izborila se za slobodu

Tukao ju je i terao da ga čeka u javnoj kući: Tina Tarner 30 godina nije videla čoveka čije je prezime nosila do smrti

0

Nakon što je Ajk Tarner umro, pevačica je imala samo jedan kratak komentar

Ajk i Tina Tarner
Ajk i Tina Tarnerfoto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

Svetski mediji javili su juče da je legendarna pevačica Tina Tarner preminula u 84. godini.


Tina Tarner, kraljica rokenrola, umrla je danas u 84. godini nakon duge bolesti u svom domu u Kusnahtu kod Ciriha, u Švajcarskoj – saopštio je njen predstavnik za medije.


Tina Tarner bila je jedna od najvećih legendi američkog i svetskog rokenrola, poznata po energičnim nastupima i emotivnim izvedbama brojnih hitova, od kojih su samo neki Simply The Best, What’s Love Got to do With It, Private Dancer, The Best, Proud Mary...


Njeno pravo ime bilo je Ana Mej Bulok, a dobro je poznato da je Tina prezime Tarner, koje je nosila do kraja života, uzela nakon udaje za Ajka Tarnera, s kojim je zajedno stekla svetsku slavu.

 

 

  • Tina i Ajk Tarner


Nakon što se iz Braunsvila preselila u Sent Luis, sa svojom sestrom Alin upoznala je Ajka Tarnera i njegove saradnike iz grupe Kings of Rhythm. Dok je Alin stupila u vezu s bubnjarom Judžinom Vašingtonom, Tina je posle ljubavi s Harijem Tejlorom počela da se viđa sa saksofonistom Rejmondom Hilom. U završnoj godini srednje škole je zatrudnela i doselila se kod Hila, koji je u tom trenutku živeo s Ajkom Tarnerom.


Nisam ga volela koliko sam volela Harija. Ali je bio zgodan. Mislila sam "Moja beba će biti tako lepa" – ispričala je ona svojevremeno o vezi s Rejmondom Hilom.

 

Međutim, ova veza se raspala pre nego što je njihov sin Kreg došao na svet, a Hil se vratio u rodni Klarksdejl, pa je Tina mlada postala samohrana majka.


U međuvremenu je izgradila prisan odnos s Ajkom, a na početku je ga je videla kao "bratsko-sestrinski odnos za ceo život". Bili su prijatelji otkako su se sreli 1957. do 1960. godine. Međutim, dok je Tarner bio u vezi s Lorejn Tejlor, Tina i on su započeli aferu.


Nakon što je snimila pesmu A Fool in Love, Tina je rekla Ajku da ne želi da nastavi vezu s njim, a njegov odgovor bio je zaprepašćujući – udario ju je u glavu drvenim kalupom za cipele.

 

 

  • Nasilje od kog se plašila da beži


Kako je kasnije pričala pevačica, ovo je bio prvi događaj u njihovoj vezi koji joj je "ulio strah", ali je rešila da ostane s Tarnerom je joj je bilo "zaista stalo do njega".


Nakon što su 1960. dobili sina Ronija, preselili su se u Los Anđeles 1962. i venčali se u Tihuani, a s njima su živeli Roni, Kreg i Ajkovi sinovi Ajk Mlađi i Majkl, koje je dobio tokom veze s Lorejn. Novi početak nije pratio spokoj: Ajk je bio sve nasilniji i promiskuitetniji, a pevačica je živela u krugu stravičnog zlostavljanja.


I sama je u svojim memoarima My Love Story: A Memoir napisala da je oklevala da li da se uda za njega, ali je "osećala da nema izbora".


Kad me je zaprosio, brinuli smo o četvoro dece i delili karijeru kao Ike and Tina Turner Revue – napisala je pevačica.

 

Sve to dovelo je do njenog pokušaja samoubistva 1968. godine, kada se predozirala valijumom.


Ništa me nije činilo nesrećnijom od moje veze s Ajkom. Na početku sam zaista bila zaljubljena u njega. Pogledajte samo šta je uradio za mene. Ali on je bio potpuno nepredvidiv – istakla je o nekadašnjem suprugu, kom je kasnije dijagnostikovan bipolarni poremećaj.


Nije bilo poente buniti se – to bi ga samo razbesnelo i moglo da dovede do batina – prisetila se bolno pevačica.


Tina je pisala i kako ju je muž vodio u javnu kuću u Tihuani, gde je morala da sedi i čeka ga na ivici suza, a nije mogla da pobegne.


Nismo mogli da odemo dok Ajk ne završi, a on se provodio – stoji u Tininoj autobiografiji.

 

 

  • Konačno – sloboda!


Nakon nekoliko godina, njihov odnos bio je sve lošiji, a Tina je skupila hrabrost da napusti svog muža i zlostavljača 1. jula 1976. godine, nakon jedne svađe na putu. Otišla je od kuće sa samo 36 centi i kreditnom karticom u džepu, a krajem meseca je podnela zahtev za razvod, navodeći "nepomirljive razlike" kao razlog. U molbi je tražila 4.000 dolara alimentacije, 1.000 za izdržavaje deteta i starateljstvo nad Ronijem i Kregom.


Konačno su se razveli u martu 1978. godine, ali su usledile nove muke: Ajk je dobijao novac i za svoje i za njene kompozicije, deo njihovog studija, deo izdavačke kuće i četiri automobila. Tina je zadržala manji deo zajedničkog imetka i omogućeno joj je da nastavi karijeru s prezimenom Tarner.


Skoro dve godine, Tina je nastupala u malim klubovima i dobijala bonove za hranu, dok nije otoplatila dugove.

 

Ajk Tarner pričao je kasnije da Tina i on zapravo nikad nisu bili u braku jer je on bio oženjen drugom ženom u trenutku njihovog venčanja, a potom je izneo da se pevačica zapravo zove Marta Nel Bulok, a ne Ana Mej.

 

  • Nikad nije dobila izvinjenje


U svojoj autobiografiji Takin' Back My Name Tarner je napisao:


Naravno, šamarao sam Tinu. Imali smo svađe i bilo je trenutaka kada sam je bez razmišljanja bacio na zemlju. Ali nikad je nisam tukao.

 


U intervjuu koji je dao 1999. godine voditeljka Rozen Bar insistirala je da se Ajk pred kamerama izvini bivšoj supruzi, a godinama kasnije – 2007. godine – izjavio je da i dalje voli Tinu i da je napisao pismo u kom joj se izvinjava što je "njoj i njihovoj deci priredio takve stvari". Ipak, rekao je da ga nikad nije poslao.


Nakon Ajkove smrti 12. decembra 2007. godine, pevačica je preko svog portparola dala kratku izjavu.


Tina nije imala nikakav kontakt s Ajkom više od 30 godina. Neće biti više komentara – istakao je PR.


Kako je kasnije pričala, kao starija bi mu oprostila, ali više nikad ne bi radila s njim.

 

Tina Tarner na koncertu
Tina Tarner na koncertufoto: Christoph Schmidt / AFP / Profimedia

Tražio je još jednu turneju sa mnom, ali sam rekla: "Ne, apsolutno ne". Ajk nije bio neko kome biste mogli da oprostite i da mu dozvolite da se vrati – rekla je.

 

 

makonda-tracker