to ju je slomilo

"Sve se saznalo i on je izbačen, a onda ubijen": Priča o NAJVEĆOJ LJUBAVI princeze Dajane je tužna i puna važnih pitanja

0

U trenutku kada je njen brak bio na staklenim nogama, ledi Di je našla utehu u zagrljaju muškarca za kog je sama rekla da je bio "najveća ljubav u njenom životu" i zbog kog je htela da napusti sve

Beri Manaki u svakom trenutku je bio uz princezu Dajanu tokom 1985. i 1986. godine
Beri Manaki u svakom trenutku je bio uz princezu Dajanu tokom 1985. i 1986. godinefoto: HUSSEIN ANWAR / Sipa Press / Profimedia

Venčanje tadašnjeg princa Čarlsa i princeze Dajane bilo je bajkovito i jedan od događaja koji je obeležio početak osamdesetih, ali nije tajna sve ono što je usledilo nije bilo ni blizu srećnog završetka kakav viđamo u bajkama.


Venčali su se mimo svoje volje, Čarls je nastavio vezu s Kamilom Parker Bouls, a zapostavljena, ponižena i tužna princeza Dajana očajnički je pokušavala da privuče pažnju svog muža, toliko da se u prvoj trudnoći bacila niz stepenice.

 

U jednom momentu je i ona postala neverna i počela da menja ljubavnike, pa su kroz njen krevet prošli major Džejms Hjuit, za kog se spekulisalo da je pravi otac princa Harija, hirurg Hasnat Kan, plejboj Dodi al Fajed i nekolicina drugih.

Jedan od njih, često zaboravljan, skončao je na sličan način kao Dajana, godinama pre nego što je princeza poginula u pariskom tunelu, a ona je sama otvoreno pričala koliko joj je značio.


U pitanju je Beri Manaki, jedna od Dajaninih najvećih ljubavi.

 

 

Ko je bio najveća ljubav princeze Dajane?


Beri je radio kao policajac, kao deo Kraljevskog odreda, koji ima zadatak da štiti pripadnike britanske kraljevske porodice. Nakon što se dokazao, postao je lični telohranitelj princeze Dajane 1985. godine, a pratio ju je na putovanjima i tokom njenih kraljevskih obaveza. U to vreme brak Dajane i Čarlsa bio je na staklenim nogama, a počelo je da se priča da je princezi Manaki postao rame za plakanje.


Nije poznato mnogo detalja, ali Piter Setelen, vokalni trener koji je angažovan da pomogne Dajani da popravi svoj govor i javni nastup, napravio je audio snimak u kom je ona priznala da je od 1985. do 1986. bila "mnogo zaljubljena u nekoga ko je radio u njenom okruženju".

Nije izgovorila njegovo ime, ali su britanski mediji, uključujući Mirror, godinama pisali da svi veruju da je govorila o Beriju Manakiju.


Kad sam imala 24 ili 25 godina, mnogo sam se zaljubila u nekoga ko je radio u ovom okruženju – izjavila je tada supruga tadašnjeg prestolonaslednika.

Međutim, ako je veze bilo, ona nije potrajala jer je Manaki 1986. saznao da će ga prebaciti u jedinicu koja štiti diplomate, nakon što je njegov odnos sa princezom Dajanom ocenjen kao "neprikladan".


Ona je u pomenim snimcima izjavila da je njen telohranitelj "oteran" zbog sumnje da njih dvoje imaju aferu, što joj je teško palo.

Bila sam srećna samo kad je on bio u blizini – rekla je Dajana, koja je negirala da je njihova veza ikada bila seksualna, već je insistirala da je Manaki više bio nekakva očinska figura.


Rado bih se odrekla svega ovoga, otišla i živela s njim. Ljudi su postali vrlo ljubomorni i bezobrazni u ovoj kući, pa je on morao da ode – rekla je ledi Di. – Tri nedelje nakon što je otišao, ubijen je u nesreći s motorom... On je bio najveća ljubav koju sam ikada imala. To je pravi ubica.


Manaki je, inače, takođe bio u braku, sa Suzan Benet, s kojom je dobio ćerke Mišel i Kler, a nakon što je odvojen od princeze, nije uspeo da se posveti ni porodici ni karijeri. Poginuo je već sledeće godine, 15. maja 1987, u saobraćajnoj nesreći koja je, kao i Dajanina, podstakla mnogo teorija zavere.

 

Princeza Dajana tokom osamdesetih
Princeza Dajana tokom osamdesetihfoto: Philippe Ledru / akg-images / Profimedia

Prvi razlog je način na koji je Dajana formulisala svoj deo ispovesti o Berijevoj smrti.


Sve se saznalo i on je izbačen, a onda ubijen. To je najveći udarac u mom životu, moram reći – rekla je Dajana.


Smrt Berija Manakija, ljubavnika princeze Dajane


Nešto posle 22 sati uveče, Manaki je poginuo nakon što je motor Suzuki kojim je upavrljao njegov kolega Stiven Pit, dok je Manaki bio pozadi, udario u automobil koji je vozila tinejdžerka Nikola Čop. Ona je položila vozački ispit samo šest nedelja ranije, a nakon sudara Manaki je proleteo kroz zadnji bočni prozor njenog automobila i umro na mestu pošto je slomio kičmu na dva mesta.

Pit i Čopova su preživeli, a istraga o Berijevoj smrti je zaključila da je u pitanju nesrećan slučaj.

Tinejdžerka s kojom su se sudarili kasnije je tvrdila da je na nju vršen pritisak da prizna odgovornost za sudar, a opisala je da u toj noći videla "zaslepljujuća svetla" iz "misterioznog automobila".


Uvek sam se pitala jesu li neke zlokobnije sile bile prisutne te noći, iako to nisam mogla da dokažem – rekla je Nikola Čop. – Verujem, ubeđena sam, da ja nisam bila uzrok smrti Berija Manakija.


Ipak, nije bilo utvrđeno da je jšo neko vozilo bilo umešano u ovaj sudar.
Kako je pisao Mirror, lord Broket je 2004. rekao da mu je, dok je služio zatvorsku kaznu zbog prevare, jedan zatvorenik koji je bivši policajac rekao da je nešto petljano oko motora kojim su se vozili Manaki i Pit.

 

Princeza Dajana imala je nekoliko velikih ljubavi tokom braka sa Čarlsom
Princeza Dajana imala je nekoliko velikih ljubavi tokom braka sa Čarlsomfoto: Arthur Edwards / News Licensing / Profimedia

Berijev suvozač Stiven Pit je uvek, međutim, isticao da to nije bilo ništa više od nesreće, a to mišljenje dele i policajci koji su prvobitno istraživali udes i Manakijeva supruga. Naime, ovaj dvojac je spontano krenuo zajedno kući na motoru, tako da je malo verovatno da je nesreća mogla biti isplanirana.


Smrt Berija Manakija je ponovo istražena i tokom istrage saobraćajne nesreće u kojoj su stradali princeza Dajana i Dodi al Fajed deceniju kasnije, u okviru operacije Paget.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako princ Filip i princeza Danica pamte Elizabetu II?

 

makonda-tracker