kratka, ali velika karijera

IZLUĐIVAO JE KOLEGE, LJUBIO GLUMICU KOJU DOBRO ZNAMO: 5 zanimljivosti o čuvenom Džejmsu Dinu koje su promakle fanovima

0

Teško je poverovati da jedno od najčešće pominjanih imena u istoriji Holivuda pripada čoveku tako skromnog opusa. Šta još nismo znali o Džejmsu Dinu?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Neposredno pre nego što je stradao u saobraćajnoj nesreći 30. septembra 1955. godine, Džejms Bajron Din igrao je samo u trima filmovima ― "Istočno od raja" (1955), "Buntovnik bez razloga" (1955) i "Div" (1956). Pored toga, ostvario je brojne televizijske uloge, ali je njegova filmska karijera ostala upamćena kao jedna od najkraćih i najspektakularnijih koje Holivud pamti.


U decenijama koje su usledile, on je, kako zbog svog ogromnog talenta i potencijala, tako i zbog činjenice da je poginuo vrlo mlad ― u 24. godini ― dobio status legende. O njemu smo čitali nebrojeno puta, neretko se pojavljivao i kao filmski lik u brojnim delim akoja su se bavila njegovim kratkim životom, ali postoje zanimljviosti koje ni najveći obožavaoci lika i dela "buntovnika bez razloga" nisu znali...


Prva uloga ― u reklami


Nakon smrti majke Mildred, otac Vinston poslao je Džejmsa da živi u selu u Indijani kod tetke, gde se tokom školskih dana istakao kao sportista. Ipak, čim je završio srednju školu odlučio je da se neće baviti sportom već glumom, pa se uputio u Kaliforniju, gde je u pitao Koledž Santa Monika. Koliko god da je bio talentovan, međutim, nije odmah uspeo da dođe do prave uloge, pa se pred kamerama prvi put pojavio u reklami za jedno gazirano piće, u kojoj je igrao i pevao pored džuboksa, a za to je plaćen 30 dolara.

 

Džejms Din
foto: Promo

Nominovan je za dva Oskara ― posthumno


Mladi glumac nije uspeo da uživa u slavi koju su mu doneli filmovi: za njegovog života premijeru je imalo samo ostvarenje "Istočno od raja".
Zato je posthumno dobio nominacije za nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauka za ulogu u pomenutom filmu, što je bila prva posthumna nominacija za Oskara u istoriji, kao i jednu za film "Div", godinu dana kasnije.

 

Džejms Din
foto: Profimedia

Nije učio tekst od reči do reči


Džejms Din bio je poznat po "metod-glumi", odnosno po tome što je ostajao u svom liku sve vreme dok traje snimanje i bio je izuzetno posvećen poslu, ali nije spadao u glumce koji uče svoje replike napamet. Glumac Rejmond Mejsi tvrdio je da je Din dolazio na set nespreman ― nije znao svoj tekst, nije se kretao i stajao tamo gde mu režiseri kažu, a nosio je zviždaljku kojom bi ekipi dao znak da je spreman za početak snimanja. Njegova "metod-gluma" navodno je pravila mnogo problema njegovim kolegama.


Bio je u vezi s "majkom Džerija Sajnfelda"


Glumica Liz Šeridan je 2000. godine objavila memoare pod nazivom "Dizi i Džimi: Moj život sa Džejmsom Dinom", u kojima je tvrdila da je bila u vezi s legendarnim umetnikom. Navodno su tokom pedesetih godina zajedno živeli u Njujorku.

 

Džejms Din
foto: Profimedia

Šeridanova je današnjoj publici najpoznatija po ulozi Helen, majke Džerija Sajnfelda u čuvenom sitkomu "Sajnfeld".


Njegov nadgrobni spomenik je ukraden više puta


Slavni glumac sahranjen je u Fermauntu, u Indijani, a on je toliko romantizovan i pominjan u popularnoj kulturi da mu obožavaoci ni decenijama nakon smrti nisu dali mira. Tako je njegov nadgrobni spomenik ukraden nekoliko puta.
 

 

makonda-tracker