uhvaćen s pola kilograma kokaina

Pretila mu je DOŽIVOTNA ROBIJA zbog droge: Kako je čuveni glumac napustio svet kriminala i ušao u holivudsku istoriju

0

Kada se suočio sa doživotnom kaznom zatvora, shvatio je da mora nešto da preduzme. Ipak, ni sam nije očekivao ono što se potom dogodilo

foto: Photographer: 20thCentFox Archive: Everett
foto: Photographer: 20thCentFox Archive: Everett

Jedan od najduhovitijih ljudi u Holivudu čuveni komičar Tim Alen, imao je više nego buran život. Kada se sabere i oduzume sve što je proživeo, zaključak je da bi po tim događajima komotno mogao da se napravi jedan veliki filmski hit.

 

Tim Alen je nesumnjivo najpoznatiji po svojoj ulozi Tima Tejlora, porodičnog čoveka u seriji "Sam svoj majstor" (Home Improvement), koja je stendap komičara katapultirala u najveće zvezde Holivuda poslednjih decenija.

 

Šou koji ga je proslavio emitovao se skoro celih devedesetih godina, a mlađima je možda najbolje poznat kao glas Baza iz čuvenog crtanog serijala "Toy story".

 

Međutim, malo ko zna da se ovaj porodični čovek i komičar suočavao sa doživotnom kaznom zatvora nakon što je svojevremeno uhvaćen sa više od pola kilograma kokaina.

 

 

Rani život: Rođen kao Dik, ostao bez oca sa 11 godina

 

Tim Alen je rođen kao Timoti Dik, što u prevodu na srpski znači "penis". Često su ga zadirkivali zbog prezimena, a on se branio humorom, pa se na neki način može da reći da ga je prezime katapultiralo u svet komedije. Alenov otac Džerald Dik poginuo je u saobraćajnoj nesreći kada je on imao samo 11 godina, nakon čega se njegova majka preselila u Detroit i udala sa svoju ljubav iz srednje škole.

 

 

Nakon što je završio školu, Alen se preselio u Mičigen gde je otpočeo studije i upoznao svoju prvu buduću ženu. Međutim, nije sve bilo tako sjajno pošto je u Mičigenu preko poznanika ušao u svet kriminala.

 

Tačnije, počeo je da diluje drogu, i to kokain. Dve godine nakon što je završio studije, 1976, uhvaćen je i prvi put se u životu suočio sa ozbiljnim zatvorom.

 

Hapšenje sa više od pola kilograma kokaina

 

Alen je uhapšen na međunarodnom aeorodromu u Kalamazu 2. oktobra 1976. godine sa 650 grama kokaina.

 

Alena je uhapsio tajni službenik policije Majkl Pajfer, koji je navodno mesecima pratio dilere droge. Jedan od njih bio je i Alen, sa kojim se policajac dogovorio da kupi drogu na aeorodromu.

 

 

Tim je odabrao aerodrom pošto je na televiziji i u filmovima viđao da se kupo-prodaje droge obavljaju na taj način i ništa nije posumnjao kada je Pajferu dao torbu punu kokaina. Stavio je torbu u ormarić, a zatim prišao Pajferu i dao mu ključ. Kada je Pajfer otvorio ormarić i kada se uverio da je unutra zaista kokain, izvadio je pištolj i obavestio Alena da je uhapšen.

 

- Sledeće što sam primetio - bio je pištolj uperen u moje lice - pričao je svojevremeno Alen.

 

Šokirani Alen je tako završio sa lisicama na rukama umesto sa 42.000 dolara, koliki iznos je dogovorio za prodaju.

 

Pretila mu doživotna robija, ali se cinkanjem izvukao

 

Policajac koji ga je hapsio je jako dobro znao šta radi. Naime, planski je želeo da Alen dobije najdužu moguću kaznu, odnosno doživotnu robiju. Tih godina, u toj državi SAD usvojen je Zakon po kome svako ko bude osuđen za prodaju kokaina od 650 grama ili više - može da dobije doživotnu kaznu zatvora. Tako da mu je "namazani" Pajfer tražio da donese baš toliko.

 

Međutim, kada je shvatio da može ostatak života da provede iza rešetaka, Alen je odlučio da u zamenu za manju kaznu otkrije sve tajne sveta u kom se kretao i ostalih dilera. To mu je i uspelo, pošto je policiji pričao o čak dvadesetak dilera, od kojih je nekoliko bilo u klasu većih trgovaca drogom.

 

 

Alen je na suđenju uspeo da u više navrata šarmira sudiju, koju mu je još tada predvideo njegov dalji put.

 

- Očekujem da ćete biti veoma uspešan komičar - rekao je tada sudija, a na Alenovu sreću u svetu komedije nije kažnjivo ako ste policijski doušnik.

 

U zamenu za cinkarenje, Alen je iza brave proveo samo oko dve i po godine zatvora, ali poučen tim iskustvom, nikad se nije vratio kriminalu.

 

Sve nakon robije je - I S T O R I J A

 

Počeo je da radi noćni stand-up skoro odmah nakon što je pušten na uslovnu slobodu 1981. godine.

- Kada sam otišao u zatvor, stvarnost tako jako udarila da mi je zastao dah. Potpuno sam ostao bez snage. - Bio sam stavljen u ćeliju sa dvadeset drugih momaka. Morali smo da vršimo nuždu u istom užasnom, nazovitoaletu, usred sobe. Tada sam sebi rekao, ne mogu ovo da radim sedam i po godina. Želim da se ubijem - pričao je Alen kasnije.
 

 

Ali, tada je humor u njemu počeo da raste. Ubrzo je uspevao da nasmeje i neke od najtežih zatvorenika, pa čak i čuvare.
 

- U zatvoru sam odrastao. Bio sam adolescent čije detinjstvo je naglo prekinuto kada mi je poginuo otac. I ostao sam na tom nivou ljutog adolescenta - rekao je Alen.
 

Alen nije gubio vreme kada je izašao na slobodu. Danju je radio u reklamnoj agenciji, a noću kao stend-ap komičar. Ubrzo je počeo i njegov čuveni šou, a sve ostalo je istorija.

 

 

 

makonda-tracker