on je bio odrastao muškarac

"Ljubav svog života sam upoznala s 12 godina": Uznemirujuća i bolna priča žene Pabla Eskobara — njegove prve ŽRTVE

0

Kada se Marija Viktorija Henao udala za 11 godina starijeg Eskobara, nije mogla ni da nasluti kakav je život pred njom. Na kraju krajeva, bila je dete, a na kraju svega — bila je samo još jedna njegova žrtva.

foto:  Vandeville Eric/ABACA/Abaca Press
foto: Vandeville Eric/ABACA/Abaca Press

Marija Viktorija Henao imala je samo 12 godina kada je upoznala Pabla Eskobara, a udala se za njega tri godine kasnije. Kada su se prvi put sreli, on je imao 23 godine, a u trenutku venčanja 26. Uprkos razlici u godinama i činjenici da je Marija bila dete, ona je tvrdila da je u pitanju ljubav, ali njeni roditelji su se oštro protivili njenoj nameri da se uda. Iako je, iz perspektive njhovih godina i Pablovog ponašanja, jasno da u odnosu s Marijom on bio tipičan predator, njenim roditeljima je pre svega smetalo to što mu nisu verovali, što je bio sin običnog sajdžije i što je jurišao njihovim krajem na vespi.

 

Ipak, Marija je bila očarana njim, pa su Eskobar i ona pobegli od njene porodice i ipak se venčali 1976.

 

 

Upoznala sam Pabla kad sam imala 12, a on 23 godine — napisala je ona u svojim memoarima "Gospođa Eskobar: Moj život s Pablom". — On je bio prva i jedina ljubav mog života. Udala sam se za njega u crkvi, a verovala sam da se bračni zaveti moraju poštovati.


Kako je zapisala, Eskobar je davao sve od sebe da je zavede: donosio joj je poklone, poput žutog bicikla i pevao joj serenade.


Činio je da se osećam kao princeza, a ja sam bila ubeđena da je on moj princ — rekla je Marija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @_elmira.sf


Međutim, naravno da nije sve bilo bajkovito — sama činjenica koliko je Marija imala godina u tom trenutku, dok je Eskobar bio odrastao muškarac, dovoljna je da ovo ne bude ljubavna priča, već priča pune jeze. I sama Henaoova ju je tako doživela u jednom trenutku, iako očarana i zaljubljena. Tako ju je, budući da je bila samo dete, prvi poljubac "paralisao od straha".


Nisam bila spremna. Nisam imala kapacitet da razumem šta su značili intiman i intenzivan kontakt — napisala.

 


Već sa 14 godina, Marija je zatrudnela. Kako je bila premlada, ona nije u potpunosti razumela šta se dešava s njom, ali je Pablu, opasnom čoveku u dvadesetim koji je pažljivo planirao svaki korak, sve bilo kristalno jasno: odmah ju je odveo na abortus u jednu ilegalnu kliniku. Žena koja je izvela prekid trudnoće rekla je da joj radi nešto što će sprečiti da ona zatrudni u budućnosti.


Osetila sam snažan bol, ali nisam ništa mogla da kažem bilo kome — sećala se Marija. — Samo sam se molila Bogu da uskoro sve bude gotovo.


Uprkos traumi koju je doživela, ona je pristala da se uda za Eskobara već sledeće godine.


To je bila noć nezaboravne ljubavi koja ostaje istetovirana u mojoj koži kao jedan od najsrećnijih trenutaka u mom životu — opisala je ona prvo bračno veče. — Želela sam da vreme stane, da uživamo zauvek u toj bliskosti.

 

Pablo Eskobar
foto: RED CREEK PRODUCTIONS/SEBASTIAN/ AFP/ Profimedia

U trenutku kada su se venčali, Eskobar je iza sebe već ostavio sitne zločine i prekršaje koji su obeležili njegovu mladost i već je bio u prvoj fazi izgradnje svoje narko imperije. Deceniju kasnije, on je bio čovek koji stoji iza 80 procenata ukupnog kokaina koji završava na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država i kralj ozloglašenog Medeljinskog kartela. Uz njega je, tiho i bez pitanja, stajala Marija.


