sudbina ih je spajala

Pozvala ga je da se doseli kod nje sa ženom i decom, pa – ZAVELA: Priča Stravinskog i Koko bila je puna strasti i dilema

0

Iako je trajala kratko, ljubavna priča Koko Šanel i Igora Stravinskog imala je ogroman uticaj na oboje

Mads Mikelsen i Ana Muglali u filmu Koko Šanel i Igor Stravinski'
Mads Mikelsen i Ana Muglali u filmu Koko Šanel i Igor Stravinski" foto: Sony PicturesCollectio / Everett / Profimedia

Čuveni ruski kompozitor Igor Stravinski preminuo je na današnji dan, 6. aprila 1971. godine, samo tri meseca nakon smrti Koko Šanel, žene koja je obeležila jedan deo njegovog života.


U vreme kada su se upoznali oboje su bili velika imena, svako u svojoj oblasti. Dok je francuska dizajnerka gradila uspešnu karijeru u modnoj industriji, Stravinski je bio među najuspešnijim ljudima u muzici tog vremena, a i sama Koko mu se divila.


Nakon što je gledala njegovo "Posvećenje proleća" i, uprkos opštem zgražavanju publike i zvižducima, ostala je bez reči zbog njegovog talenta i širokih pogleda. Odmah je u Stravinskom Koko videla srodnu dušu, iako se tada nije dogodilo ništa između njih.


Ono što ih je spojilo tek je trebalo da se desi.

Do početka Prvog svetskog rata, kompozitor se sa suprugom Katerinom i njihovo četvoro dece selio u više navrata, a te 1914.vratili su se u švajcarski Klarens. Zbog činjenice da je imao istoriju borbe s trbušnim tifusom, on je proglašen nesposobnim za vojnu službu, pa nije učestvovao u ratu, a u međuvremenu su nastavili da se sele, pa su u jednom momentu živeli i u Moržu.


Porodica je imala velike finansijske probleme i sredinom 1920. bila primorana da napusti Švajcarsku i okuša sreću u Francuskoj. Najpre su se skrasili u Karanteku, u regionu Bretanja, preko leta, dok su pokušavali da pronađu krov nad glavom u Parizu.


Uskoro im se javila – Koko Šanel.


Kompozitor je preko baletskog i umetničkog kritičara Sergeja Djagiljeva upoznao čuvenu Francuskinju, veliku obožavateljku rada Stravinskog, koja je bila rešenje za njihove probleme.

 

Koko Šanel umrla je tri meseca pre Igora Stravinskog
Koko Šanel umrla je tri meseca pre Igora Stravinskogfoto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

Kreatorka ih je pozvala da stanuju u njenoj vili u Parizu dok ne pronađu novi dom, a Stravinski i Katerina su prihvatili to i u septembru 1920. doselili se u njenu kuću.


Spontano i iznenada, ubrzo potom Koko i Stravinski postali su ljubavnici.


Kompozitor se navodno borio s ljubavlju i odanošću prema svojoj velikoj porodici, koja im je bila ispred nosa dok su se upuštali u aferu. Koko je bila žena o kakvoj je Igor sanjao celog života i kakvu nikada ranije nije imao priliku da sretne.

Bila je svojeglava, tvrdoglava, divlja i neukrotiva, a on je shvatao da Koko nije žena koja će zauvek biti posvećena jednom čoveku, pa nije ni pomišljao da ostavi porodicu zbog nje. Takođe, osećaj odgovornosti prema i griža savesti navodno mu nisu dali mira, pa su se razišli već posle nekoliko meseci.

 


Iako je ova veza bila kratka, ona je imala ogroman uticaj na oboje. U to vreme je Koko Šanel napravila čuveni parfem N°5, dok se Stravinski, navodno seksualno oslobođen zbog avanture s Koko, s modernizma preorijentisao na neoklasicizam.


U maju 1921. godine, porodica Stravinski napustila je vilu Koko Šanel, a njima se putevi nisu mnogo ukrštali. Ipak, sudbina je htela da oni umru iste godine, u razmaku od samo tri meseca.


Čuvena kreatorka je 9. januara 1971. godine otišla da se provoza i dugo obilazila ulice Pariza, a potom se vratila u hotel "Ric", gde je u tom trenutku živela već decenijama, rekla svojoj sobarici: "Vidiš, ovako se umire" i preminula sutradan.

 

Mads Mikelsen i Ana Muglali u filmu Koko Šanel i Igor Stravinski'
Mads Mikelsen i Ana Muglali u filmu Koko Šanel i Igor Stravinski" foto: Sony PicturesCollectio / Everett / Profimedia

Na drugoj strani Atlantskog okeana, u Njujorku, gde je Stravinski živeo sa svojom drugom suprugom Verom, gde je tri meseca nakon Koko umro od zastoja srca.


O ljubavi Koko Šanel i Igora Stravinskog decenijama se priča kao jednoj od najstrastvenijih afera slavnih, a snimljeno je i više filmova u kojima se pominje ova ljubav. Najpoznatiji je "Koko Šanel i Igor Stravinski" (2009) Jana Kunena, a kompozitora je na velikom platnu "oživeo" Mads Mikelsen, dok je Koko odigrala Ana Muglali.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Mesto na kom su se snimali kultni filmovi

 

makonda-tracker