volela ga je do kraja

Znao je da je udata, ali ga nije bilo briga: Ljubavna priča dvoje glumaca počela je u POZORIŠTU i trajala je 25 godina

0

"Kad sam nju ugledao na probi u Ateljeu, kao da sam video Sunce", rekao je Ljuba Tadić svojevremeno priznajući da ga nije interesovalo što je u to vreme bila udata, već da je bukvalno trčao za njom i dosađivao joj da se vide.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Glumac Ljuba Tadić svojim ulogama je ispisao istoriju jugoslovenske kinematografije, a na velikom platnu bi mogla da se nađe čak i njegova ljubavna priča sa Snežanom Nikšić, takođe glumicom.

 

Kada su se upoznali, ona je bila na početku karijere i važila je već za jednu od najlepših glumica u to vreme, a on je već imao zapažene uloge. 

 

Upoznali su se u Ateljeu 212, a u tom trenutku, Snežana je bila udata, što Ljubu uopšte nije zanimalo. 


- Znao sam da je bila udata, ali me nije interesovalo. Koliko sam bio obuzet njome najbolje će vam pokazati sledeća priča. Dosađivao sam joj posle probe da se vidimo. Ona je brzo koračala hodnicima "Ateljea 212" i kasnije ulicom u nadi da ću odustati. Ja sam udata žena, ponavljala mi je. Kad je ušla u svoj spaček i pokrenula ga, nisam odustao. Trčao sam Ulicom Lole Ribara za njom. Nije me bilo sram. Zaljubio sam se, a zaljubljeni čovek nema čega da se stidi, pod uslovom da je pristojan - ispričao je svojevremeno Ljuba Tadić.

Kada se Snežana razvela, ona i Ljuba su počeli zajedno da žive i proveli su zajedno narednih 25 godina.

 

Upravo ona mu je pomogla da se izbori sa alkoholom

- Ima čovek uspona i padova. To je bilo vreme mojih padova. Veliki ljudi imaju malu sujetu. Meni je trebao ceoi život da to naučim. Snežana me je izvukla iz tog pakla. Kad sam nju ugledao na probi u Ateljeu, kao da sam video Sunce - istakao je jednom prilikom.

 

Ljuba je bolovao od dijabetesa, pa mu je zdravlje bilo baš narušeno. Snežana se sredinom 1990-ih godina povukla iz pozorišta kako bi ga negovala.


- Razgovarali smo u kući o svemu. Naravno i o glumi. A, razume se, imali smo i drugih životnih tema. Što se glume tiče - ona nas je i spojila. Naši prvi kontakti vezani su za pozorište. Sticajem okolnosti, il sudbinom, ko bi to mogao znati, iste godine smo došli u Jugoslovensko dramsko pozorište. Ja kao mladi početnik, on kao mladi prvak — ispričala je glumica pre izvesnog vremena.


Ljuba Tadić je preminuo 2005. godine, sticajem nesrećnih okolnosti. 

 

Jednog oktobarskog dana je otišao da se vidi sa svojim prijateljem Slavoljubom Slavom Đukićem.

 

- Nije hteo da taksijem ide kući, kao je to činio prethodnih dana. Hteo je da se prošetamo Tašmajdanom i Bulevarom. Možda je naslućivao nešto, pa je hteo da se oprosti sa ljudima i ulicama kojima je hodao pola veka. Ko će ga znati. Pričali smo o uobičajnim stvarima, o ljubinim strastima - Zvezdi, politici i pozorištu - ispričao je kasnije Slavoljub Đukić.

 

U povratku su prošetali do zgrade u kojoj je živeo i tu se sa rastali.

Međutim, malo kasnije je Snežana pozvala Slavu i pitala ga gde je Ljuba.

 

Odmah je bilo jasno da nešto nije u redu.

 

- Posle 15-ak minuta sam ih pozvao da proverim da li je stigao. Niko nije podigao slušalicu - pričao je Slavoljub svojevremeno.

 

Snežana je svog supruga našla na stepenicama u ulazu zgrade, a pretpostavlja se da se Ljuba Tadić okliznuo i udario glavom o zid. 

 

Njihova ljubavna priča završena je 28. oktobra 2005. godine Ljubinom smrću, ali je on ostao da živi u njenom sećanju i srcu do kraja njenog života.

 

Domaći mediji su prošlog aprila preneli da je glumica Snežana Nikšić preminula nakon duge i teške bolesti. 

 

makonda-tracker