za ceo život

Veza koju je nemoguće raskinuti: Najveću ljubav Valentino je ostavio pre 52 godine, ali NIKAD joj nije rekao "zbogom"

0

Slavni dizajner je voleo triput, sa bivšima ostajao u dobrim odnosima, ali prva njegova ljubav bila je najveća i veća čak i od raskida

Đankarlo Đameti i Valentino Garavani u Veneciji 2009. godine
Đankarlo Đameti i Valentino Garavani u Veneciji 2009. godinefoto: Antonelli Laruffa / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraj romantičnog odnosa ne mora da bude i završetak ljubavi, a jedan od najboljih dokaza je italijanski dizajner Valentino Garavani, koji je svoju najveću ljubav poštovao do kraja života.


Valentino, koji je vrlo mlad ušao u svet mode, izgradio je zavidnu karijeru i već sa 28 godina mogao da se pohvali zapaženom modnom kućom u Rimu, upoznao je iste te 1960. godine, poslednjeg dana jula, Đankarla Đametija u jednom kafiću u glavnom gradu Italije.


U tom trenutku Đankarlo je imao 22 godine, studirao je arhitekturu i živeo sa svojim roditeljima u bogataškom delu Rima, dok se Valentino upravo iz Pariza preselio u Rim kako bi otvorio svoju modnu kuću. Oni su porazgovarali u kafiću, nakon čega je Đankarlo ponudio Valentinu prevoz do kuće svojim fijatom, ne sluteći da se neće sve završiti na tome. Dan kasnije, on je otputovao na Kapri, gde je ponovo sreo – Valentina Garavanija.

 


Odmah su se ludo zaljubili, toliko da je Đankarlo napustio studije i zaposlio se kod Valentina, a ispostavilo se da je ovo bila odluka koja će modnog maga spasiti potpune propasti u kasnijim godinama.


Dve godine kasnije, Valentino je u Firenci predstavio svoju prvu kolekciju i odmah skrenuo pažnju na sebe. Najistaknutije žene tog doba odmah su pale na kolena pred njegovim kreacijama, a jedna od onih koje su ih nosile najradije bila je prva dama Amerike Žaklina Kenedi.

 

I dok se kreator bavio modom i osmišljavao nove načine da oduševi žene i pomeri granice, Đankarlo je imao "njuh za biznis". Rano je uvideo da brend "Valentino" neće moći da opstaje samo uz pomoć odeće i shvatio da će, pre ili kasnije, prodaja početi da opada, pa je počeo da radi na širenju posla.

 

Đankarlo Đameti i Valentino Garavani
Đankarlo Đameti i Valentino Garavanifoto: Guillaume GAFFIOT / Visual / Profimedia

Povukao je niz mudrih poslovnih odluka, poput sklapanja vrlo unosnih ugovora za prodaju neočekivanih proizvoda s "Valentinovim" logotipom na japanskom tržištu. Kada kažemo neočekivanih, mislimo prilično iznenađujućih – uključujući i ve-ce šolje. Kada su ga pitali kako je moguće da jedan tako elegantan brend prodaje šolje za toalet, Đankarlo je imao spreman i jasan odgovor.


Imam samo jednu reč za vas – novac – objasnio je to jednostavno.


Posao je bujao, "Valentino" se izdvojio kao jedan od vodećih imena u svetu mode, ali je romantike između Đankarla i Valentina bilo sve manje. Par se 1970. rastao, ali to što više nije bilo strasti nije značilo i kraj poslovne saradnje. Niti prijateljstva.


Imao sam samo 30 godina kad se fizički deo naše veze okončao i na početku mi je bilo teško. Morali smo da rešimo probleme s ljubomorom, ali bismo odrasli ljudi i znamo da vreme može da reši svaku poteškoću. Uvek smo hteli da budemo najbolji jedan za drugog – izjavio je Đankarlo u intervjuu za Vanity Fair.

 


Ljubomora je jenjavala i obojica su bila spremna za nove ljubavi, ali se nisu odricali svog poslovnog odnosa i uzajamnog poštovanja.


Za dizajnera je novi početak bio Brazilac Karlos Souza, kog je Valentino upoznao u Riju de Žaneiru 1973. godine.

 

Souza je uskoro postao i njegov portparol, a i nakon raskida Italijan je s njim ostao u dobrim odnosima, kao i sa Đankarlom. Štaviše, nakon što je Karlos dobio sinove Šona i Entonija, Valentino i Đankarlo postali su njihovi kumovi i rešili da njima ostave svoje bogatstvo.

 


Od 1983. godine, Valentino je u vezi s američkim dizajnerom luksuznih aksesoara Brusom Hoeksemom, inače osnivačem brenda VBH, a par je nerazdvojan već decenijama.

 


Svi ovi muškarci koji su bili i ostali deo života italijanskog kreatora danas su deo "Valentinovog plemena", kako on tepa svojoj grupi prijatelja i (bivših) ljubavnika. Tako su svi oni u izvanrednim odnosima, a letnje mesece rado provode na zajedničkim luksuznim krsternjima.


Neobične Valentinove ljubavne priče ispričane su u dokumentarnom filmu Meta Tajrnojera "Valentino: Poslednji imperator" iz 2009. godine, koji je nastao u trenutku kada je slavni dizajner konačno prepustio drugima svoju modnu kuću.

 

Valentino Garavani na dodeli Oskara 2018. godine u Los Anđelesu
Valentino Garavani na dodeli Oskara 2018. godine u Los Anđelesufoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Tada su kamere zabeležile Valentinov odlazak u penziju, rad na poslednjoj kolekciji, a prikazano je i koliko je Đankarlo značio u njegovom životu.

 

 

 

makonda-tracker