"Zato nas je bog spojio"

Neobična priča Boba i Rite Marli: Varali su se, dobijali vanbračnu decu i ostali u braku do kraja

0

Ljubavna priča slavnog Boba Marlija i njegove supruge Rite nije bila tipična

Rita Marli u Londonu
Rita Marli u Londonufoto: JANE MINGAY / AFP / Profimedia

Brak Boba Marlija nesumnjivo nije bio tradicionalan, ali niko ne može da ospori da su se njegova supruga i on voleli.


Njihov odnos obeležili su borba, kreativnost, uspeh praćen svetskom slavom, brojna deca, ali i preljube, muzika, ljubav i, na kraju, smrt, tokom samo 15 godina braka.

 

Iako sama Rita Marli nije izgradila veliku muzičku karijeru pod svojim imenom, ona je bila integralni deo muževljeve i njeno ime dobro je poznato svima koji cene njegov rad, pa su Bob i Rita verovatno jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji, par muzike 20. veka.


Legendarni muzičar sreo je Alfaritu Konstanciju Anderson, poznatiju pod nadimkom Rita, u Kingstonu, sredinom šezdesetih godina. Ona je, kao i on, bila kubanska kantautorka s velikim snovima, a muzika ih je vrlo brzo povezala, pa su se zaljubili i venčali ubrzo potom. U brak su stupili 10. februara 1966. godine, a u tom trenutku Bob je imao 21 godinu, a Rita 19.

 


Imala je još nešto što bi mnoge muškarce, posebno mlade, moglo da obeshrabri od ulaska u brak: ćerku iz prehodne veze. Ipak, za Marlija to nije bio problem i usvojio je devojčicu Šeron.


Dok je njegova karijera napredovala, dobili su još troje dece – Sedelu, Dejvida i sada čuvenog Stivena, a Rita i porodica pratili su muzičara tokom putovanja jer je ona pevala u Bobovom bendu.

 

Dok su bili u braku, oboje su imali paralelne veze i, štaviše, dobijali decu s drugim ljudima. Opšte je poznato da je Marli dobio najmanje osmoro dece s ljubavnicama, pisao je GQ, dok je Rita dobila još dvoje dece van braka.

 


Muzičar nije pričao o Ritinim aferama, a ona je jednom prilikom u razgovoru za BBC Caribbean priznala da je Bobove preljube bole, ali da je naučila da živi s njima.


Kao što kažu, gunđaš i podnosiš to. Morala sam tako jer sam toliko volela ovog čoveka, a ljubav je samo rasla, nije da ju je to oslabilo – rekla je Rita.


Kako je napisala u svojoj autobiografiji "No Woman, No Cry: My Life with Bob Marley", ponekad je strahovala za sopstveno zdravlje zbog toga koliko ju je suprug varao, pa ga je odbijala u krevetu jer je znala da je imao nezaštićene odnose s ljubavnicama.

 


Međutim, do kraja je verovala da ju je Bob voleo, što je u svojoj knjizi objasnila time da je bio ljubomoran kad bi u njenoj blizini bili dugi muškarci.


To me je uveravalo da me on zaista, duboko i jako, voli – napisala je Rita.
Kako je objasnila, njihova ljubav je evoluirala i menjala se.


Tako sam došla do tačke u kojoj sam mu postala poput sestre, majek ili anđela čuvara. Osećala sam odgovornost prema njemu. Zato nas je Bog spojio – verovala je.

 

Zanimljivo je da je Marli priznao njenu ćerku Stefani, koju je dobila tokom afere s fudbalerom Ovenom Stjuartom, s kojim je nekoliko godina posle Bobove smrti dobila i ćerku Seritu.

 


Bob i Rita ostali su u braku do njegove smrti 1981. godine, a ona je nastavila život negujući sećanje na pokojnog muža. Tako je njihov dom 1986. godine postao Muzej Boba Marlija, a osnovala je i fondacije, nevladine organizacije i brojna udruženja.


U septembru 2016. godine doživela je šlog tokom posete Majamiju, a u poslednje vreme se vrlo retko pojavljuje u javnosti.

 

 

makonda-tracker