da Branka i dalje nije spremna za bračni život, pa je želeo da raskine s njom i pokušavao više puta. Kako je pisao, nikako mu nije uspevalo.


Jednom prilikom se, tokom gostovanja u Moskvi zbližio sa izvesnom Ruskinjom Ljudmilom, zbog čega je razbeseneo ceo pozorišni ansambl i ostavljen sam u kupeu voza. Sve je prekinula uvek nasmejana Branka, koja mu je prišla i rekla: "Zdravstvujte", oprostila i dodala:


Mogao si da nađeš i neku manje lepu.

Tada je, pisao je, shvatio da je u Branki Petrić pronašao ljubav svog života.


To je žena za mene. Odlučio sam. Definitivno – pisao je glumac.

 


U međuvremenu Bekim Fehmiju postao je jedna od najvećih jugoslovenskih zvezda i gradio internacionalnu karijeru, pa je imao priliku da radi s nekim od najlepših žena u istoriji kinematografije, kao što su Brižit Bardo i Ava Gardner. Branka ga je pratila, posećivala i podržavala svim srcem.


Venčali su se 1968. godine i dobili sinove Uliksa, danas uglednog glumca, i Hedona, s kojima su bili najsrećniji, a Bekim se uvek s posebnom toplinom sećao njihovih bezbrižnih porodičnih dana obali Jadranskog mora.
Ipak, nakon moždanog udara koji je doživeo i zdravstvenih problema, Bekim nije više bio isti čovek.


Branka je, decenijama kasnije, bila ta koja je pronašla Bekima bez znakova života, a danas živi s velikom tugom i uspomenama na njega i njihovu ljubav. Kako je jednom prilikom primetila, ljubavi kakvu su imali Fehmiju i ona uvek se završe tragično.

 


A zašto te velike ljubavi imaju tužan završetak? Nešto se desi. U našem slučaju, ona je stalno dobijala neke nove kvalitete i zahvaljujući tome mi smo preživeli 43 godine zajedno. Svaka ljubav i zajednički život je biljka koju treba da negujete, da je osvežavate, ali desi se i da ona usahne. A bude i perioda rutine i onda se potrudite da oživite. Na početku nisam ni ja sasvim upoznala Bekima. I kasnije, kad su prošle mnoge godine braka, znala sam da mu kažem: "Ti si i dalje spreman da me iznenadiš". A to je važno — ispričala je glumica jednom prilikom za Nedeljnik.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sećanje Nede Ukraden na Balaševića

 

makonda-tracker