"on je najlepši čovek na svetu"

Zvali su ih LEPOTICA & ZVER, Vatikan ih osudio zbog NEMORALA: Slavni umetnik bio je najveća ljubav Džejn Birkin do smrti

0

Ljubavna priča Džejn Birkin i Serža Gensbura počela je i završila se na isti način – burno

Džejn Birkin i Serž Gensbur obeležili su šezdesete i sedamdesete u Evropi
Džejn Birkin i Serž Gensbur obeležili su šezdesete i sedamdesete u Evropifoto: Hamster Productions / Orphee Pro / AFP / Profimedia

Francuski mediji javili su danas da je u ovoj zemlji preminula Džejn Birkin, čuvena engleska pevačica, glumica, manekenka i režiserka.


Ona je svet napustila u 77. godini, a još uvek nisu poznati detalji o njenoj iznenadnoj smrti.


Slavna umetnica ostavila je iza sebe više desetina uspešnih filmova i čak 14 studijskih albuma, a poznato je da je ona inspirisala najskuplju i najpoznatiju torbu na svetu – Hermès Birkin.


Ipak, nakon vesti o njenoj smrti jedna od prvih informacija koja se ističe jeste da ju je šira publika u svetu upamtila po pesmi Je t'aime... moi non plus, koju je otpevala u duetu sa Seržom Gensburom. Upravo su Gensbur i ljubav koju je imala s njim obeležili život Džejn Birkin.

 

Džejn Birkin i Serž Gensbur roditelji su glumice Šarlot Gensbur
Džejn Birkin i Serž Gensbur roditelji su glumice Šarlot Gensburfoto: Jean Adda / AFP / Profimedia

Kako su se upoznali Džejn Birkin i Serž Gensbur?


Par se sreo na snimanju francuskog filma "Slogan" Pjera Grimblata 1968, baš kad je Džejn razvela od kompozitora Džona Berija. Iako nije govorila francuski, prijavila se za audiciju za ulogu u ovom ostvarenju, najverovatnije kako bi probala da pobegne što dalje od kuće i bolnih uspomena. Slomljenog srca i s bebom u naručju, srela je Gensbura, čiju grubost isprva nije uspeva da prozre.

 

Kako se sećao njen brat Endru, Džejn je govorila:

 

On je užasan! Trebalo bi da mi glumi ljubavnika, ali je tako arogantan, takav snob i apsolutno me prezire!

 

Kako bi izgradili prijateljski odnos, Džejn je na jednoj večeri organizovanoj za filmsku ekipu izvela Serža na podijum za igru. On se najpre protivio, da bi ubrzo zaplesao i igrao s njom cele noći. Na kraju su završili u spavaćoj sobi, gde je Gensbur odmah zaspao. Džejn je provela sate gledajući ga i kasnije priznala:

 

To nam je bila najromantičnija od svih večeri.

 


Bio je to početak jedne velike ljubavi, a na samom početku nje par je počeo da radi na pesmi koja je danas najveći dokaz njihove strasti. U pitanju je numera Je t’aime, prepuna seksualno eksplicitnih stihova, koju je Gensbur napisao za Brižit Bardo, svoju bivšu devojku. Kako je Džejn bila, po sopstvenom priznanju "ljubomorna ljubavnica", ponudila je da otpeva Brižitin deo i tako je otera zauvek da joj ne bi pravila probleme u veze sa Seržom.


Čim je objavljena, ova pesma postala je jedna od najkontroverznijih u to vreme. Čak i najslobodniji rancuski restorani puštali bi je tek pred ponoć, a Vatikan je javno osudio par zbog nemorala. Ploča se prodavala umotana u papir kao erotski časopisi, i to samo licima starijim od 21 godine.

 

Za Serža i Džejn, to je bila "ultimativna ljubavna pesma".


Posle toga smo otišli u Veneciju i tu sam se zaljubila do ušiju. On je odneo sav bol zbog razvoda od Džona Berija, a mislim da sam mu ja pomogla da preboli to što ga je ostavila Brižit Bardo – ispričala je kasnije Džejn.

 

 

  • Rođenje ćerke donelo je najveću sreću, ali...


Serž i Džejn dobili su potom 1971. godine ćerku Šarlot, danas vrlo uspešnu glumicu, koja takođe stavlja umetnost iznad svega i odbija da se preda komercijalnom Holivudu tako lako. Kako se glumica sećala, Gensbur je bio divan otac maloj Šarlot, a kada su je prebacili u drugu bolnicu i razdvojili od Džejn posle porođaja zbog zdravstvenih problema, kompozitor je plačući nosio bebu u korpi.


Usledile su, međutim, prve svađe i bile su, u skladu s njihovim temperamentom i strašću, vrlo burne.

 

Bili su teatralni, bučni, vatreni, a zabeleženo je da je Džejn jednom gađala Serža kolačima u restoranu, nakon čega ga je jurila niz ulicu. Tokom jedne svađe, Džejn je bila toliko besna da je iz čista mira skočila u Senu kako bi se smirila. Potom je nonšalano isplivala i "veselo su otišli kući držeći se za ruke", ispričala je jednom prilikom.

 

 

Godine su prolazile, Gensbur se sve više odavao alkoholu, a navodno je postao vrlo nasilan. Kada je shvatila kuda su stvari krenule, Džejn je rešila da ga ostavi 1980, a ubrzo je s ljubavnikom Žakom Dojonom dobila treću ćerku.

 

Serž joj je tada poslao ogromnu kutiju dečije odeće s karticom na kojoj je pisalo Papa Deux. Potom je postao i kum Džejninog deteta, a nastavio je da joj piše pesme sve do svoje smrti.

 

  • Smrt Serža Gensbura, najveće ljubavi Džejn Birkin

 

Nakon što je Serž preminuo 1991. godine, cela porodica Birkin, koja je obožavala bivšeg zeta, bila je skrhana. Tri dana su proveli nad Gensburovim telom, odbijajući da ga puste. Džejn je u njegov kovčeg ubacila svoju omiljenu plišanu igračku, a njena beskrajna ljubav prema Seržu ju je razdvojila od Dojona.

 


Često su kasnije pitali Džejn Birkin o ovoj vezi, o ljubavi njenog života, a ona je jednom prilikom napisala:


Naše prijateljstvo je trajalo do dana njegove smrti. Pozvao me je u London da mi kaže da je kupio veliki djiamant jer sam izgubila jedan koji mi je dao. Rekla sam mu: "Oh, prestani da piješ, Serže"...

 

Često su ih nazivali "lepotica i zver", ali je za Džejn, čak i nakon rastanka, Serž uvek bio božanstven. Iako je Serž za ostatak sveta bio L'homme à tête de chou (Čovek sa glavicom kupusa), kako glasi naziv njegovog albuma iz 1976, za Džejn je on bio najlepši na svetu.


Bio je veliki čovek. Jednostavno je bio lep – objasnila je glumica i pevačica jednom prilikom.

 

 

makonda-tracker