icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

dok nas smrt ne rastavi

Ljubomora, pocepane pozorišne kulise i ljubav o kojoj mnogi maštaju: Slavna glumica je celog života volela samo NJEGA

Zbog Radmile Savićević njen suprug je promenio profesiju i počeo da se bavi glumom. A uprkos njenog ljubomori, imali su skladan i stabilan brak.

foto: Printscreen/Youtube/Biblioteka Dr Dusan Radic
foto: Printscreen/Youtube/Biblioteka Dr Dusan Radic

Glumica Radmila Savićević bila je voljena filmska baka i majka, a njene replike iz mnogobrojnih filmova i serija i danas pamtimo.

 

Može se reći da je većini prva asocijacija na ovu glumicu uloga Riske iz serije "Srećni ljudi".

 

Radmila je rođena 1926. godine u Kruševcu, a upravo je tu i upoznala zbog budućeg supruga.

 

U maldosti je upoznala godinu dana starijeg zubnog tehničara Božidara Savićević i između njih se rodila ljubav na prvi pogled, što su oboje isticali.

 

 Uskoro su se venčali, a on je postao "njen čovek" kako ga je Radmila zvala.

- Mog ujaka nikada nije zvala moj muž ili moj suprug, nego moj čovek, i to ste samo od nje mogli da čujete. Znam s koliko je ljubavi brinula o njemu pošto se prilično mlad razboleo, koliko je bdela nad njim i njegovim zdravljem. Samo zahvaljujući njoj, Boža je dočekao lepe godine. -  ispričala je novinarka Nataša Mijušković u knjizi Prva i poslednja, kojoj je glumica bila ujna.

 

  • Zbog nje je počeo da se bavi glumom

 

Božidar je zbog nje počeo da se bavi glumom 1948. godine pridruživši jo se koja je igrala još tokom Drugog svetskog rata i tako je ostalo tokom celog života, pratili su se međusobno.

Prvo su glumili u Kruševcu, Nišu, a na kraju su došli u Beograd

 

- OtićI iz svog rodnog grada, ostaviti svoje majke, svoje kuće, mi smo bili izvor zarade koja je njima omogućavala da svoje dane bolje prožive. To je bilo strašno. Mi smo otišli. Ljubiša RužIć je ponudio mom čoveku da dođemo u Niš. Nismo imali stan, ništa. Glumci su u svim varijantama bili sirotinja. Ne žalim se. Ja sam svoj život živela onako kako sam htela – prisećala se Radmila godinama kasnije.

 

Mnogi su pričali kako bi po Radmilinoj i Božidarevoj ljubavnoj priči mogao da se napiše scenario za najromantičniji film.

 

  • Radmila je bila veoma ljubomorna

 

Međutim, glumica je umela da bude veoma ljubomorna. 

 

– Sećam se kad mi je pričao kako je Rada sekla kulise u Niškom pozorištu, jer je u to vreme bila veoma ljubomorna. On je bio popularan i lep glumac, igrali su zajedno u mnogim predstavama, ali kad bi Boža imao scenu s nekom mladom i lepom koleginicom, ujna bi probušila kulise i gledala šta radi na sceni, pa bi mu posle predstave prebacivala kako je mogao malo manje da steže u zagrljaj tu partnerku - ispričala je  Nataša Mijušković u pomenutoj knjizi i dodala:

 - Doduše, po njenoj verziji, samo je razmicala kulise, ali on je tvrdio da je pravila rupe na njima kako bi imala bolji pogled na scenu. Bila je neverovatno duhovita, imala je veoma dobro pamćenje i baš je bila, što bi u Crnoj Gori rekli: žena čo’ek. Žena laf! – 

Sa njima nikada nije bilo dosadno i umeli su i te kako da oraspolože ljude i prirede im iznenađenja. 

 

- Jednom prilikom još kao devojčica vraćala sam se s njima iz Novog Sada za Beograd, nešto me je bolela glava, pa sam bila neraspoložena, a oni su, da bi mi olakšali put, odglumili celu Zonu Zamfirovu. Boža je vozio i govorio sve muške uloge, a Rada je sedela pored njega i glumila ženske. Umeli su ljudima da prirede neočekivana i originalna iznenađenja – priseća se Nataša Mijušković u knjizi.

  • "Dok nas smrt ne rastavi"

 

Uprkos ljubomori, njih dvoje su imali skladan i srećan brak, a jedino što je moglo da im pokvari sreću jeste to što nisu imali dece

 

U svojoj ljubavi su uživali do glumičine smrti 8. novembra 2001. godine. a Božidar je preminula nešto više od godinu dana kasnije 25. januara 2003. godine.

 

Danas počivaju zajedno na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.