više ništa nije isto

"Vrata se otvore i on ušeta": Ljubav ovih glumaca se još prepričava, a ona je sigurna da je posećuje njegov duh

1

Devet godina nakon smrti supruga glumica se ponovo zaljubila, ali veruje da se nikada neće u potpunosti oporaviti od njegovog tragičnog gubitka

foto: Donald Cooper / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: Donald Cooper / Alamy / Alamy / Profimedia

Glumica Džudi Denč, svačija omiljena filmska kraljica, na sceni je još od davne 1957. godine, a za to vreme postigla je uspehe o kakvima sanja svaka mlada glumica u Britaniji.


Vrlo rano u karijeri, pokazalo se da je Džudi jedan od retkih vanserijskih talenata engleske bogate pozorišne scene, a paralelno je igrala i na filmu i televiziji. Nemoguće je nabrojati čak ni polovinu njenih nezaboravnih uloga u jednom tekstu, a vredi pomenuti da je za Oskara nominovana osam puta, osvojila je jednog, može da se pohvali najprestižnijim priznanjima u oblasti filma, televizije i teatra.

 

Široj publici je najpoznatija kao Em u serijalu o Džejmsu Bondu, a tu su i "Soba s pogledom", "Gospođa Braun", "Čokolada", "Zabeleške o skandalu", "Dama u lavandi", "Ajris", Gospođa Henderson predstavlja", "Zaljubljeni Šekspir"...

 

Nakon što je ušla u srednje godine, kada mnogo žena u Holivudu ima poteškoće da dođe do zadovoljavajuće uloge, karijera Džudi Denč je jednostavno "eksplodirala", a danas se ona smatra jednom od najboljih glumica u istoriji.


Dok je gradila karijeru, najveću podršku imala je u svojoj porodici, pre svega u suprugu Majklu Vilijamsu, pozorišnom glumcu iz Liverpula.


Kako je jednom ispričala, seća se da je Majkl jednom došao u Australiju, gde je igrala predstavu, jer je bila skrhana zbog smrti jednog prijatelja i kolege.


Onda me je pitao: "Hoćeš li se udati za mene?", a ja sam rekla: "Molim te, možeš li da me pitaš to jednog kišnog danau Betersiju? Tek onda ću imati osećaj da je stvarno". Tako je i bilo – otkrila je jednom Džudi.

Par se venčao 1971. godine i već naredne dobio ćerku Taru, koju su od detinjstva zvali Finti, pa se ona predstavlja ovim imenom i danas, kada je i sama uspešna glumica.


Džudi i Majkl upoznali su se dok su zajedno radili na predstavi "Vojvotkinja od Malfija" i odmah su se zbližili.

 

Imao je fantastičan smisao za humor, a meni je to najvažnije. Da se nismo venčali, opet bismo bili najbolji prijatelji – rekla je glumica jednom prilikom.


Pre nekoliko godina, Denčova se sa širokim osmehom prisećala šala svog supruga.

O, moj Bože, koliko me je samo zasmejavao! On je činio da bukvalno urlam – rekla je ona. – Divno smo se provodili. Nikada nije bilo problema. Imala sam sreće što sam upoznala Majka.


Kako bi se posvetila porodici, dok je Finti bila mala, Džudi je preferirala rad u teatru, da si se potom postepeno vraćala ispred kamere.


Kad je bila mala, odgovaralo mi je da glumim u pozorištu jer bih, kad ona ode na spavanje, ja išla na predstavu. Kad je malo porasla, snimala sam za televiziju po danu dok je ona bila u školi, pa smo uveče mogle da budemo kod kuće zajedno – prisetila se Džudi.

 

Mnogi su se čudili kako je njen brak s Majklom Vilijamsom opstajao jer je Džudi maltene od početka karijere bila jedna od najvećih britanskih i svetskih zvezda, dok je Majkl ostao manje poznat pozorišni glumac i igrao je tek u nekolicini filmova i serija. Međutim, očito nisu svi umetnici toliko sujetni i njihova ljubav je pobedila i ovaj eventualni problem.

Kad je Majkl dolazio na moje predstave, imala sam tremu jer je on bio potpuno iskren, nije imao dlake na jeziku. A to je jedini pravi put. Ponekad mi je njegova kritika teško padala, ali uvek sam je poštovala – priznaje Džudi.


Par je u jednom trenutku ponovo sarađivao ispred kamere, u seriji "A Fine Romance", koja je bila izuzetno popularna tokom osamdesetih.


Mnogi su tek tada shvatili da smo mi par i da je Majkl izvanredan glumac – zasmetalo je Džudi.

 

Godine su prolazile, glumica je nizala uspehe, a onda je usledio potpuni slom. Tri nedelje pre proslave njihove 30. godišnjice braka, 2001, Vilijams je preminuo nakon borbe s rakom pluća, na Džudinim rukama, okružen porodicom i prijateljima. Pred njegovu smrt, njihova ćerka Finti uselila se kod roditelja sa sinom Semom i kućnim ljubimcima: psom, šest mačaka, dve zlatne ribice, patkama i hrčkom po imenu Biskvit, spremna za najgore i za važan zadatak – da pomogne majci da se oporavi.

Uz pomoć ćerke i unuka, koji je tad bio veoma mali, i mojih prijatelja, nastavila sam da živim – kaže Džudi.


Devet godina kasnije, dala je novu šansu ljubavi, pa je od 2010. u vezi s konzervatorom Dejvidom Milsom. Kako kaže, ove emocije su zatekle i nju.

 

Nisam bila čak ni spremna za to. Bilo je vrlo postepeno. Jednostavno je divno – iskrena je Džudi, koja odbija da Milsa naziva dečkom i ima običaj da kaže "moj momak".


Međutim, Majkl Vilijams i dalje je svakodnevno u njenim mislima, a glumica je sigurna da je on još uvek pored nje.

Ponekad se vrata otvore i mislim da je to on, samo ušeta – rekla je Denčova u jednom intervjuu.


Kako priznaje, ne veruje da će se ikada zaista oporaviti od gubitka svoje srodne duše.


Dese se neočekivane stvari. Iznenada uđete negde i vidite fotografiju ili nešto drugo. Ne očekujem da ću se ikada navići – iskrena je. – Sumnjam da ću nekad u životu preboleti Majkija.

 

 

makonda-tracker