narod je obožava

Očarala ga je lepotom pre tačno 3 DECENIJE: Ljubavna priča NAJMLAĐE KRALJICE NA SVETU je bajkovita

0

Za nekoliko dana kraljica Ranija i njen suprug će proslaviti 30 godina braka 

foto: EPA /  ETTORE FERRARI
foto: EPA / ETTORE FERRARI

Jordanski kralj Abdulah II i kraljica Ranija uskoro će proslaviti 3 decenije svog braka. U proteklih nekoliko godina ona je svom suprugu javno čestitala godišnjice braka, obično uz emotivne reči zahvalnosti što je sve ove godine kraj nje. 

 

Njegovo veličanstvo kralj Abdulah II u svojoj knjizi "Naša poslednja šansa" ispričao je kako upoznao kraljicu Raniju Al Abdulah i kako ju je zaprosio.

 

Kralj je rekao da ga je posle dva meseca službe u pustinjskom logoru kao komandant Drugog kraljevskog oklopnog bataljona, njegova sestra princeza Ajša ga je pozvala na večeru avgusta 1992. godine.

 

 

Bilo je to trenutak kada se kralj Abdulah prvi put sreo sa Ranijom. Bio je očaran njenom lepotom čim ju je video.

 

- Čim sam je ugledao, rekao sam sebi: „Kakva lepa dama! Imala je 22 godine i nije provela mnogo vremena u Jordanu, jer je odrasla u Kuvajtu i preselila se u Jordan tokom Zalivskog rata - ispričao je jednom prilikom kralj Abdulah. 

 

Pokušao je da je pozove, ali nije odgovorila. Rekla mu je:

 

- Čula sam stvari o tebi - ali ju je on prekinuo rekavši:

 

 

- Nisam se predstavio kao anđeo, ali pola onoga što si čula je samo prazna priča - pokušao je da objasni, na šta mu je Ranija odgovorila:

 

- Razmisliću o tome. 

 

Kraljica Ranija od Jordana i kralj Abdulah uživaju u braku već 30 godina
Kraljica Ranija od Jordana i kralj Abdulah uživaju u braku već 30 godina foto: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Monarh nije gubio nadu, pa je zamolio zajedničkog prijatelja da joj pokaže da on ima dobre namere, ali je ona odbila da izađe sa njim. Njegov prijatelj je napomenuo da Ranija voli čokoladu, pa je Abdulah kupio i poslao joj kutiju belgijske čokolade. Tako je prihvatila njegov poziv na večeru u novembru, kada ju je iznenadio obrokom koji je sam skuvao.

 

- Stvari su se razvile i počeli smo više da pričamo i izlazimo zajedno. 30. januara sam pozvao Raniju na večeru za moj rođendan, gde je moj otac sedeo pored nje i bio zadivljen njenom lepotom i inteligencijom. On je te večeri nazvao i pitao me: Kada želiš da upoznam njene roditelje? - ponosno je ispričao kralj i dodao:

 

 

- Odveo sam Raniju na jedno od najboljih mesta, planinu na periferiji Amana, Tal Al-Ruman. Kada smo izašli iz auta, rekao sam joj: Vidim da naša veza postaje ozbiljna, a naš brak je dobar Ideja. Nasmejao sam se, a ona je ćutala. Ovu tišinu sam shvatio kao da. Posle dve nedelje smo posetili njene roditelje - otkrio je Abdulah, pa je nastavio:

 

- Tokom posete, za koju su Ranijini roditelji mislili da je uobičajena, njena majka je mom ocu, koji nije pio, ponudila kafu i slatkiše; po našem običaju u Jordanu, kada zaprosiš devojku, glavar porodice uzima šolju kafe, ali ne pije iz nje dok njena porodica ne prihvati predlog. U slučaju odbijanja, on uopšte ne pije kao način da odgovori - objasnio je on. 

 

Kraljica Ranija i kralj Abdulah ljubavna priča
Kraljica Ranija i kralj Abdulah ljubavna priča foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

 

Konačno, kraljev otac se obratio Ranijinom ocu i dobio njegovo odobrenje za brak. Tako je počela njihova ljubavna priča koja traje već tri decenije. 

 

U junu 1993. godine izgovorili su sudbonosno "da" uz tradicionalnu muslimansku ceremoniju. Ranijom je najviše bila impresionirana baka Abdulaha II, kraljica Zein al Šaraf Talal, koja je na venčanju izgovorila: "Ti si dijamant koji će postati deo porodice Hašemita".

 

- Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću da mu služim najbolje što znam i svaki dan dajem svoj maksimum -  izjavila je nedavno kada je napunila 50 godina.

 

Kraljica Ranija slovi za jednu od naomiljenijih žena arapskog sveta
Kraljica Ranija slovi za jednu od naomiljenijih žena arapskog svetafoto: Balkis Press/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

 

Par je svoju veliku jubav krunisao decom. Inače, surpužnici su dobili i četvoro dece, ćerke Iman i Salmu i sinove Huseina i Hašema.

 

Njihova ćerka Imam često je u centru pažnje, a mnogi komentarišu da je veliku lepotu nasledila od majke i da je njena slika i prilika.

 

Jordanska kraljica Ranija važi za jednu od najpoznatijih žena u arapskom svetu. Aktivno se bori za ženska prava, koja uključuju ekonomsku nezavisnost, poštovanje, donošenje odluka i mnoge druge stvari koje su ženama u arapskom svetu onemogućene.

 

 

 

makonda-tracker