bila je njegov najveći zaštitnik

Nakon njegove smrti, sav nameštaj je prekrila belim čaršavima: Al Kapone je pored sebe imao ženu koju su mnogi želeli

0

Američki gangster i biznismen nije mogao ni da nasluti šta ga sve čeka u životu.

Linda Kardelini u ulozi Mej Kapone
Linda Kardelini u ulozi Mej Kaponefoto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Al Kapone je bio dete italijanskih imigranata, otac mu je bio berberin, a majka švalja, dok je ona još od malih nogu pokazivao sklonost ka agresiji. Ožiljak po kom je prepoznatljiv je dobio na jednoj od uličnih tuča, a to mu je bila i ulaznica u svet podzemlja.

 

Uspeo je u tokom prohibicije u Americi, njegovo poslovanje je bilo bazirano na kockanje i prostituciju. On je krivac i za najveći masakr u istoriji američkog podzemlja kada je pobio gotovo sve članove suparničke gangsterske grupe, 14. februara 1929. godine. 

 

Da bi malo popravio svoj ugled često je organizovao dobrotvorne akcije za decu u čikaškim školama, međutim od tog masakra nije mogao psihički da se oporavi. Sve to vreme ga je pratila supruga Mej Kapone, a Al je preminuo kao mentalno bolestan i sa nelečenim sifilisom u poodmaklom stadijumu 1947. na Floridi.

  • Ko je bila Mej Kapone?

 

Ćerka irskih imigranata, ambiciozna i pametna, nije ni slutila koga će upoznati i zavoleti, a posle biti i deo svih izvršenih zločina. Mej je bila uz Kaponea i kada je oboleo od sifilisa, pa i onda kada je njegov mozak funkcionisao kao da ima 12 godina, štitila ga je od novinara i pazila na mafiju koja se raspitivala o njegovom zdravlju.

 

Mej nikad nije želela da ga napusti, ni onda kada je počinjao od nule, a ni kada je završio neslavno. Iako nikada zvanično nije ona bila ta koja je držala pištolj, uvek je bila u toku sa svim njegovim poslovima, pa na taj način bila saučesnik.

- Mej je bila žestoka zaštitinica, bila je jedna od onih žena koje su u 3 ujutru spremale špagete za Ala i njegovu bandu, sigurno je sve znala - piše u knjizi posvećenoj ovoj ženi.

 

Nakon što je njen otac iznenada preminuo kada je imala 16 godina, počela je da radi i napustila je školu. Zaposlila se u jednoj fabrici u kojoj je bio i Al, ali on je već tada počeo da sarađuje sa mafijom. Mej je bila dve godine starija od njega.

 

Tako je religiozna Irkinja uvela u svoj život italijanskog mafijaša s kojim je, uprkos svemu, imala posebnu ljubavnu priču.

 

Iako je bio problematičan kada su se upoznali, on je u potpunosti očarao njenu porodicu, pa je Mej čak bilo oprošteno i što je zatrudnela pre braka. Mnogi su smatrali da je to veliki korak unapred za Ala, zbog njene inteligencije i ambicije, dok je za nju ipak korak unazad. Međutim, Mej je u njemu pronašla sigurnost i veru.

Imali su jednog sina Alberta Frensisa, a kada su se preselili u Čikago, Al je dobio sifilis od jedne prostitutke dok je radio kao izbacivač. Nikada nije ostalo jasno do kraja da li zbog toga nisu imali više dece, ako se Mej zarazila.

 

Mej je bila svesna svega, ali je ostala uz Ala, jedino je molila sina da ne radi ono što je njegov otac radio.

 

- Slomio mi je srce - goovrila je sinu.

Kapone se čak suočio sa velikim mentalnim problemima i kognitivnim padom zbog nelečenog sifilisa, ali tada je već napravio svoju imperiju.

 

Pred kraj života, počeo je da priča sa svojim mrtvim prijateljima dok se Mej sve vreme starala o njemu i štitila ga od novinara. Ona je brinula i o tome da on uvek dobija najbolju terapiju, pa je tako Al Kapone jedan od prvih ljudi koji su lečeni penicilinom, ali je već bilo kasno.

Iako je živela do 89. godine, nešto u njoj je umrlo onda kada je umro Al. Nikada se više nije popela na drugi sprat kuće, odlučila je da spava u drugoj spavaćoj sobi, a sav nameštaj je prekrila čaršavima i dobijala da posluži bilo kakav obrok u trpezariji.

 

 

makonda-tracker