nepoznati detalji

GREJS KELI nije bila PRVI izbor: Neverovatna priča o tome kako je princ Renije umalo da se oženi Merilin Monro

0

Da se brak princa Renijea i Merilin Monro zaista dogodio, sudbina i budućnost Monaka sigurno bi bili mnogo drugačiji da je ona bila na tronu umesto Grejs Keli...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Porodica Grimaldi već vekovima vlada kneževinom Monako, ali ljubavni problemi gotovo da nijednog njenog člana nisu zaobišli.

 

Jedan od najpoznatijih parova prošlog veka svakako su bili princ Renije od Monaka i glumačka diva Grejs Keli. Njena prerana i iznenadna smrt prekinula je ljubavnu priču, a Renije III je do poslednjeg dana, kažu, nije preboleo.

 

 

Ipak, iznenadiće vas podataka da prelepa Grejs Keli, navodno, nije bila prvi izbor Renijea od Monaka.

 

Novi dokumentarac “Royals: Keeping the Crown” bavi se time kako je prva na meti princa Renijea bila niko drugi do ― Merilin Monro.

 

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen, Profimedia

 

Kako piše Pipl, Renije je trebalo da izgubi svoju krunu nakon Drugog svetskog rata zbog moguće finansijske propasti i lošeg turizma. Nije imao naslednike i bio je neoženjen u to doba. Morao je naći ženu kako bi osigurao tron i svoju budućnost, navodi se.

 

Istoričarka s Univerziteta Sent Endruz objasnila je da je princ imao 32 godine, a da je ideja kako bi mogao da izgubi tron ako se ne oženi i dobije muškog naslednika bila primarna na njegovom umu.

 

Ulog je bio veliki. Monako je bio pod pretnjom. Mogao je da propadne, a Renije je morao da ga spasi ― rekla je kraljevska istoričarka Kejt Vilijams.

 

Umesto toga, savetnici krune došli su na neverovatan plan. Naime, Renije je trebalo da očuva dostojanstvo kuće Grimaldi brakom sa novom zvezdom Amerike, tako što bi se venčao sa slavnom ličnošću Holivuda.

 

Merilin Monro je bila it devojka Holivuda i seks-simbol zlatnog doba filma. 

 

Princa su savetovali da oženi holivudsku "princezu" i dobije uz nju slavu koja bi išla s tim brakom. Monaku je bilo potrebno da oživi turizam, a ovo je imalo smisla i s ekonomske strane ― navodi se.

 

Monro je bila visoko pozicionirana na A-listi i u to vreme je mogla da se uda za princa. Ipak, njen status seks-simbola i izražena seksualizacija u javnom nastupu su presudili da ne bude pravi kandidat.

 

1 / 7 Foto: Profimedia

 

Grejs Keli je prisustvovala Kanskom festivalu 1955. godine, a kasnije je pozvana u Monako kako bi snimila fotošuting za magazin Paris Match.

 

 Renije i Grejs su se venčali 1956. godine, nakon svega par meseci. Navodi se da je tokom snimanja za ovaj magazin Renije bio opčinjen Grejs i da se zaljubio na dubljem nivou, ali, ipak, da je tu video rešenje za svoj problem.

 

Njih dvoje dobili su troje dece, ali sva sreća imala je svoju cenu...

 

Grejs Keli je odlučila da odustane od svoje karijere sa samo 26 godina, udala se za Renijea i platila "miraz" od 2 miliona dolara da bi postala princeza. 

 

 

makonda-tracker