između tuge i tragedije

Milijarder ju je kupio od muža, a potom je besomučno ponižavao do smrti: Najbrutalnija ljubavna priča DIVE i BOGATAŠA

2

Ljubavna priča Aristotela Onazisa i Marije Kalas bila je sve samo ne lepa

foto: Josée Lorenzo / AFP / Profimedia   in lump sum up to 1/8 1250 x 842px IMMEDIATELY
foto: Josée Lorenzo / AFP / Profimedia in lump sum up to 1/8 1250 x 842px IMMEDIATELY

Jedna od najlepših i najtalentovanijih operskih pevačica svih vremena Marija Kalas prošla je kroz svoj bolni život mnogo toga, a najteži trenutak u njenom životu bio je kada ju je suprug prodao bogatom Grku koji je poznat i kao bivši muž Džeki Kenedi.

 

U svoje vreme Marija Kalas je bila popularnija od mnogih holivudskih zvezda, a prvi veliki trijumf doživela je 1949. godine. Zatim je nastupala u operama Riharda Vagnera i Vinčenca Belinija.

 

Pevala je u svetski poznatoj operi La Skala u Milanu i bila je to jedno od njenih čestih mesta 50-ih godina.

 

 

U Londonu je počela da koncertira 1952. godine, a opersku karijeru u tom gradu završila je 1965. godine. Ne samo njen izvanredan glas privukao je pažnju javnosti, već i njen skandalozan ljubavni život.

 

Bila je veoma privlačna žena koja je privlačila mnoge muškarce. Posebno su joj se dopadali stariji muškarci koji su imali autoritet i bogatstvo, dok joj lepi i popularni zavodnici nisu bili baš zanimljivi.

 

Godine 1949. udala se za Đovanija Batistu Meneginija, 27 godina starijeg od nje biznismena, kojeg je opisala kao ćutljivog i uzdržanog, ali i kao osobu koja je znala da bude prijatelj i koja je odigrala očinsku ulogu u njenom životu. U njihovom braku je nedostajalo strasti, što je verovatno dovelo do toga da je Marija završila u zagrljaju drugog muškarca.

 

Životna priča Marije Kalas je protkana bolom i patnjom
Životna priča Marije Kalas je protkana bolom i patnjom foto: EPA/ANSA/ARCHIVIO

 

Sudbonosni susret operske dive i milijarde vrednog grčkog magnata, 17 godina starijeg brodovlasnika Aristotela Onazisa, dogodio se u Veneciji na balu dok su oboje bili u braku. Zbog toga ju je društvo ubrzo stavilo u prvi plan samo kao slavnu ljubavnicu, dok su njenu pevačku karijeru zaboravili.

 

Koliko su Marija i Aristotel bili bestidni kada su osetili međusobnu privlačnost, govori i činjenica da je Grk nju i njenog supruga pozvao na krstarenje Mediteranom svojom jahtom Kristina. Tada se operska diva „bacila u ruke” milijarderu, a on je tada bio oženjen Atenom Livanos, sa kojom je dobio ćerku i sina.

 

Nisu se venčali iz ljubavi, ali je na taj način Onazis sebi obezbedio ulazak u krug vrhunskih brodovlasnika. Atena je bila žena iz visokog društva puna samopouzdanja, govorila je nekoliko stranih jezika i često je išla na razne zabave i večere.

 

 

Brak nije sprečio grčkog milijardera da 1959. započne romansu sa operskom divom, koja se te godine otuđila od svog supruga. Nije mu smetalo što su svi znali da se nešto dešava između njih, a kada su zajedno plovili na jahti Kristina, njegova supruga je znala šta se dešava.

 

Nakon krstarenja, Marija je molila svog muža za razvod, zbog čega je Menegini bio van sebe i optužio Onazisa za krah svog braka.

 

- Koliko želiš za Mariju? Pet ili deset miliona? - upitao je brodovlasnik muža svoje ljubavnice.

 

Ali nije želeo razvod, već da zadrži suprugu Atinu i opersku divu.

 

Uprkos zanosnoj lepoti nije imala sreće u ljubavi
Uprkos zanosnoj lepoti nije imala sreće u ljubavi foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

 

Ipak, Aristotel se 1960. razveo i tada Mariji nije ponudio brak već je zauvek ostao njen ljubavnik. Mnogo ga je volela i uvek pravila kompromise, a on je bio prosto očaran njenom slavom i harizmom. Nije podnosio operu i više je voleo da igra po kafanama kao što su to radili u njegovoj domovini.

 

- Za mene je slušanje tih arija kao da dva italijanska kuvara izvikuju recepte za rižoto - prokomentarisao je jednom prilikom.

