"VOLEO ME TAKO DUBOKO DA SAM SE ZALJUBILA U LJUBAV"

Jozef Gebels ju je MOLIO da mu telefonira kako bi SLUŠAO NJEN DAH: Životna priča žene koju su zvali "ĐAVOLJA LJUBAVNICA"

0

Zbog svoje afere bila je osramoćena širom sveta, progonjena od strane Gestapoa i pretila joj je smrtna kazna.

foto: akg-images / akg-images / Profimedia
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Poznata češka glumica je pronađena mrtva u svom stanu 2000. godine, a među brojnim uspomenama koje su je okruživale, nije postojala ni jedna koja podseća na njenog ljubavnika Jozefa Gebelsa.

 

- Pocepala sam sve naše slike, zahvaljujući njemu, pala sam u dubine pakla - rekla je biografu pred kraj života.

 

Lida Barova, bila je češka glumica, zvezda u usponu, koja je imala nesreću da joj jedna veza obeleži ceo život. Rođena je 1914. godine u Pragu, a već sa 17 godina je igrala svoju prvu ulogu.

 

Svojom prirodnošću i lepotom je brzo sebi obezbedila mesto na filmskom platnu, a za nju su uglavnom bile rezervisane uloge u romanitčnim komedijama. Već sa 20 godina je otišla u Berlin, gde se sve promenilo za nju kada su se pojavili nacisti

Nedugo zatim, Lida je otpočela aferu sa Gustavom Frehlišem, koji je bio oženjen mađarskom Jevrejkom Gitom Alpar, koja se sklonila u London nakon dolaska nacista.

 

U blizini kuće u kojoj je Gustav bio sa svojom ljubavnicom, bio je i Jozef Gebels sa svojom porodicom. On je na silu zauzeo vilu jevrejskog bankara i tako upoznao Barovu kojoj je počeo da se udvara.

Iako je naizgled imao srećnu porodicu, Gebels je važio za velikog ženskaroša. U početku je izgledalo sve kao prolazna faza, međutim Lida za njega to nije bila. Ubrzo je postao opsednut njom, molio ju je da prolazi ulicom pored njegove kuće kako bi mogao da je gleda s prozora. Čak je želeo da mu telefonira kako bi je slušao kako diše.

 

Njen biograf je jednom prilikom rekao da niko zasigurno ne zna kako se Lida osećala povodom cele situacije sa Gebelsom.

 

- Do kraja svog života nije mogla u javnosti da kaže kako je sve to izgledalo sa Gebelsom. Borila se sa tim u sebi - rekao je njen biograf.

Tokom te afere, odbila je sve velike ponude koje je dobijala i večno žalila uz reči "mogla sam biti Marlen Ditrih".

 

Njihova ljubav je bila skandal u nacističkoj Nemačkoj i prekinuta je 1938. godine, sve do tada je Herman Gering prisluškivao Lidin telefon i detalje prenosio Hitleru.

 

Gebels se našao između svoje ljubavnice i obaveze da kao istaknuti član Rajha neguje prave porodične vrednosti. Tim povodom je ženi i ljubavnici predložio zajednički dogovor.

 

Njegova žena Magda nije želela kompromis, insistirala je da Gebels izabere između njih dve, dok je Gustav u međuvremenu fizički nasrnuo na njega. Magda je čak tražila i od Hitlera dozvolu da ode u Dansku i razvede se, a za to vreme, njihova afera se pojavila na svim naslovnim stranama, što je posebno razbesnelo Hitlera.

Barova je izbačena sa posla, a Gebelsu je naređeno da se pomiri sa svojom ženom, koja je ubrzo zatrudnela i po peti put. Svi Lidini filmovi su bili zabranjeni, a ljudi su je na ulici osuđivali i prozivali.

 

Kratko je uspela da radi u Italiji gd je videla Gebelsa poslednji put na Venecijanskom festivalu 1942. godine.

 

- Mora da me je prepoznao, ali nije napravio nijedan pokret. Uvek je bio majstor samokontrole - rekla je tada.

 

Po završetku rata bila je uhapšena i deportovana u Čehoslovačku, gde je bila i u zatvoru. Jedva je preživela, a potom je saznala kako je njena porodica proganjana zbog veze sa Gebelsom, majka joj je umrla od srčanog udara prilikom ispitivanja, dok je sestra skočila kroz prozor. 

- Volela sam ga na svoj način. Bila sam veoma mlada, a ti si veoma podložan u tim godinama. On me je voleo tako duboko da sam se zaljubila u samu ljubav - rekla je Lida u dokumentarcu koji je sniman nakon rata i kada je uspela da pored svih problema, zadrži svoj posao i izbori se sa predrasudama.

 

Lida Barova je preminula u 86. godini u Salcburgu, dece nije imala, a udavala se dva puta. O njenom životu postoji i film The Devil’s Mistress, sniman u Češkoj.

 

 

makonda-tracker