oprez!

Stručnjaci tvrde: Ova namirnica smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara ako je jedete 4 puta nedeljno

0

Studija sprovedena na 22.800 ispitanika donela je nove zaključke.

Stil života utiče na zdravlje celokupnog organizma.
Stil života utiče na zdravlje celokupnog organizma.foto: Shutterstock/Image Point Fr

Stil života mnogo utiče na zdravlje celokupnog organizma.

 

Konzumiranje alkohola, cigareta, fizička (ne)aktivnost i određeni način ishrane mogu da pomognu ili odmognu te povećaju odnosno smanje rizik od određenih bolesti. 

 

Istraživanje italijanskih naučnika koje je objavljeno u časopisu "Journal of the American College of Cardiology" donelo je neka nova saznanja o konzumiranju čili papričica i njihovog uticaja na zdravlje odnosno na rizik za smrt usled srčanog udara. 

Ova naučna studija je obuhvatila 22.800 ispitanika, a u okviru ovog istraživanja su bili analizirani podaci o njihovom zdravstvenom stanju u periodu od 10 godina, između 2005.i 2015. godine. 

 

Autori studije su između ostalog ispitivali i njihove navike u ishrani te došli do zanimljivog zaključka. 

Uvrstite ljute papričice u ishranu 4 puta nedeljno
Uvrstite ljute papričice u ishranu 4 puta nedeljno foto: Shutterstock/Izlan Somai

Naime,osobe koje su konzumirale ljute papričice najmanje četiri puta nedeljno imali su 40 odsto manji rizik od smrti usled srčanog udara u odnosu na ljude koji nisu konzumirali ovu namirnicu. 

 

Isto tako, studija je pokazala da su osobe koje su redovno jeli ljute papričice imali i 60 odsto manji rizik smrtnog ishoda prilikom moždanog udara u odnosu na one ispitanike koji nisu imali tu naviku. 

 

Iako još uvek nije tačno utvrđeno zbog čega su ljute papričice toliko dobre za zdravlje srca, pojedini naučnici smatraju da odgovor leži u kapsaicinu, sastojku koji papričicama daje ljutinu. 

 

Kardiolozi su naravno složni da nije dovoljno samo dodati čili papričice u već nezdravu ishranu i da mislimo da ćemo time izbeći negativne posledice nezdravog stila života. 

 

makonda-tracker