22 godine ljubavi

"Ona je moja najteža pobeda"! 10 godina je pokušavao da je osvoji, a onda je jedan razgovor sve promenio

0

Interesantno je da je Bruk Šils uoči venčanja sa Agasijem na frižideru držala fotografiju Štefi Graf diveći se njenim nogama.

Štefi Graf i Andre Agasi su se venčali 2001. godine.
Štefi Graf i Andre Agasi su se venčali 2001. godine.foto: EPA/Uli Deck

Teniska legenda Andre Agasi je dugo pokušavao da stupi u kontakt sa nemačkom teniserkom Štefi Graf, ali mu dugo nije uspevalo. 

 

- Bio sam zapanjen njenom nenaglašenom gracioznošću, njenom lepotom bez ikakvih napora... Pokušao sam da joj pošaljem i prenesem poruku nakon Otvorenog prvenstva Francuske 1991. godine, ali nije odogovorila - napisao je Andre Agasi u svojoj autobiografiji "Open" iz 2009, godine o tome kako se osećao nakon što je prvi put sreo Štefi Graf.

 

Naredne godine su oboje osvojili Vimbldon, a Agasi je bio uzbuđen što je dobio priliku da pleše sa Štefi Graf što je bila tradicija ovog takmičenja.

 

Međutim, nije išlo kako je on očekivao.

 

Kasnije se Štefi Graf prisećala kako nije želela to da uradi.


- Navijala sam da se to otkaže. Nikada nisam naučila da plešem kako treba... Nisam se radovala tome - rekla je svojevremeno teniserka.

 

Međutim, njih dvoje su se kasnije upoznali dok su pozirali sa svojim trofejima.

 

- Rekao sam Stvarno bih voleo da razgovaram s tobom ponekad. Ona ne odgovara. Samo se osmehuje, ima zagonetan osmeh i ne mogu da kažem da li je srećna zbog onoga što sam rekao ili je nervozna - prisetio se Agasi u svojoj knjizi.

Međutim, nastavili su sa svojim životima, a pred kraj 1990-ih, Andre Agasi je bio u dvogodišnjem braku sa glumicom Bruk Šilds.

 

Kako je jednom prilikom izjavio, razmišljao je šta želi od svog života i pre nego što je okončan njegov razvod sa Bruk, odlučio je d aće se udvarati Štefi.

 

- Stefi me je odvela ranih 90-ih do uzaludnih napora da je upoznam i razgovaram sa njom tada. Ali onda smo nastavili sa svojim životima. Oženio sam se i proveo nekoliko kratkih godina u braku i kada sam izlazio iz toga, sediš tu i shvataš toliko toga o sebi kada živiš tešku vezu i razmišljaš o tome šta želiš za svoj život. Pa sam počeo da razmišljam o ovome u toj fazi i to je bilo pre nego što je Stefi uopšte znala da se razvodim. Tako da sam pokušavao pre nego što je ona shvatila da pokušavam. Bio sam mnogo ispred - ispričao je jednom prilikom bivši teniser.

U zajedničkom intervjuu sa bivšim indijskim igračem i komentatorom Vijaijem Amritrajom, Štefi Graf je svojevremeno ispričala da je bila zbunjena zašto joj je oženjen muškarac poslao buket ruža i pismo. Otkrila je da je za njegov razvod saznala posle izvesnog vremena i da su se stvari tada brzo pokrenule za oboje.

 

- Naši treneri su ugovorili trening 1999. godine i ja sam se pitala Zašto on želi da trenira sa mnom? On je oženjen, ja imam dečka. Sve mi je to bilo malo zbunjujuće - rekla je Štefi Graf.

- Ali posle treninga, našla sam prelep buket ruža u svojoj hotelskoj sobi sa prelepim pismom. Imali smo kratak razgovor nakon toga gde sam rekla da imam dečka i da znam je da je oženjen. Nisam imala pojma da prolazi kroz razvod. Nekoliko nedelja kasnije sam čula za to i počela sam da shvatam stvari malo jasnije. Trebalo nam je nekoliko meseci, ali onda je sve prošlo veoma brz - izjavila je Štefi Graf.


Prošlo je nekoliko godina pre nego što su su započeli romansu. Štefi Graf je bila u vezi sa trkačem Majklom Bartelsom od 1992. do 1999. godine, dok je Agasi počeo da izlazi sa glumicom Bruk Šilds 1993. godine.

 

Interesantno je da je Bruk Šilds uoči svog venčanja sa Agasijem 1997. godine na frižider zalepila fotografiju Štefi Graf kako bi bila motivisana "prizorom savršenih nogu sportistkinje". 

 

Bruk i Andre su se razveli 1999. godine, a tada su se ponovo ukrstili putevi njega i Štefi Graf. 

Kako se prisetio jednom prilikom, dok je leteo za London između dva turnira, Agasi je od menija avio-kompanije napravio rođendansku čestitku za Štefi Graf, a nakon što joj je pokazao, pozvala ga je.

 

- Zato moram da ti kažem, samo moram da ti kažem pre nego što nastavimo dalje, mislim da si lepa. Poštujem te, divim ti se i apsolutno bi voleo bolje da te upoznam. to je moj cilj, to je moj jedini plan - rekao joj je tom prilikom Andre.

 

Tako su počeli da provode vreme jedno s drugim tokom tog leta i kako se Graf prisetila za Inside Sports: Odatle je krenulo veoma brzo.

 

Raskinula je vezu sa Bartelsom, a potom najavila da se povlači iz tenisa. 

 

U septembru, ubrzo nakon što je njihova veza dospela na naslovne strane, uselila se u Agasijevu kuću u Las Vegasu.

Njih dvoje su se venčali u dvorištu imanja 22. oktobra 2001. godine, "bosi i u farmerkama", a njihove majke su bile jedini svedoci. 

 

Agasi je za Forbes India rekao da je Štefin pristanak da se uda za njega "najviša tačka" njegovog života dodajući:

 

- Nju je bilo najteže pobediti. Ona je moja najteža pobeda - 

 

Četiri dana nakon razmene zaveta, duo je otvorio još jedno poglavlje zajedničkog života, dočekavši sina po imenu Džejden, a ćerku Jaz su dobili  2003. godine. 

 

I danas, nakon 22 godine braka važe za jedan od najskladnijih parova među poznatima, a svojevremeno kada je pričao o tome šta ih čini uspešnim parom, Agasi je za Independent rekao: 

- Mi smo dve osobe koje su živele punim životom i ne reagujemo jedno na drugo, mi odgovaramo jedno na drugo - 

 

S druge strane, Štefi ističe da je reč o "poštovanju i humoru".  

 

Koliko se vole i poštuju govori i trenutak kada je Štefi Graf uvedena u Žensku tenisku kuću slavnih 2004. godine. Tada je Agasi svoju suprugu opisao kao "najveću osobu" koju je ikad upoznao:

 

-  Provela si mnogo godina svog života u takmičenjima, ali upravo ovde gde stojimo, u ušima naše dece i upravo sada u mom srcu, nemaš rivala

 

- Tenis je bio putovanje, a najbolji deo ovog putovanja jeste što je doveo do tebe. Biću večno zahvalna na tome - odgovorila mu je tada Graf. 

 

makonda-tracker