sve joj je dolazilo samo

Pričali su da LEPŠA ŽENA NIJE HODALA ZEMLJOM: Đina Lolobriđida je imala sve, pa pred smrt vodila tešku BITKU PROTIV SINA

0

Svetski mediji javljaju da je italijanska glumica Đina Lolobriđida preminula u 95. godini. Poslednje godine njenog života nisu bile spokojne

foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Slavna Đina Lolobriđida je na vrhuncu slave bila poznata kao najlepša žena koja je ikada stala ispred kamere. Ona je na svakom koraku hipnotisala lepotom, osmehom i seksepilom, ali i svojim glumačkim darom, a sve joj je to donelo brojne uspehe, popularnost i bogatstvo od skoro 47 miliona dolara.

 

Đina Lolobriđida rođena je kao Luiđina i bila je druga od četiri ćerke predratnog proizvođača nameštaja u gradiću Subjako, u rimskoj oblasti Lacio, u Italiji.


Odrasla je u vrlo skromnim uslovima u posleratnoj Italiji, a nakon što je upisala studije crtanja i vajarstva na čuvenoj Akademiji lepih umetnosti u Rimu zapazio ju je lovac na talente čuvenog italijanskog filmskog studija "Ćinećita". On je odmah shvatio da se nalazi pred retkom lepotom.

 

Đina Lolobriđida
Đina Lolobriđidafoto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

- Odbila sam njegov poziv na audiciju, ali on je insistirao da dođem. Na razgovoru sa direktorima i producentima iz studija nisam želela da prihvatim ulogu, međutim, oni su ponovo insistirali da se predomislim. Zamolili su moju majku da me ubedi rekavši joj da ću dobiti honorar od hiljadu lira. Ja sam im na to odgovorila da je moja cena milion lira, misleći da će se nasmejati i konačno me pustiti da idem svojim putem, ali oni su pristali - prisetila se Đina u jednom od svojih intervjua.

 

Kako je kasnije pričala, sve što je u životu dobila stekla je jer se oko toga nije mnogo trudila. Dolazilo je samo.

 

- Rano sam postala popularna i nikad nisam ništa morala da tražim. Trebalo je samo da kažem "da", jer su mi uvek davali mnogo više. U jednom trenutku moj ugovor sa studiom bio je takav da mi pripadalo deset odsto od ukupne zarade filma, a imala sam pravo da odaberem ostale glumce, reditelja i scenario.

 

U to vreme, najveća rivalka bila joj je Sofija Loren.

 

Đina Lolobriđida
Đina Lolobriđidafoto: Supplied by LMKMEDIA / ipa-agenc / IPA / Profimedia

- Ceo taj sukob započeli su njeni agenti za štampu i to nije prestalo pedeset godina. Bilo je strašno dosadno, a čak i kad je promenila te ljude koji su bili zaduženi za odnose s javnošću, koje ja nikad nisam imala, to se nastavilo. Nas dve veoma se razlikujemo i drugačije smo gradile karijere. Ja sam želela da budem umetnik više nego išta drugo, da imam karijeru na visokom nivou - objasnila je jednom prilikom Lolobriđida.

 

Udvarali su joj se najpoželjniji muškarci tog vremena, a ona ih je sve odbijala. Đina se 1949. godine udala za slovenačkog lekara Milka Škofiča, s kojim je 1957. godine dobila sina Andreu Milka Škofiča Juniora. Njen suprug napustio je medicinu da bi se u potpunosti posvetio menadžerskom poslu u Đininoj karijeri. Zvanično su se razveli 1971, nakon 22 godine braka, ali njihov odnos otišao je u nepovrat mnogo ranije. 

 

 

Mnogi su ludeli za njom, a najotvorenije ju je obožavao legendarni Hauard Hjuz, milijarder i reditelj koji je smelo producirao i režirao mnoga ostvarenja već od tridesetih godina prošlog veka. Bio je prosto opsednut njom i otvorio joj je vrata američke karijere, a umesto da pozove i njenog supruga, avionsku kartu je doblia samo ona.

 

- Ali moj muž mi je verovao. Rekao je: Idi, ne želim da jednog dana kažeš kako ti nisam dopustio da napraviš karijeru - pričala je kasnije Đina.

 

Dva meseca joj se on udvarao svakodnevno, a ona je odbijala.

