ljubav do poslednjeg daha

Nakon njene smrti, stalo je i njegovo srce: 40 puta je pevačica rekla NE čoveku svog života, pa je smislio rizičan plan

0

Kada su se prvi put sreli, on je bio njen fan, a ona je imala osećaj da se znaju oduvek. Oboje su, međutim, bili u brakovima, a on je nosio i mnogo tereta. Ipak, nisu odoleli.

Hoakin Feniks i Riz Viterspun kao Džoni Keš i Riz Viterspun u filmu Walk the line
Hoakin Feniks i Riz Viterspun kao Džoni Keš i Riz Viterspun u filmu Walk the linefoto: 20th Century Studios/YoutubePrintscreen

Nekoliko poznatih parova obeležilo je 20. vek, a jedan od najobožavanijih svakako su bili Džoni Keš i Džun Karter, koji su imali romansu koja je prevazišla vreme, zavisnost i sve uspone i padove koje donosi svetska slava.


Ali nije uvek sve bilo lako – ovaj kantri par morao je da pobedi mnoge lične prepreke koje su mogle da im onemoguće da ostare zajedno.


U julu 1956. Džoni Keš je debitovao na sceni Grand Ole Opry, najvećoj bini kantri muzike, koja se nalazi (gde drugo?) u Nešvilu. Nedugo pre toga objavio je pesmu "I Walk the Line", koja je postala tada redak krosover hit između popa i kantrija, a pevač Karl Smit poželeo je muzičaru dobrodošlicu. Međutim, na njega je mnogo veći utisak ostavila Smitova supruga Džun Karter.


Uvek sam želeo da te upoznam – rekao je Džoni Džun.

 


Na kraju krajeva, odrastao je slušajući muziku Džun Karter i njene porodice, što joj je i priznao.


Pevačica, koja je tek krenula na turneju s Kešovim prijateljem Elvisom Prislijem, navodno je odgovorila:


Imam osećaj kao da te već znam.

 

Kako je kasnije napisala, nije se posle sećala ničega, pa ni toga o čemu je pričala sa Džonijem Kešom. Upamtila je samo njegove oči.


Ubrzo nakon prvog susreta, Džun je počela redovno da ide na turneje sa Džonijem i njegovim bendom.


U tom trenutku, on je bio u braku s Vivijan Libreto Keš, koja je i inspirisala njegov prvi veliki hit i s kojom je dobio ćerke Rozen, Keti, Sindi i Taru.


U međuvremenu, s porodicom se preselio u Kasitas springs, u Kaliforniju, ali to nije pomoglo – Vivijan je podnela zahtev za razvod 1966. zbog Džonijevih zavisnosti od alkohola i narkotika, činjenice da je gotovo neprestano bio na turneji, brojnih neverstava i bliskog odnosa sa Džun Karter.

 


Ona se u poslednjih nekoliko godina razvela od Karlsa Smita i udala za policajca Edvina Niksa, s kojim je dobila ćerku Rouzi. Ipak, razvela se malo posle Džonija, a tek decenijama kasnije ispričala je kako se osećala dok su se budile emocije prema pevaču.


Nikad nisam mnogo pričala o tome kako sam se zaljubila u Džona... – rekla je za Rolling Stone 2000. – Tada za mene nije bilo prikladno da se zaljubim u njega, a za njega nije bilo pravo vreme da se zaljubi u mene... Preplašio me je njegov način života. Mislila sam – ne mogu da se zaljubim u ovog čoveka, ali to je bilo kao vatreni prsten.


Štaviše, upravo je ta misao inspirisala pesmu "Ring of Fire", koju je za Keša napisala s Merlom Kilgorom.

 

Džoni keš i džun karter upoznali su se 50-ih
Džoni keš i džun karter upoznali su se 50-ihfoto: jonnycash/Youtube Printscreen

Bilo je mnogo razloga da Džoni Keš ne deluje za pevačicu kao "dobra prilika", a jedan od njih bila su i njegova česta hapšenja, uključujući i ono kada je lišen slobode jer je prešao američko-meksičku granicu noseći više od 1.000 tableta amfetamina i kada je postao prva osoba u američkoj istoriji koju je Vlada SAD tužila za podmetanje šumskog požara.


Iako se i Džun navodno borila sa svojim zavisnostima, Keš je uvek tvrdio da je ona bila zaslužna za to što se on izlečio jer je bila uz njega i nije pristajala da postane njegova supruga dok vodi neuredan život.

 

Nije poznato u tom trenutku je tačno počela njihova veza, ali su trenutak kada je Džun rekla "da" videle hiljade ljudi. Naime, dok je nastupao u kanadskoj areni London Ice House 1968, Džoni je pozvao Džun da mu se pridruži na sceni, a potom je prekinuo pesmu i pred 7.000 fanova je pitao da se uda za njega. Sugerisao je da ga je odbila već 40 puta i rekao da neće nastaviti pesmu dok ne dobije odgovor koji želi, a Džun je konačno pristala.

 


Venčali su se u Kentakiju dve nedelje kasnije, a potom dve godine potom, skoro u dan, dobili sina Džona.


Ostatak života proveli su zajedno, brinući o sinu i deci iz ranijih brakova, putujući svetom, stvarajući muziku i voleći se do Džuninog poslednjeg daha u maju 2003. godine. Samo četiri meseca posle njene smrti, umro je i Džoni Keš.


Na dan njenog 65. rođendana, napisao joj je pismo u kom je sumirao njihove zajedničke godine.


Još uvek me fasciniraš i inspirišeš. Ti utičeš na mene tako da budem bolji. Ti si predmet moje žudnje, prvi zemaljski razlog mog postojanja. Ostarili smo i navikli jedno na drugo. Razmišljamo slično. Čitamo jedno drugom misli. Znamo šta ono drugo želi bez pitanja. Ponekad nerviramo jedno drugo pomalo. Možda nekada jedno drugo uzimamo zdravo za gotovo. Ali ponekad, kao danas, razmislim duboko o tome i shvatim koliko sam imao sreće jer delim život s najboljom ženom koju sam ikada sreo – napisao je.

 

BONUS VIDEO

Ljubavni saveti

 

makonda-tracker