"teško je, vrlo teško..."

Kad mu je prvi put video oči – izjurio je napolje: Ljubavna priča duga 35 godina koja se završila nezamislivim bolom

0

Čuveni modni dizajner ostao je pre dve godine bez čoveka svog života, u čijim je očima prepoznao srodnu dušu kada su se tek sreli

Ričard Bakli i Tom Ford zagrljeni posle jedne revije
Ričard Bakli i Tom Ford zagrljeni posle jedne revijefoto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Američki modni dizajner Tom Ford (61) mogao bi uskoro zvanično da kaže "zbogom" modnoj industriji, javljaju svetski mediji.


Nekadašnji kreativni direktor modnih kuća Yves Saint Laurent i Gucci, koji je osnovao sopstveni brend Tom Ford 2006. godine, izbacio je u sredu kolekciju za koju mediji pišu da je njegova "poslednja jesenja linija ready-to-wear ženske odeće".


To je podstaklo spekulacije da se Ford povlači iz posla, a toj glasini doprinosi i činjenica da je krajem prošle godine s kompanijom Estée Lauder postignut dogovor da modna kuća Tom Ford bude prodata za 2,8 milijardi dolara.

 

Ford se još uvek nije oglasio povodom tvrdnji o svom povlačenju, a na zvaničnoj Instagram stranici njegovog brenda objavljeno je više promotivnih snimaka fotografa Stivena Klajna na kojima čuvene manekenke nose arhivske i legendarne modele Toma Forda. Dok one poziraju, plešu i hodaju u staklenim kutijama, kreator prolazi sam u polutami.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOM FORD (@tomford)


Čuveni dizajner već dve godine je usamljen i na privatnom planu, nakon što je u sepembru 2021. preminuo njegov suprug i višedecenijski životni saputnik Ričard Bakli.


Par se upoznao davne 1986. godine na jednoj modnoj reviji, a moda je obeležila njihov prvi susret, prvi romantični izlazak i godine koje su usledile. Bakli je i sam bio važan deo modne industrije, budući da je važio za jednog od najuglednijih modnih novinara i urednika i radio je za Vogue, Vanity Fair i mnoge druge.


Ima trenutaka kada možete samo da pogledate nekoga i imate osećaj da ga znate oduvek. Prve noći koju sam proveo s Ričardom, osećao sam da znam sve o njemu – pričao je godinama kasnije Tom.

 


On ima najluđe oči, kao aljaski haski. Nisu ni plave ni sive, to je boja kakvu nikad ranije niste videli, kao tečno srebro... Ne odaju baš ništa, ali su apsolutno očaravajuće – rekao je kreator.


Kako je on ispričao, kada su se sreli na jednoj reviji u Njujorku 1986. godine, Bakli je tada imao 38 godina i bio je urednik jednog ženskog magazina, vrlo samouvereni intenzivnog pogleda. Bakli ga je posmatrao tako da se Tom unervozio.

 

Njegov pogled je bio tako intenzivan da me je uznemirio. Kad se revija završila, bukvalno sam izjurio kroz vrata i otišao niz ulicu da bih ga izbegao – priznao je.

 

Tom Ford i Ričard Bakli na modnom događaju
Tom Ford i Ričard Bakli na modnom događajufoto: Buchan/Variety / Shutterstock Editorial / Profimedia

Međutim, deset dana kasnije, njegova direktorka Keti Hardvik ga je poslala u Baklijevu redakciju da pokupi neku odeću.


Rekli su mi da odem na krov na kom je bilo snimanje, a čim se lift otvorio ugledao sam čoveka sa očima boje srebra – rekao je Ford.


Tada su se upoznali, a kreatora je novinar oduševio time što je istovremeno bio "divan i budala".


– Obigravao je okolo na neki način, prostreljivao me pogledom, trudio se da bude šarmantan. Dok smo se vozili liftom, shvatio sam – ti si taj. To je to. Klik. Prodato. To je bukvalno bila ljubav na prvi pogled – jednom prilikom je otkrio dizajner. – Bio je tako zgodan, prizeman, odrastao, to je bilo zastrašujuće... Tome je uzbudilo, ali i uplašilo, jer sam znao da je drugačiji. Šta god da sam ranije osećao prema muškarcima, ovo je bilo nešto drugačije.

 

 

Iako je, nakon što su se bolje upoznali, modni urednik bio bespogovorna podrška Fordu, kada su se tek sreli on nije verovao da mladi entuzijasta ima veliku budućnost u modi.


U našem prvom izlasku, u novembru 1986, Tom mi je rekao: "Za deset godina ću biti milioner i pokazivaću svoje kolekcije u Evropi" – napisao je Bakli u svojoj kolumni za Vanity Fair. – U tom trenutku sam imao već šest godina iskustva u modnoj industriji, pa sam pomislio "Jadničak, biće potpuno izgubljen kad ga sistem sažvaće i ispljune". Potom je, kao i u mnogočemu u godinama koje su usledile, dokazao da nisam bio u pravu. Postigao je svoj cilj za devet godina.


Bakli je tada otkrio da nije bilo lako baviti se tim poslom i podržavati čoveka kog je toliko voleo jer se često susretao s negativnim komentarima na račun Toma. Njegov partner ga je, međutim, tešio i govorio mu da ne brine jer je to sve "deo procesa".


Ričard je neizmerno cenio Forda i prepoznao njegov dar, a hvalio ga je zbog radne etike i pedantnosti.

 

Ričard Bakli i Tom Ford zagrljeni posle jedne revije
Ričard Bakli i Tom Ford zagrljeni posle jedne revijefoto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Tom postavlja vrlo visoke standarde kada je reč o lepoti, ali njega u radu vodi instinkt. On vidi sve, do poslednjeg detalja – hvalio je Bakli vog životnog saputnika.


Posle samo nekoliko dana veze, jedan drugom su počeli da izjavljuju ljubav, a u decenijama koje su proveli zajedno nijednom nisu otišli na spavanje ili prekinuli telefonski razgovor da nisu izgovorili te dve reči – "volim te".


Posle samo mesec dana veze počeli su da žive zajedno, a u tom trenutku je Bakli imao 38, a Tom Ford 25 godina.

 

Obojica smo bili spremni da se primirimo, zaljubimo i provedemo život s nekim – rekao je kreator.


Kako je priznao, imao je vrlo uzbudljiv život. Izlazio je, a priznaje i da je pio, koristio narkotike i "spavao s mnogo ljudi". Sa Baklijem je, kako kaže, u krevet otišao posle trećeg sasanka, a njihov odnos bio je vrlo skladan, pa su dok su se osvrnuli shvatili da su zajedno proveli – predivne – decenije.

 

Tom Ford na met gali
Tom Ford na met galifoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Par se venčao 2014. godine, a dve godine pre toga dobili su sina Džeka, uz pomoć surogat majke. Zajedno su proputovali svet, 17 godina su živeli u Londonu, a potom i u Njujorku i Italiji.


Nakon Baklijeve smrti 2021, Tom Ford neko vreme nije davao izjave, a u svom prvom intervjuu otkako je ostao udovac, priznao je da mu nije lako da nastavi dalje.


Teško je posle 35 godina, vrlo teško... – rekao je za WSJ. – Stalno mislim "O, Bože, moram da pozovem Ričarda" ili hoću da mu pošaljem poruku o nečemu. A njega nema.

 

 

makonda-tracker