 

- Bio je jako visok i vrlo interesantan. Imao je dve jakne i jedne pantalone koje je stalno nosio. Sve je na njemu bilo prašnjavo i prljavo, kao da je neki fizički radnik. Izbegavao je novinare, pa smo uvek jeli u ekstremno jeftinim restoranima, ponekad čak i u kolima. Tad sam loše govorila engleski, a on me je naučio da psujem - pričala je kasnije Đina, a na pitanje kako je odolela njegovim udvaranjima, objašnjavala je:

 

 

- Previše je razlika bilo između nas. Jednom sam mu rekla: "Kad bi ti izgubio sve pare koje imaš, onda bih se možda i udala za tebe". Mislim da je bio iznenađen pošto sam bila verovatno jedina osoba nezainteresovana za njegov novac.

 

Da bi je Hauard konačno pustio, potpisala je sedmogodišnji ugovor s njegovim studiom, prema kom je svaka druga američka filmska kuća koja bi je angažovala morala da plati ogromne penale.

 

- Potpisala sam da bih konačno bila sa suprugom i sinom, ali on me je i dalje progonio. Često je slao svoje advokate kod mene, oni su igrali tenis sa Milkom. Ipak, kad posmatram stvari iz sadašnje perspektive, možda je trebalo drugačije da postupim. Kasnije sam shvatila da je Hauard jako interesantan čovek, interesantniji od mog muža - priznala je Đina nakon pola veka.

 

Pred kraj šezdesetih, ona je ipak shvatila da je njen brak propao. Pričalo se o aferi koju je imala sa Kristijanom Bernardom, južnoafričkim hirurgom, a potom se 1969. verila sa Džordžom Kaufmanom, prebogatim naslednikom imperije nekretnina. Baš kao i sve drugo, za nju je kraj ljubavi bio nešto najnormalnije oko čega ne treba praviti dramu.

 

 

- Ljudi su mislili da nas dvoje imamo divan brak, a ja nisam želela da objašnjavam kako zaista stoje stvari. Kuća je velika, on je poslednjih godina živeo tu, ali zapravo smo vodili odvojene živote. Kad je razvod legalizovan u Italiji, bila sam među prvim ženama koje su se odlučile na takav korak - otkrila je svojevremeno Đina.

 

Međutim, vremenom je njena slava počela da bledi, a Đina se sve više povlačila iz javnosti.

 

Proteklih godina bila je u centru pažnje jer je sa sinom vodila bitku oko sopstvenog imetka.

 

Lolobriđida je ušla u sukob sa svojim sinom Milkom Škofičem, a sve zato što on optužuje Andreu Pijacolu, majčinog asistenta, da joj na prevaru otima bogatstvo. Štaviše, on je nedavno uspeo da izdejstvuje sudsku presudu po kojoj glumica sme sopstveni novac da koristi samo na svakodnevne troškove dok se njegovi sporovi protiv Pijacole ne reše.

 


Đina je jednom prilikom gostovala u jednoj emisiji na italijanskoj televiziji Rai1 i priznala je da se oseća poniženo.

 

Ne zaslužujem ovo. Ništa loše nisam uradila ništa loše, a moja porodica je na mene besna, ne žele da me ostave na miru. U ovim godinama bi trebalo da imam malo mira, ali ga još nemam. Imam pravo da živim i umrem u miru — rekla je glumica sa suzama u očima.


Pijacola, koji danas ima 35 godina, ušao je u Lolobriđidin život pre jedanaest godina, kada je postao njen vozač. Posle toga je unapređen i postao je "majstor za sve" u Đininom životu, a potom i glumičin menadžer. Štaviše, u jednom momentu se sa svojom devojkom preselio kod Lolobriđide, a godinama kruže spekulacije o prirodi njegovog odnosa s glumicom, budući da su se na javnim događajima pojavljivali držeći se pod ruku.

 

Đina Lolobriđida
foto: Youtube Printscreen

Milko Škofič tereti godinama Pijacolu za mnogo toga, a prvi sporovi su iz 2015. godine. Od tada ga je optuživao da je preuzeo upravljanje firmom koja brine o Lolobriđidinoj imovini, da je prodavao luksuzne nekretnine, da je kupio Ferari, da je podizao novac s njenih računa, kao i da je prodao 350 glumičinih umetnina ukupne vrednosti 334.000 dolara.

 

Ona se pohvalila da je njen mladi menadžer po njoj nazvao ćerku, da joj je doneo mnogo sreće i pomogao joj da nastavi sa životom nakon što se sin otuđio od nje. Đina je dodala i da joj Pijacola pravi društvo na zvaničnim događajima jer govori engleski i služi joj kao prevodilac. Na kraju, glumica je naglasila da je sve što se događalo u njenom životu i s njenim novcem — njena stvar.


To je moj život i ja odlučujem šta ću raditi s njim. Davanje poklona Andrei i njegovoj porodici je nešto što se tiče mene i nikog više — zaključila je.

 

 

makonda-tracker