VEZA LJUBAVI I MRŽNJE

34 godine proveo sa ženom koja ga je PUSTILA DA UMRE: Životna priča Patrika Svejzija, neustrašivog kauboja NEŽNOG srca

0

Iza njega su ostali filmovi koje će gledati generacije i generacije, a on će biti zauvek jedan od najvećih zavodnika.

foto: IFA Film / United Archives / Profimedia
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Proslavljeni glumac je imao čudan životni put, a uprkos šarmu i obožavateljkama, nije imao ni sreće u ljubavi. Mnoge žene tog vremena su uzdisale za zgodnim zavodnikom koji fantastično pleše.

 

Patrik Svejzi je ljubav prema plesu nasledio od majke koja je bila koreograf, pa ga je od malih nogu upisala na balet. Iako bavljenje plesom i baletom nije nailazilo na pohvale među decom, Patrik nije obraćao pažnju na to. 

 

U srednjoj školi je video kako je talentovan i za plivanje i za fudbal, bile su mu ponuđene brojne stipendije, ali se on opredelio za gimnastiku i upisao Univerzitet u Hjustonu, koji je kasnije napustio kako bi se posvetio plesu. Trenutak koji je okončao njegovu plesačku karijeru bio je kada se povredio 1976. i morao na operaciju kolena. Tada je rešio da postane glumac. 

 

Počeo je da nastupa u lokalnom pozorištu, a zbog truda, njegove predstave su bile jedne od najposećenijih. Kasnije se oprobao i u Holivudu, ali za početak je bio u niskobudžetnim filmovima. Sve dok nije došla ulgoa Džona Kastla u kultnom filmu Prljavi ples, koji je postigao neverovatan uspeh.

 

Zanimljiv je i podatak da je Patriku pripala ova uloga zato što je znao dobro da pleše, u konkurenciji sa njim bili su Val Kilmer i Bili Zejn. Planetarno popularan je postao sa filmom Duh, gde su s njim glumile i Demi Mur i Vupi Goldberg.

Njegova prva kriza dolazi 1994. godine kada mu se sestra ubila i on se tada odaje alkoholu. Te godine je otišao i prvi put na rehabilitaciju kako bi se što pre vratio glumi. Nekoliko godina kasnije, Svejzi ponovo počinje da ima velike probleme sa alkoholom i odlazi opet na rehabilitaciju.

 

Patrikov privatni život je jedna tužna holivduska priča. Proveo je 34 godine sa Lizom Niemi koja je bila 14 godina starija od njega, a upoznao ju je sa 18. O supruzi je u jednom intervjuu rekao:

"Ona je bila moja inspiracija kada sam pisao pesmu "She's like the wind." 

 

Ipak, sve vreme u njemu se krila i tamna strana ličnosti o kojoj je prvi put progovorio 1989. godine.

 

- Uvek sam se osećao nekako drugačijie ali sam se plašio dublje da pogledam. Plašio sam se šta ću pronaći. To je razlog zašto sam počeo da izučavam Budizam, išao na psiho terapije, ušao u Sajentologiju i praktikovao meditacije. Pokušavao sam da podržim tu stranui svoje ličnosti. Ali. znate, u Teksasu to ne postoji.

 

Naizgled lepa ljubavna priča je dobila novu konotaciju kada se tokom Patrikove bolesti otkrio pravi odnos između njega i Lize.

 

Patrik Svejzi, Liza Niemi
foto: Helmut Reiss / United Archives / Profimedia

Navodno, on je bio u kućnom pritovru, Liza ga je varala, a tokom bolesti ga je pustila da umire u najgorim mukama, bolovima i prljvštini, branila je čak i njegovoj porodici da ga posećuje.

 

Ove optužbe je izneo u javnost Svejzijev bliski prijatelj.

 

Svejzi je preminuo 2009. godine u 57. godini posle bitke s rakom pankreasa. Situaciju mu je u zadnjim mesecima života otežala njegova žena Lisa, koja je dozvolila da glumac spadne na samo oko 40 kilograma, a čak je branila njegovoj majci i prijateljima da ga posete.

 

- Voleo ju je svim srcem, ali to je stvarno bila veza ljubavi i mržnje. Ona bi ga tukla, a on bi tukao zidove i nameštaj. Svađali su se, a znali su da unište hotelske sobe, automobile… Bila je to nasilna veza - rekao je prijatelj.

 

Patrik Svejzi
foto: Warner Bros Collection / Everett / Profimedia

I najbolja prijateljica iz detinjstva ga je nagovarala da ostavi Lizu jer su svi znali za njene afere, međutim, on je do kraja bio sa njom, ali ne i ona sa njim. Uprkos svemu, svo svoje bogatstvo od 40 miliona dolara je testamentom ostavio supruzi.

 

Kada mu je ustanovljena bolest izjavio je: “Uplašen sam i ljut zbog dijagnoze. Možete se kladiti da ću proći kroz pakao. Verujem da su svi mislili da sam skrenuo i da su očekivali da ću se povući iz posla … Da li umirem? Odustajem li? Jesam li na samrtnoj postelji? Opraštam li se od prijatelja i porodice? Ni slučajno! Sanjam o budućnosti, o dugom i zdravom životu, ne u senci raka, već u svetlu!”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @cinemaeparole

Sve vreme se trudio da radi iako je bio bolestan, išao je na snimanja i priktivao svoje loše stanje. Borio se punih 20 meseci, a kada je preminuo imao je samo 40 kilograma, što govori u koliko lošem stanju je bio.

Mnoge poznate ličnosti odale su počast sjajnom glumcu, a glumica Dženifer Grej povodom njegove srmti izjavila je: „ Patrik je bio retka i predivna kombinacija sirove muškosti i neverovatne otmenosti. Predivan i jak, bio je pravi kauboj nežnog srca. Bio je neustrašiv i uvek je snimao opasne scene, zato me nije čudilo što se tako hrabro i dostajanstveno borio protiv raka.“

 

 

makonda-tracker