 

Ali njemu je stalo da Marija ostane na sceni, pa je jednom kupio 100 karata za njen nastup. U drugim prilikama je ponižavao svoju ljubavnicu.

 

 

- Imaj na umu, ljubavi, da ti nisi moja žena ni domaćica. Ti si samo gost kao pevačica noćnog kluba sa zviždukom u grlu - govorio joj je grčki bogataš.

 

Takođe je burno reagovao na njenu vest o trudnoći.

 

- Već imam dvoje dece. Zašto još jedan? - upitao ju je.

 

Marija se krila tokom trudnoće i 30. marta 1960. rodila je dečaka koji je bio živ samo nekoliko sati. Nazvala ga je Omero Lengrini i sahranjen je u Milanu. Ona je bila Onazisova ljubavnica, pa je morala da krije rođenje i smrt svog sina.

 

Gubitak deteta i ljubavni problemi uticali su i na njenu karijeru, a publika je počela da komentariše da više nema božanski glas koji ju je proslavio.

 

Celog života patila je za milijarderom kojem je bila samo prolazno zadovoljstvo
Celog života patila je za milijarderom kojem je bila samo prolazno zadovoljstvo foto: Roger-Viollet via AFP / Roger Viollet / Profimedia

 

Marija je htela da okonča svoj život, ali ju je Aristotel našao u pariskom stanu koji joj je kupio. Iako je nikada nije ostavio, uvek je nalazio način da je povredi. Često ju je vređao jer je znao da je ranjiva i verovao da je ružna. Jednom ga je pitala za svoj novi šešir, nakon čega joj se on rugao.

 

- Kupite novi šešir ili napravite jedan od dela nosa - rekao joj je.

 

Bila je očajna zbog njegovog ponašanja zbog kojeg ga je odgurnula od sebe, a on je tada pronašao novu suprugu, Žaklin Kenedi, koja je najpoznatija kao udovica ubijenog američkog predsednika Džona F. Kenedija.

 

Sa njom se prvi put u javnosti pojavio 1964. godine, a posle samo tri meseca romanse oženio ju je. Marija je bila u šoku i saznala je vest iz novina. Ali godinu dana nakon što se oženio, obnovio je aferu sa operskom divom.

 

 

- Kako je dobro ponovo osetiti Marijine debele bokove. Kod kuće sam hranjen s kostima - navodno je rekao zabavljajući se u noćnom klumbu.

 

Da bi se osvetila milijarderu, operska diva je započela vezu sa tenoro Đuzepeom Di Stefanom, sa kojim je imala poslednje nastupe. Poslednji koncert u Japanu održala je 1974. godine i ta turneja je bila njen trijumf i profesionalni pad.

 

Međutim, za Onazisa nije sve bilo tako savršeno jer je njegov sin poginuo u avionskoj nesreći, a bogataš je počeo da se razboljeva. Kada je osetio da je blizu smrti, pozvao je Mariju k sebi.

 

- Ona treba da dođe, žena treba da dođe - rekao je.

 

Nakon smrti bogataša Marija je ubrzo umrla
Nakon smrti bogataša Marija je ubrzo umrla foto: Promo

 

Ona je sve vreme bila uz njega i on joj je u jednom trenutku priznao svoja osećanja.

 

- Voleo sam te. Ne uvek dobro, ali koliko sam mogao - rekao je operskoj pevačici.

 

Marija se nakon njegove smrti vratila u svoj stan u Parizu i vodila usamljeni život. Snimila je film 'Medeja' 1977. godine i povukla se sa scene. Preminula je 1977. godine, dve i po godine nakon smrti svoje najveće ljubavi.

 

Kako su saopštili lekari, preminula je od srčane bolesti koju je dobila usled obilnog korišćenja sedativa. Njen pepeo je razvejan po Jonskom moru, u čijem je centru ostrvo Skorpios, gde je i Onazis sahranjen.

 

 

Mnogi su bili iznenađeni upravo ovom činjenicom jer je ona uvek bila protiv kremacije i nije želela da završi u urni. Čak je sebi kupila i mesto za sahranu, pa se ne zna zašto je kremirana, a neki su tvrdili da je to bilo da bi se prikrilo njeno ubistvo. Kao glavni osumnjičeni za njenu smrt naveden je pijanista Vaso Devetzi.

 

Ona je bila Marijin poverenik, i insistirala je da se ne radi obdukcija njenog tela.

 

Takođe je želela hitnu kremaciju, a navodno je ukrala testament, novac i neke dragocenosti. Ali nije imala vremena da uživa jer je ubrzo posle Marije preminula.

 

Bogatstvo, tačnije 10 miliona dolara, podeljeno je između njenog bivšeg supruga Đovanija i njene majke.

 

 

makonda-tracker