"predivna žena..."

Čim je čula da iz kog je grada, dala mu je gibanicu i novac: Vojin Ćetković se prisetio upoznavanja sa SLAVNOM GLUMICOM

0

Prvi put kada ga je ugledala, legendarna glumica učinila je sve u svojoj moći da pomogne mladom kolegi na početku karijere

Vojin Ćetković na promociji 2. sezone serije 'Mama i tata se igraju rata'
Vojin Ćetković na promociji 2. sezone serije "Mama i tata se igraju rata"foto: Antonio Ahel/ATAImages

Dobro je poznato da je Kruševac jedan od gradova u Srbiji iz kog potiču neki od najboljih glumaca u istoriji na našim prostorima.

 

Zato se u njemu, ispred Kruševačkog pozorišta, nalazi Trg glumaca, gde su postavljene biste legendama koje su iz ovog grada pošle u osvajanje Jugoslavije: Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića, Radmile Savićević, Miodraga Petrovića Čkalje i Ljubinke Bobić.


Među retkim i velikim talentima iz ovog grada je i glumac Vojin Ćetković, koji je jednom prilikom ispričao kako mu je pominjanje rodnog grada otvorilo put do srca starije koleginice Radmile Savićević.


Naime, kada je tek došao u Beograd da gradi karijeru, slavna glumica mu je pružila podršku – i moralnu i finansijsku.

 

Radmila Savićević u ulozi Riske u seriji 'Srećni ljudi'
Radmila Savićević u ulozi Riske u seriji "Srećni ljudi"foto: Youtube Printscreen

Prvi put ju je sreo vrlo mlad, kada je prvi put zvanično sklapao poslovni dogovor.


Radu sam prvi put sreo na potpisivanju svog prvog ugovora u karijeri, za predstavu "Lizistrata" u produkciji Sava centra. Imao sam 21 godinu, još sam studirao i bio jako srećan što sam dobio ulogu – prisetio se Vojin u jednom intervjuu.


Ipak, sreća nije dugo trajala jer se ispostavilo da glumac neće zaraditi mnogo, i to u vrlo teškim vremenima.

 

– Međutim, kad sam video ugovor, počeo sam da se dvoumim da li da to uopšte prihvatim jer je honorar bio sramno smešan. Pedeset maraka za pripreme, premijeru i predstavu. Nisam mogao da verujem. Rada je sedela u toj kancelariji i čula kada sam sekretarici, koja je beležila moje podatke, rekao da sam iz Kruševca – rekao je glumac.

 

Vojin Ćetković tokom devedesetih godina prošlog veka
Vojin Ćetković tokom devedesetih godina prošlog vekafoto: Youtube Printscreen

Kako je ispričao, Radmila Savićević prišla mu je i pitala ga: "Odakle reče da si ti, mali?", a potom i iz koje je tačno ulice u Kruševcu.


"Pa šta se misliš, što ne potpisuješ?", "Pa ovaj novac...", rekoh, "ovo je katastrofalno. Stvarno je malo". "Aha. A koja ti je to uloga po redu?" "Prva." Pogledala me je tako da više nisam imao hrabrosti reč da kažem."Potpisuj to odmah! I čekaj me ovde, nemoj da si mrdnuo." Ja potpišem i posle nekoliko minuta, ona se vraća: "Ajde sa mnom." "Gde ćemo?" "Ne pitaj ništa, ideš sa mnom." Pozvala je taksi i otišli smo u njen stan. "Peri ruke i sedaj za sto." I iznosi vrelu gibanicu, sarme i još gomilu hrane. "Jedi!" "Rado, pa nisam gladan." "Jedi. Vidi kakav si mršav, jedi!" – prisetio se Vojin Ćetković.


Kako je ispričao, odmah potom mu je glumica rekla da pozove majku, a zatim mu dala i nešto novca, što je mladom glumcu na početku karijere mnogo značilo.

 

Radmila Savićević u ulozi Riske u seriji 'Srećni ljudi'
Radmila Savićević u ulozi Riske u seriji "Srećni ljudi"foto: Youtube Printscreen

– Morao sam da jedem maltene do iznemoglosti. "Dobro, a sad se javi majci." I vodi me do telefona. "Nema potrebe, juče smo se čuli. Imam telefon u stanu u kome živim." "Javi se majci kad ti kažem. Sad se javi majci!" I ja, šta ću, okrenem majku: "Evo da ti se javim, ovde sam kod Rade Savićević. Rekla mi je da te pozovem. Dobro sam, potpisao sam ugovor, nahranila me je, sve je u redu." Ajde što me je nahranila, ’ajde što sam morao da se javim majci, nego mi je dala i neki novac jer su to bila ona teška vremena kad se jedva sastavljao kraj s krajem. "Je l’ imaš šta da jedeš i je l’ imaš para?" "Imam. Svega imam." "Nemoj da lažeš, je l’ gladuješ?!" "Ne gladujem, ne brinite." I tek kad sam pristao da uzmem taj novac, poslala me je kući. Predivna, predivna žena – ispričao je glumac.


Radmila Savićević i Vojin Ćetković imali su kasnije priliku i da sarađuju, a dobro su poznate njihove simpatične scene u seriji "Porodično blago", kada se liku koji je igrala Rada nije previše dopadao Brando, udvarač njene unuke, kog je glumio Vojin.

 

Vojin Ćetković u spotu grupe K2 tokom 90-ih
Vojin Ćetković u spotu grupe K2 tokom 90-ihfoto: Youtube Printscreen

Legendardna glumica preminula je u novembru 2001. godine, a sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

 

makonda-tracker