do poslednjeg daha

Juga nije videla veću ljubav: Pobedili su UGOVOREN BRAK, voleo ju je više od svih, a posle porođaja mu je bila NAJLEPŠA

0

Više od pola veka trajala je sreća jednog od omiljenih parova jugoslovenske muzičke scene 

Zafir Hadžimanov i Senka Veletanlić proveli su zajedno više od pola veka
Zafir Hadžimanov i Senka Veletanlić proveli su zajedno više od pola vekafoto: Youtube Printscreen

Slavni muzičar Zafir Hadžimanov preminuo je u martu 2021. u Beogradu, nakon bitke protiv kovida, a iza sebe je ostavio porodicu, koja mu je bila najveća podrška i ponos tokom višedecenijskog rada.


Uz kompozitora, pevača i glumca bili su uvek sin Vasil Hadžimanov, i sam istaknuti muzičar, i supruga Senka Veletanlić, još jedno veliko ime u jugoslovenskoj muzici.


Zafir i Senka proveli su zajedno pola veka, a Hadžimanov je pričao više puta o svojoj beskrajnoj ljubavi prema ženi svog života. Kako je jednom prilikom ispričao, ona je bila tako jaka da je uspela da pobedi i – ugovoren brak.

Ljubav Zafira Hadžimanova i Senke Veletanlić

 

Sve je počelo 60-ih godina prošlog veka, a Zafir i Senka često su zajedno nastupali i sarađivali. Čuvena je njihova interpretacija songa iz "Kabarea".

U Gruziji, u Tbilisiju, Senka i ja smo se zavoleli. Na Brdu slobode iznad grada prvi put smo se poljubili. Bila je prelepa i pevala je kao san. Upravo se razvela od pevača Tihomira Petrovića. Tiha i ja smo ostali drugari do kraja njegovog života. Često smo sedeli u Kamenoj sali u Radio Beogradu, pijuckali i pričali o svemu. Slagali smo se u mnogim društvenim diskusijama. Moji su, moram da priznam, malo bili iznenađeni. Mislili su da sam omiljen kod ženskog roda i da ću da završim s nekom mlađom, da budem "džek". Već su mi ugovorili i brak sa jednom vrlo popularnom budućom pevačicom. Ali ja kad nešto odlučim... – ispričao je.


Zafir Hadžimanov bio je veoma popularan među devojkama pre nego što je zavoleo Senku.


Bilo je ljubavi i pre Senke, naravno. Bio sam razvijen, dizao tegove, a kad skočim "lastu" na moru, bar pet devojčica pošizi za Džefijem, kako su me zvali. Zabavljao sam se sa jednom prelepom bogatašicom iz Slovenije, pa sa Italijankom čiji je otac bio direktor najveće italijanske banke i koji mi je u svojoj ogromnoj vili u Torinu dao garsonjeru. Živeo sam kao grof – iskren je bio muzičar.

Međutim, kada govorimo o pravoj ljubavi – ona se u njemu rodila samo jednom.


Ali ogromnu ljubav osetio sam samo prema svojoj ženi – govorio je Zafir.

Kruna te sreće je njihov sin Vasil, koji je došao na svet dok je Zafir bio u vojsci.


Bio sam u vojsci kada se Senka porađala u Pančevu. Nisam imao ni dozvolu. Ali seo sam u auto i bez dozvole stigao u Pančevo. Prvi sam video Vasila. Pogledao me je, coknuo i zaspao. A ja srećan ko čopor kučića! Senka je bila lepa kao upisana, jer je rodila carskim rezom. Nasmejana, srećna. Mislim da sam je tada video tako srećnu i drugi put kada smo na ultrazvuku videli sliku naše unuke Marte – prisetio se umetnik u jednom intervjuu.


On je nakon što je dobio sina, napisao pesmu "Žito moje".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mikser (@mikserbalkan)

Kada sam ga mirisao kao bebu, posle kupanja, zamirisao mi je kao tek izvađen hleb iz pećnice. I padne mi na pamet da je žito najvažniji produkt života – ispričao je.


Hadžimanov je, inače, uvek bio beskrajno ponosan na sina, koji je postigao ogromne uspehe veoma mlad.


Presrećan sam i što se nit muzikalnosti prenosi kroz generacije moje porodice. Velika je radost kada imaš sina koga proglase najboljim džez pijanistom na svetu, a onda dođe unuka koja sa 17 godina samostalno ode u Pozorište na Terazijama i pobedi njih 50 na audiciji za ulogu u predstavi "Fantom iz opere" – bio je zadovoljan muzičar.


Hadžimanov je žalio što Senka nije više nastupala i što je prerano izašla iz muzičkih voda, a kada je poželela da nastavi imala je zdravstvene probleme, ispričao je. Ipak, oni su, uz veliku ljubav i podršku, bili spremni za sve što život i godine nose, sve dok su zajedno.

Sva sreća pa je naša ljubav – prva dok smo bili ljubavnici i mladi bračni par, a onda i druga, kada se Vasil rodio – toliko jaka da pobeđuje sve nedaće koje donose ove dalje ture zajedničkog života – zaključio je u jednom intervjuu.

 

BONUS VIDEO

Bilja Krstić o pokojnom Zafiru

 

makonda-tracker