zbog njega je napustila teatar

Bio je OBUZET NJOM i ničega se nije stideo: Preminula Snežana Nikšić, proslavljena glumica i supruga Ljube Tadića

0

Dok je još bila udata, legendarni glumac zaljubio se u prelepu koleginicu, a njihova ljubav bila je jedna od najvećih na našim prostorima

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Kako javljaju domaći mediji, glumica Snežana Nikšić preminula je noćas u 79. godini u Beogradu, nakon duge i teške bolesti.


Rođena Nišlijka bila je filmska, pozorišna i televizijska glumica, a već sa 18 godina dobila je priliku da na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta igra naslovnu ulogu u komadu "Krotka".


Usledile su studije glume i niz filmskih uloga, između ostalog u ostvarenjima "Inspektor", "Sretni umiru dvaput", "Pre rata", "Na papirnatim avionima", "Priča koje nema", "Pozdravi Mariju" itd.

 

Snežana je igrala i u više televizijskih drama i serija, a vodila je i obrazovne televizijske emisije. Bila je deo čuvenog filma "Majstori, majstori", čija se četrdesetogodišnjica nedavno obeležavala u Beogradu, ali glumica nije prisustvovala ovom događaju.

 


Poslednju ulogu zabeležila je 2009. godine, u filmu "Hitna pomoć" Gorana Radovanovića.


Jedna od najvažnijih priča o životu Snežane Nikšić jeste ona o njenoj ljubavi s legendarnim Ljubom Tadićem.


Par se upoznao u Ateljeu 212, a Snežana je bila jedna od najlepših i najharizmatičnijih glumica svog vremena. Ipak, bila je i udata, a Ljubu Tadića to nije previše zanimalo — bio je zaljubljen celim svojim bićem.

 

Ljuba Tadić
foto: Youtube Printscreen

Znao sam da je bila udata, ali me nije interesovalo. Koliko sam bio obuzet njome najbolje će vam pokazati sledeća priča. Dosađivao sam joj posle probe da se vidimo. Ona je brzo koračala hodnicima "Ateljea 212" i kasnije ulicom u nadi da ću odustati. "Ja sam udata žena", ponavljala mi je. Kad je ušla u svoj spaček i pokrenula ga, nisam odustao. Trčao sam Ulicom Lole Ribara za njom. Nije me bilo sram. Zaljubio sam se, a zaljubljeni čovek nema čega da se stidi, pod uslovom da je pristojan — ispričao je svojevremeno Ljuba Tadić.

 


Vremenom, Snežana se razvela i par je ubrzo započeo zajednički život, koji je trajao dve i po decenije. Kako je glumac pričao, imao je velike probleme sa zavisnošću od alkohola, a supruga mu je pomogla da je pobedi.

 


Ima čovek uspona i padova. To je bilo vreme mojih padova. Veliki ljudi imaju malu sujetu. Meni je trebao ceoi život da to naučim. Snežana me je izvukla iz tog pakla. Kad sam nju ugledao na probi u Ateljeu, kao da sam video Sunce — istakao je jednom prilikom.


Sredinom devedesetih godina, Snežana se povukla iz teatra jer je želela da se posveti Ljubi, čije je zdravlje zbog borbe s dijabetesom tada bilo teško narušeno. Iako je imala veliku karijeru, ona je rešila da će suprug biti njen prioritet.

 

Snežana Nikšić
foto: Youtube Printscreen

Razgovarali smo u kući o svemu. Naravno i o glumi. A, razume se, imali smo i drugih životnih tema. Što se glume tiče — ona nas je i spojila. Naši prvi kontakti vezani su za pozorište. Sticajem okolnosti, il sudbinom, ko bi to mogao znati, iste godine smo došli u Jugoslovensko dramsko pozorište. Ja kao mladi početnik, on kao mladi prvak — ispričala je glumica pre izvesnog vremena.


Ona je, inače, svojevremeno priznala da bi volela da u Beogradu postoji obeležje s imenom njenog supruga, koji je preminuo 28. oktobra 2005. godine.

 

Snežana Nikšić
foto: Youtube Printscreen


Ljuba je bio čovek koji je strahovito voleo svoju profesiju, držao do nje, duboko je poštovao, bio pravi posvećenik. Zato je i veliki. Žao mi je što u gradu nema obeležja sa njegovim imenom, sem naravno velike scene JDP-a. Pratim razne spomen-ploče, ulice, nagrade s imenom... I, šta da kažem... — rekla je jednom prilikom.

 

 

 

makonda-tracker