On je odgajan u kulturi muških šovinista, u kojoj su žene učene da prate svoje muževe bez pogovora. Ja sam odrastala tako što me je Pablo oblikovao da budem njegova supruga i majka njegove dece, da ne postavljam pitanja i ne preispitujem njegove odluke, da okrećem glavu — istakla je ona u svojoj autobiografiji.

 


U prvim godinama braka, Marija nije imala predstavu čime se njen suprug bavi. Naravno, uskoro je shvatila da se za kratko vreme u njihov dom slivaju ogromne svote, a isprva je odlučila da — kako ju je Eskobar naučio — okrene glavu. Želela je da uživa u bogatstvu, a Pablo ju je obasipao skupim poklonima i vodio na putovanja. Međutim, nije mogla da se otrese osećaja nelagode i sve ju je više izjedalo poreklo novca koji im je omogućio lagodan život. Tada su počele i brojne Eskobarove afere, a u jednom trenutku je čak imao svoj "momački stan" u njihovom porodičnom domu i u njemu dočekivao brojne ljubavnice.


Tračevi o preljubama bili su konstantni i, moram da priznam, bolni za mene. Sećam se da sam plakala čitave noći dok sam čekala zoru — pisala je Marija.


Eskobarov kartel je rastao, zločini su bili sve brutalniji, a Marija više nije mogla da ignoriše njegov paralelni život, koji je počeo da se meša u porodični. Bilo je sve izvesnije da su njegovi dani odbrojani, pa je sve češće bio u bekstvu, a pred sam kraj Marija i njihova deca Manuela i Huan morali su da nose povez preko očiju kad bi išli da posete Pabla, koji se skrivao u "sigurnim kućama". Strahovala je za njega, strahovala je za decu, strahovala je za sopstveni život.
Eskobar joj je 1993. rekao da ona mora da se preseli s decom u kuću pod zaštitom vlade.

 

Eskobar
foto: RAUL ARBOLEDA / AFP / Profimedia

Plakala sam i plakala. To je bilo nešto najteže što sam morala da uradim, da ostavim ljubav svog života dok ga je jurio ceo svet — prisećala se ona.


U decembru te godine, Eskobar je u Medeljinu ubijen od strane kolumbijske policije.


Dok je svet slavio smrt najozloglašenijeg vođe narko bande u istoriji, Marija i njena deca su u tišini oplakivala njegov odlazak. Nakon što su im Mozambik i Nemačka odbili zahtev za azil, uputili su se u Argentinu i promenili su imena, a ona se predstavljala kao Viktorija Henao Valjehos i Marija Isabel Santos Kabaljero. Život i dalje nije bilo lak: 1999. godine, Marija i njen sin Huan Pablo uhapšeni su zbog sumnji o pranju novca i u pritvoru su proveli nekoliko meseci. Nakon puštanja na slobodu, Marija je tvrdila da je zatvorenica u Argentini samo zato što je Kolumbijka.

 


Žele da iskoriste duh Pabla Eskobara samo da bi dokazali da se Argentina bori s trgovinom drogom — rekla je tada.


Skoro dve decenije po izlasku iz pritvora, Marija je izbegavala javnost. Međutim, proteklih godina počela je da govori o svom životu s najpoznatijim narko bosom u istoriji, čovekom koji na vrhuncu svoje moći 1989. godine bio sedmi na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi planete, s imovinom procenjenom na 25 miliona dolara. Štaviše, svoju stranu priče podelila je u memoarima koji su privukli mnogo pažnje.

 

Marija Viktorija Henao, Žena Pabla Eskobara
foto: Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

I danas je Mariji teško da se pomiri sa užasnim stvarima koje je Pablo Eskobar činio u godinama koje su proveli zajedno. Kaže da oseća "ogromnu tugu i sram zbog bola koji je njen muž izazvao", ne samo njihovoj porodici već celoj Kolumbiji. U intervjuu koji je 2018. dala za W Radio, ona se javno izvinila za svoje ćutanje.


Tražim oproštaj za ono što sam radila u mladosti — rekla je i dodala da ona nije bila članica kartela, kao i da nije uživala u plodovima Eskobarovog "rada", kako se to obično veruje. — Nisam imala toliko lep život.

 

 

makonda-tracker